Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: Priprava torty - figurky

Janulka, figúrky si môžeš pripraviť aj teraz, nič sa im nestane. Ja mám v kuchyni na polici toho vĺčka Gooolyho od apríla tohto roku a nič mu nie je. Je presne taký, ako som ho spravila, aj farby sú v pohode a to je tam aj čierna, červená, modrá. Všetko sýte farby. Nič nepopraskalo, len je už trošku zaprášený..:)) No keby som ho chcela zjesť, tak by som si na ňom asi vylámala zuby. Preto ak chceš postavičky na zjedenie, stačí ten týždeň pred oslavou, vtedy by nemali byť ešte na kameň vytvrdnuté. Nech sa ti podaria, aj tortička.. Určite spraví malému radosť..:))

Lenka - lepidlo, postavicky

Andrejko,
naprosto jste me okouzlila svymi strankami... Jste uzasny clovek, malo kdo takhle poradi a podeli se o sve zkusenosti =) Jinak dortiky uplne kouzelne, hl. ty kyticky a jine ozdobicky na nich, vypadaji jako zive =)
Mela bych prosbu, chystam se na dort tatkovi, navic jsem delala pred vikendem bratrankovi (4 roky) pata a mata, ale mam problem se slepovanim casti figurek k sobe... Vim ze jste tu psala, ze se da slepovat i marshmallow a koukala jsem na jedle lepidlo... jsou i jine moznosti???
navic jsem zkousela falesny marcipan, chladi se v lednici, tak jsem zvedava, zda z nej pujde nejaka ta postavicka. Myslite, ze se daji delat i z jine dom. hmoty, nebo je lepsi ten smartflex radeji?
moc dekuji predem za odpovedi i za inspiraci a poteseni z vasich stranek, at se vam dale dari a dorty se pecou jedna radost.=)

Janulka - Priprava torty - figurky

Je august, vsetci dovolenkuju, len ja myslim uz na september. Moj maly bude mat 10 rokov a ja sa mu chystam urobit potahovanu tortu. Chcela by som ju ozdobit s postavickami robenymi zo Smartflexu. A tu by som chcela poprosit o radu, Andrejka. Len sa zamyslam v akom predstihu mam zacat. Ked budem mat hotove figurky-postavicky, necham ich cez noc vyschnut a potom? Chcela by som mat vsetky figurky hotove asi tyzden pred oslavou, aby som potom v pohode stihla tortu a ostatne. Ako treba skladovat marcipanove figurky, ktore pojdu na tortu? A ako dlho vydrzia, aby neboli popraskane, presusene, kym sa daju na tortu? Nepopraskaju mi postavicky farbene cervenou gelovou farbou? Docitala som sa, ze cervena a cierna je velmi hakliva farba. Budem vam velmi povdacna za odpoved, Andrejka.

Soňa - telová farba

Andrejka,
zabudla som poďakovať za radu... bolo to na rýchlo a už som nestíhala zohnať tú gelovku, kt. ste mi odporučili, ale myslím, že sa podarila aj vďaka Vašej rade... nakoniec som ju namiešala z ružových cukríkov do ktorých som pridala trochu žltej a trochu granka aj keď som chcela použiť kakao (ale v ten deň sa mi všetko nejak míňalo a zásoby neboli)
ĎAKUJEM ešte raz za Vašu stránku a rýchle rady, kt. vždy pomôžu ;)

Lorna - Re: ...Marcipan

Dobrý deň,
veľmi pekne ďakujem..:-)
Poťahujem len doma robeným MMF (marshmaloow fondant)
Recept nájdete na tejto adrese:
https://lorna.estranky.sk/clanky/marcipan-a-ine-potahove-hmoty/potahova-hmota-z-cukrikov
Ak chcete docieliť hladký povrch, musí byť aj podklad pekne uhladený a stuhnutý. Marcipán si vaľkajte nie veľmi na tenko, tak 3-4 mm.. Vtedy zakryje aj menšie nerovnosti..
Pekný deň Vám prajem..

Marie - ...Marcipan

Dobry den,moc se mi libi vaše dorty,chtěla bych se zeptat jakym materialem potahujete dorty..ja delam s marcipanem ale nejsem spokojena,nikdy nedocilim hladkosti.Dekuji za odpoved a radu.

Lorna - Re: smartflex a zeesan

Dobrý deň,
poradiť vám veru neviem, pretože s plnkami Zeesan nemám skúsenosti. Používam len doma robené krémy, nie polotovary. Ale skúste pod poťah dávať iný krém, napr. maslový.. Smartflex sa vám v tom prípade určite neroztopí..

monika - smartflex a zeesan

Dobrý den, použivam plnky zeesan a na poťahovanie smartflex, parkrát sa mi stalo že do rana sa miestami smartflex akoby roztopil.viete mi potadit prečo??
Ďakujem

Lorna - Re: Smartflex

Dobrý deň,
no, je to rôzne, nedá sa to presne vypočítať a priznám sa, ani som to neskúšala.. Naposledy som si kúpila 4 kg balenie Smartflexu asi pred mesiacom a mám ho ešte vyše polovice.. Určite si objednajte aspoň na skúšku. Táto hmota patrí naozaj medzi špičku na trhu. Ja na ozdoby a figúrky používam už len túto.. Ďakujem za pochvalu a držím palce, nech sa darí..:))

Lenka - Smartflex

Dobrý ďeň chcela by som sa vás opýtať na hmotu smartflex.. Koľko asi urobíte ozdôb zo 700 gramového balenia. Chcela by som si ju objednať ale stále váham. A samozrejme nesmiemm zabudnúť na pochvalu.. vaše tortičky su prekrásne a ďakujem vám, za to, že dávate veľkú inšpiráciu nám snažiacim sa začiatočníčkam.. :)

Lorna - Re: telová farba

Sonka, buď kúpiť hotovú: http://www.peceniehrou.sk/sk/produkty/farba-gelova-wilton-telova-ivory/
alebo potom namiešať z hnedej, ružovej, broskyňovej, žltej, z každého veľmi málinko a opatrne pridávať... Neviem, aké farby máš doma. Ja používam tú kupovanú a dávam do nej ešte málinko broskyňovej farby..

Soňa - telová farba

Andrejka, chcela by som poradiť ako docielim telovú farbu na poťah? Ďakujem za radu.

Lorna - Re: kvety z prekrásnej torty

Ahoj Maruška,
veľmi pekne ti ďakujem za pochvalu, vážim si to..
Kvety sú upevnené na drôtiku, ktorý je obalený bielou floristickou páskou. Preto sa dajú naaranžovať na torte aj do výšky. Keď budem najbližšie robiť kvety, nafotím postup, ako ich upevniť na drôtik, aby to bolo zrozumiteľnejšie..:))
Aj ja prajem veľa úspechov a nech sa darí v tejto sladkej záľube..:o)

Maruška - kvety z prekrásnej torty

Ahoj Lorna,
máš prekrásnu stránku a ešte krajšie torty :) Veľmi sa mi páčia kvety zo svadobnej torty z tvojho videa a skúšala som ich podľa tvojho fotopostupu vyrobiť. Neviem, či sa podobajú na tie tvoje :D ale chcela by som sa spýtať, ako ich máš upevnené na torte. Ako sa ti podarilo ich naaranžovať takto do výšky a do priestoru? Moje kvety už vyschli a neviem čo s nimi ďalej, aby sa dali takto naaranžovať :) Za odpoveď veľmi pekne ďakujem a prajem ti ešte veľa takýchto umeleckých diel :)

Lorna - Re: Praskova perlet

Ahoj Janulka,
na tej tortičke sú ozdoby z marcipánu (Smartflexu), sú robené pomocou silikónovej formičky. Až hotové som ich poprášila práškovou perleťou. Keď perleť primiešaš priamo do hmoty, nebude to ani vidno.. Najlepšie takto potrieť štetcom povrchu. Alebo potom perleť v spreji, vraj je dobrá, ešte som neskúšala..

Lorna - Re: svatební dort

Ahoj,
z kupovaných je momentálne jednotka na trhu hmota Smartflex.. Na poťahovanie Smartflex Velvet a na modelovanie a kvety Smartflex Flower..
Nech sa darí..:))

Lorna - Re: mmf

Majka, veľa záleží na kréme, ktorý je pod poťahom.. Na tortyodmamy ste písali správne o maslovom kréme.. Ja nedávam čisté maslo s cukrom.. Nižšie si prečítajte v príspevku zo 17. mája s názvom "Poťah" Tam som to rozpísala. A tiež netreba prikrývať tortu. Ak tak zavrieť do kartónovej škatule, ale nie igelitom, aby sa torta neparila.. A ešte jedna vec, MMF by nemalo byť veľmi natenko vyvaľkané, tak 3-4 mm. Tenké má tiež sklon k topeniu.. Veľa šťastia prajem..:))

Janulka - Praskova perlet

To som zase ja, Andrejka. Chcela by som sa spytat, ci na tej decentnej torte su ozdoby striekane z bielka a perlet je vmiesana rovno do bielka? A rovnako by som chcela vediet, ci sa moze vmiesat praskova perlet do marcipanaovej hmoty. Dakujeeeeeem vopred!

hana - svatební dort

ahoj chci se zeptat jakou hmotu si mám koupit na potahování dortu a na modelování.

Majka - mmf

Dobrý deň.Chcela by som sa svami poradiť, robila som tortu dcére a manželovi k meninám a poťiahla som ju mmf, odložila som ju do ladničky, a prikryla mikrot. sáškom.Ráno som pozrela na tortu a hmota mmf bola taká mokrá.Tak by som sa chcela spýtať či je pravda že pod hmotu treba aby mal krém min 50% masla a či treba tortu niako extra uskladňovať, také niečo som čítala na str. tortyodma tak som sa chcela spytať ako uskladňijete tortu vy.Na konci mesiaca by som mala robiť tortu k narodeninám a tiaž by som ju chcela potiahnuť.Ďakujem vám za odpoveď a váš čas.