Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: Korpus

Dobrý deň,
či je nejaká pomôcka na výpočet vajíčok na korpusy, to neviem.. Ja robím od oka a podľa veľkosti vajec. Teraz som piekla naraz dve okrúhle 28 cm a 14 cm z 12 vajec.. Od oka to vychádza 9 vajec na tú väčšiu formu a 3 vajcia na menšiu.. Na takú 20 cm formu by som dala asi 5 vajec. Musím si to asi niekde zapisovať, lebo na toto nikdy neviem odpovedať.. Ja sa pozriem na formu, potom na vajcia a v hlave mi prebehne výpočet..:-) Takmer vždy sa trafím.. No ak chcete na plechu piecť, tak to nebudete mať nejaké vysoké, lebo plech nie je vysoký ako forma.

anka01 - priemery

Ahojky Lorna, chcem sa ťa opýtať aké rozmery - teda priemery mala tvoja 3-poschodová torta na tú firemnú oslavu - v skutku nádherná, ako vždy :o) - zaujímalo by ma priemery a koľkokrát si ju plnila aby si dosiala cca 12 - 13 kg... veľká vďaka.
Potrebujem urobiť tortu cca do 12 kg /uvažovala som 30 - 24 - 18 , 3x plníť, ale pre istotu sa ťa opýtam/. ˇˇVdaka a nech sa darí tvojim krásnym sladkým výtvorom

Lorna - Re: priemery

Ahoj Anka,
spodná bola 28 cm - 6 korpusov, 5x plnená, stred 20 cm - 5 korpusov, 4x plnená a vrch 14 cm - 4 korpusy, 3x plnená..
Ďakujem, aj tebe nech sa darí..:-)

Tamara - Re: Re: priemery

Lorni, prosím, z koľkých vajec si robila jednotlivé korpusy?
Podľa výšky krajky vyzerajú dosť vysoké. Akú hmotnosť mala tá torta? Si supeeeer šikovná. Ďakujem.

Lorna - Re: Re: Re: priemery

Ahoj,
to si už nepamätám.. nepiekla som to naraz.. Ja keď potrebujem vyššie, tak dopekám :-) torta mala 12 kg.

nella - plnky

Dobrý deň, práve som dopiekla tortičku od Vás, v tvare srdca zo 16 vajec. Myslím, že sa mi podarila. Robila som dva korpusy, jeden svetlý a druhý tmavý. Rozrezala som ich napoly. Urobila som si dve dávky čokoládovej plnky s pridaním 52% čokolády z Lidla a dve dávky karamelovej s použitím celého karamelového salka. Dávala som plnku aj pod čokoládovú polevu. Je to podľa Vás primeraný pomer plnky, alebo nabudúce ubrať? Čo mi poviete na kombináciu týchto dvoch plniek, nie je to ťažké na žalúdok? Pýtam sa, lebo ma čaká na budúci víkend ďalšia tortička :-) Džem dávate na každý plát? Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.

Lorna - Re: plnky

Dobrý deň,
môžem vám napísať akurát príklad, ako robím tortu srdce ja.. Vy ste mali asi nejakú veľkú formu, keď 16 vajec.. Napíšem príklad na cca 24 cm formu srdce:
Korpus robím z 8 vajec, prerežem na 4 časti, čiže 3x plním a na plnenie mi stačí pripraviť krém z 1 a pol dávky (myslím, ten recept, čo mám tu na stránke) Pridám buď tvaroh, alebo čokoládu alebo karamelové salko.. podľa toho, akú tortičku robím. Tak skúste porovnať. Inak, čokoláda a karamel idú spolu..:-) Džem nedávam vôbec, len na požiadanie, lebo takmer nikto ho nechce..

nella - Re: Re: plnky

Ďakujem za Vašu odpoveď. Áno ja som mala veľkú formu na srdce 32cm. Rozhodla som sa, že pri tejto druhej tortičke nebudem dávať plnku pod čokoládovú polevu a urobím 2 karamelové a jednu čokoládovú. Chyba, dorábala som pol dávky na oblepenie bokov a zdobenie. Torta na oslave bola aj tri hodiny na stole v teplej miestnosti a zdalo sa mi, že sa tie plnky topia. Bol to iba môj pocit? Zmiešavala som HERU s MASLOM 82%, pol na pol. Tento receptík na korpus a plnku som robila dvakrát, čiže dve torty srdcia a všetci chválili. Dovoľte, aby som pochválila ja Vás. Ste výborná cukrárka a skvelá osôbka s dobrým srdiečkom, pomáhať nám všetkým. Veľa šťastia do budúcna, prajem :-)

Anna HE - Máša a medveď

Pani Lorna prosím Vás ako ste urobili ústa na Máši - vyrezali ste dierku a naplnili čiernou hmotou? a pery? sú iba namaľované alebo z červenej hmoty? A ešte by som sa chcela spýtať na tie stromčeky, že ako ste ich robili, akým spôsobom. Veľmi pekne ďakujem, som Vaša obdivovateľka. Nech sa Vám darí.

Anna HE - Re: Máša a medveď

Pani Lorna to existuje nejaká formička na vytlačenie celej tváričky Máši?

Lorna - Re: Re: Máša a medveď

Dobrý deň,
áno, ústa som vyplnila čiernou hmotou a pery sú jemne namaľované.. Stromčeky sú robené pomocou tejto formičky: http://www.tortickovo.com/tortickovo-cukrarskepomocky/eshop/8-1-Silikonove-Formicky/29-2-Kvety-Stromy/5/421-Silikonova-formicka-Stromceky
A na Mášu nie je žiadna špeciálna formička..

Andrea - rozmery 3 poschodovej torty

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť veľmi pekne o radu.Aké rozmery foriem používate pri trojposchodovej torte?ďakujem a prajem všetko dobré

Lorna - Re: rozmery 3 poschodovej torty

Dobrý deň,
záleží od toho, akú veľkú chcete.. optimálny rozdiel medzi poschodiami je cca 8 cm.

Monika - pomoc

Dobry den, ja by som mala viac otazok, ak mozem :-)
1.Chcela by som prvy krat modelovat kvietky, ako ich mam pripevnit na tortu, aby nespadli, chcela by som ich dať aj zboku. Udrzi to jedle lepidlo, alebo to modelovat na sparadle a tak zapichnut do torty?
2.Potrebujem par detailov namalovat na zlato. Existuje nejaka zlata fixka? nechcela by som, aby to ostalo len žlte, ale skutočne zlaté.
3.Poťah na torte sa mi stale topi. Použivam smartflex a do druheho dna sa potah roztopi a ostane makky ako zuvacka. Da sa tomu nejako zabranit? Predtym som pouzivala K2 a takyto problem som nemala, ked sa potah orosil, tak o chvilku pekne uschol a ostal pevny, teraz mi vsak vobec neuschne.
Dakujem pekne za rady

Lorna - Re: pomoc

Dobrý deň,
1. menšie kvietky môžete prilepiť vodou alebo jedlým lepidlom, tie väčšie a ťažšie upevnite pomocou špáradla alebo floristického drôtiku, ktoré sa používajú pri modelovaní kvietkov.
2. Podklad na zlaté časti si zafarbite na zlatožlto gélovkou a hotové nasucho štetcom poprášte práškovou zlatou farbou.. je ich na trhu viac druhov..
3. možno máte nesprávny krém pod poťah, pozrite tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/potahovanie--vystuzovanie-a-skladanie-poschodovej-torty...html

Gabika - bábiky

Dobrý den, Andrejka, prosím kedy budete mať v ponuke tie formy na tváre bábik? Je to niektorá z tých čo majú na tortičkove?A ešte by som sa chcela spýtať ako robíte tie krásne sukničky? Ste strašne zlatá, že nemáte problém poradiť. Ja pečiem len pre deti v rodine a strašne ma láka vyskúšať túto bábiku, aj ked mám pocit,že to bude naozaj len skúška:-).Ste super a blahoželám k oceneniam, zaslúžite si ich právom.

Lorna - Re: bábiky

Dobrý deň,
budú tento týždeň, už sú vo výrobe..:-) Nie, ani v Tortičkove nie sú ešte.. Sukničky tak rôzne, ako príde..:-) lepím volániky dokopy, alebo si povykrajujem kvietky a tie potom všelijako poskrúcam..:-)

Alena - malovani marcipanu

Dobry den, chtela bych se zeptat, cim malujete oblicej na marcipanovych figurkach. Vyrabim neteri vcelku Maju:) Ten navod od vas je uzasny:) Ale koupila jsem si fix a ten moc nemaluje. Muzete mi poradit, co je lepsi? Jeste jsem nasla, ze se da sehnat tempera. Ale vyzkousene to nemam. Cim malujete vy? Predem moc dekuji za odpoved a preji hezky den. Alena

Lorna - Re: malovani marcipanu

Dobrý deň,
dajú sa kúpiť jedlé gélové farby, tak skúste tým maľovať.. Alebo ak máte nejaké práškové, tak rozpustite s kvapkou bieleho alkoholu alebo vodou..:-)

Lenka - Torta s macikmi

Pekny den,
torty su krasne! Ako prosim robite pri tych tortach s macikmi tie kocky s menom?

Dakujem za odpoved