Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Martina - peču jedna radost

Dobrý večer Andrejko, díky Vám jsem se dala do pečení a jde to. Všichni mají radost z mých výtvorů a já jsem ráda, že je mohu potěšit, ale jen díky Vám, byla jste a jste pro mě velikou inspirací. Tenkrát jsem se Vás ptala proč mám dort nasáklý, a víte čím to bylo já ten pudink do krému, vařila jak ho jíme všichni .-) Chtěla jsem se Vás ještě zeptat, jak dlouho dopředu je možné udělat dort aby vydržel? Kamarádka by chtěla na svatbu a já už tou dobou budu chodit do práce, jen o dva dny dřív mám volno. Myslíte, že se tomu něco stane? Moc děkuji! martina

Emília - plachetnica

Rada by som vedela ako a z čoho je vyrobená plachetnica na narodeninovej torte.Poprosila by som keby bol fotopostup .
Ďakujem.

Lorna - Re: Prosba

Dobrý deň,
áno, vystužujem pre istotu aj menšie poschodové torty. Nechcem riskovať, že sa to na oslave niekomu prepadne. K2 je určená len na poťahovanie a je dosť mäkká. Medzi kvalitnejšie poťahové hmoty patrí Smartflex Velvet a White Icing. No a postavičky môžete robiť z toho Smartflexu, je výborný na modelovanie postavičiek, aj kvetov. Neviem, akú veľkú idete robiť tú tortu, na takú menšiu poschodovú určite minimálne 1,5 kila poťahovky.
Nech sa darí, pekný deň prajem.:-)

Petra - Prosba

Dobrý deň, rada by som vás požiadala o radu. Také malé detdké torty poschodové tiež nejako vystužujete, alebo len polozíte na seba? Potom aká hmota je najlepšia na tvorbu postavičiek, kvetiniek.... aby sa netopila a dobre sa s nou pracovalo? K2, white icind, gum pasta, smartflex. Poprípade mi mozete poradit jednu na ozdoby a druhu na potahovanie. Doma mam zatial kupenu K2. Kolko jej treba na teku poschodovu detsku torticku? ˇˇDakujem vám veľmi pekne.

Lorna - Re: abeceda

Majka, ďakujem veľmi pekne za pochvalu, moc si to vážim..
Neviem, akú hmotu používate na tie písmenká.. mne sa veľmi dobre robí so Smartflexom.. Vyvaľkám si natenúčko pásik, nechám takých 5-10 minút obschnúť, vykrojím písmenko a lištou klepnem o dosku, aby písmenko vyletelo.. Skrátka ho takýmto spôsobom odtiaľ vyklopíte. Písmenko potom ešte nechajte chvíľu zaschnúť, aby nebolo mäkké a nezdeformovalo sa pri ďalšej manipulácii s ním..
Nech sa vám darí, všetko dobré prajem..:-)

Maja,20.11.2011 - abeceda

Dobry den,
Andrejka v prvom rade musim pochvalit vasu pracu,vsetky torticky su krasne ,niektore som odpozerala a aj v mojom podani sa pacili.od vas potrebujem poradit pouzivate tie iste sablony na pismenka ale ja mam problem s vytlacanim zo sablony da sa poradit dakujem.

Lorna - Re: Ako na to...medovníčky

Dobrý deň,
odporúčam medovníčky natrieť rozšľahaným vajíčkom hneď po upečení, ešte zahorúca.. vtedy sú krásne lesklé. Keď potriete pred pečením, môže sa stať, že vám popraskajú.. teda, to vajíčko na povrchu popraská, pretože nenarastie spolu s medovníkom.. Áno, poleva lepšie priľne, keď sa medovníky nepotrú vôbec, ale ja ich aj tak potieram a poleva celkom dobre drží.. Dokonca si ich niektorí šanujú už niekoľko rokov a sú v pohode..:-) Solamyl sa dáva len na zahustenie, ale vôbec nie je potrebné ho pridávať. Úplne stačí cukor, poleva krásne zaschne. S citrónovou šťavou opatrne, keď sa jej dá priveľa, poleva dlho schne.. Ja väčšinou nedávam vôbec, alebo len kvapku. Tak nech sa vám medovníčky podaria a rozvoňajú vám celý dom..:-)
A veľmi pekne ďakujem za pochvalu..

Mery - Ako na to...medovníčky

Dobrý deň pani Andrejka,chcela by som od Vás radu,či je rozdiel v tom,kedy sa medovníčky potierajú vajíčkom-pred,alebo po upečení a či to má vplyv na priľnavosť polevy.
Podľa toho čo som dočítala v rubrike -zaujímavosti o medovníčkoch polevu robíte z bielkov a cukru,citrónovú šťavu používate len na riedenie.Niekde som sa dočítala,že pridávajú do polevy solamyl -aký má podľa Vás význam ho tam dávať?
PS:Je úžasné,ako dokážu Vaše ruky čarovať a ešte obdivujem,že sa nájde niekto ako vy,aby sa podelil so svojimi rokmi nadobudnutými skúsenosťami.Máte môj hlboký obdiv!

Lorna - Re: smartlex a práca s ním

Dobrý deň,
na tortičku by vám malo stačiť tak do kila Smartflexu. Rozvaľkajte si ho na hrúbku cca 3-4 mm, keď by bol tenší, nedá sa pekne uhladiť a vidieť potom každú nerovnosť na torte. Pod poťah používam klasický pudingový krém s maslom v pomere 1:1, doňho pridajte pomrvený korpus, ak vám zostanú nejaké odrezky zo zarovnávania, prípadne najemno pomleté piškóty a môžte dať aj trošku džemu. Takto potretú tortu nechajte v chladničke dobre vytuhnúť, najlepšie cez noc a až potom poťahujte. Kvetinky, ak sú malé, stačí prilepiť vodou, alebo jedlým lepidlom, tie väčšie a ťažšie už radšej pripevnite pomocou špáradla.
Ďakujem a aj ja vám prajem všetko dobré a nech sa vám tortička podarí..:))

Lorna - Re: potieranie medovnikov

Ahoj.. Medovníčky ešte za horúca potieram rozšľahaným vajíčkom, aj keď ich idem zdobiť linkami. Sú potom také pekné, lesklé. Takže kľudne ich môžeš potrieť.
Nech sa podaria..:))

Monika - smartlex a práca s ním

Pekný dník. Vaša stránka je naozaj veľmi pekne spracovaná a tortičky, ktoré robíte sú naozaj nádherné. Chcela by som Vás týmto poprosiť o radu. Nemám skúsenosti s poťahovaním hmotou smartflex. Chcela by som urobiť dcérke tortu s touto hmotou. Koľko treba približne hmoty na tortu v rozmere štvorca cca 20cm*20cm, výška cca 13cm? Na akú hrúbku by som si ho mala rozvalkať? Ďakujem vám za radu. Zároveň by som sa chcela spýtať, čím lepíte napr. kvetinky na túto hmotu na tortu a aký krém dávate ako podklad pod smartlex.....ešte raz ďakujem a prajem veľa úspechov

katy - potieranie medovnikov

ahoj mam velku dilemu. vzdy sme potierali doma medovniky vajickom a ozdobovali bielkovou polevou. ale nikdy nie plosne. to ze ich nemam potierat pri plosnych zdobeniach mi je jasne. Tie co sa zdobia klasicky t.j. tenkymi linkami ci bodkami je lepsie nepotierat ci kludne tie mozem potriet?

Lorna - Re: miminko

Dobrý deň,
miminko je z marcipánu a robím si ho tiež pomocou formičky. Meria cca 7 cm. Presne tieto miminká dostať u nás kúpiť aj hotové, marcipánové.
Presnejšie, toto je to miminko:
http://www.cukrarshop.sk/cukrarshop/eshop/15-1-Silikonove-formicky/24-2-Formicky/5/310-Silikonova-forma-Babatko

Helena - miminko

Dobrý den Andrejko, chtěla bych se zeptat, jesltimiminko v kočárku je umělé nebo z marcipánu. chci pro kamaráda dělat dort s kočárkem (podle Vašeho fotopostupu) a nemůžu nikde sehnat miminko - zatím jsem našla jen formy. nebo nevíte, kde by se dalo sehnat mimko? V obchodech jsou moc velká. Děkuji za odpověď.

Lorna - Re: medovníky

Dobrý deň,
na ľavej strane v MENU je rubrika ZAUJÍMAVOSTI O MEDOVNÍČKOCH a tam sa dočítate odpovede na všetky otázky, ktoré ste tu napísali.. Ak by tam predsa len niečo chýbalo, napíšte mi ešte raz.. Nech sa vám medovníčky podaria..:))

Majka - medovníky

dobrý deňdd. Chcela by som sa spýtať čím mám potierať medovníčky a kedy- ked ich dávam piecť alebo po upečení??a keď budem zdobiť,tak tie majú byť tiež potreté?chcela by som sa naučiť zdobiťd,tak uvidím ako mi to pôjde:). A ešte sa spýtam ako mám robiť tu zalievku na medovníčkoch ?a na akom stupni mam sušiť??dakujem za odpoved,dovidenia

Lorna - Re: Smartflex

Pozdravujem za veľkú vodu..:)) A nemáte tam niečo podobné, napr. gumpastu, alebo white icing? Smartflex u nás dostať v príchutiach čerešňa, mandľa, čokoláda a citrón a chutí dobre, aspoň mne chutí viac, ako poťahovka z marshmallow..
Tak nech sa vám tam darí..:))

CaliKat - Smartflex

Ach vy ste taka sikulka a ten tak Smartlex vychvalujete ale tu, za velkou vodou, ho nepredavaju :( Tu len take umele potvory co sa nedaju jest. Je Smartflex aj chutovo dobry? Zatial som robila len marshmallow potahovku a ta bola dobra len bol cukor po celej kuchyni... Skoda ze zmenili limit z dvoch kufrov na jeden, hned by som si za kufor Smartflexu priviezla :)

Lorna - Re: poschodova torta

Dobrý deň,
najlepšie je potrieť troškou krému, alebo roztopenými cukríkmi marshmaloow.. Ale už ju máte asi poskladanú.. Tak verím, že sa to podarilo..:-)

Veronika - poschodova torta

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Robim prvý krát poschodovú tortu a neviem ako mám postupovať. Obe poschodia som potiahla hmotou s jojomarschmalow a teraz ich mám v chladničke. Viem,že tu spodnu mam vystúžiť a ďalej neviem čim mam zlepiť tu vrchnu aby držala na tej spodnej. Mám aj podložku na tu vrchnu ale už mam tortu potiahnutu ,tak neviem. Vedeli by ste mi poradiť ako mam teraz postupovať??a čim by som to mala zlepiť aby mi to nezliezlo.Dakujem