Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Alicia - pismenka..

Dobry den Lorna, chcem sa opytat ako sa robia pismenka. kupila som si sablony a je to velmi tazke vytlacit pismenko a dat ho na tortu. vacsinou sa mi polame a vyzera skaredo... vdaka.

Lusi410 - Re: pismenka..

Ahoj ja som začiatočník ale písmenká otláčam tak že si vyvaľkám hmotu vyrežem malé štvorčeky a na každý z nich otláčam šablonku no aby sa ti nelepili a nelámali daj si medzi šablonu a poťahovku sáčik :)) a pritláčaj valčekom

Lorna - Re: pismenka..

Dobrý deň,
písmenká sú veľmi jednoduché na výrobu.. hmotu si rozvaľkajte úplne na tenko, najlepšie len taký úzky pásik, nechajte uschnúť cca 15-20 minút a potom vykrajujte. Vykrojené písmenko stačí z lišty vyklepnúť, čiže buchnete lištou o dosku, o stôl a písmenko vyletí von z lišty. Písmenká si nechajte ešte chvíľku preschnúť, lepšie sa potom s nimi pracuje a pri ukladaní a lepení na tortu sa nepokrivia.
Nech sa darí..:-)

Lusi410 - Floristický drôtik

Dobrý deň, rada by som doma skúsila drôtikovanie kvietkov kedže mám zákasky na torty s kyticami, viete mi prosím poradiť aké číslo drôtiku je najvhodnejší pre začiatočníka? a ako sa správne pracuje s floristickou páskou? skúšala som ju omotať ale stále mi skĺzla dole asi mi predali veľmi tenký drôtik je tam číslo 33. Za Vašu radu Vám vopred ďakujem

Lorna - Re: Floristický drôtik

Dobrý deň,
ja najčastejšie používam drôtik č. 24.. Je to taký ani nie hrubý, ani tenký.. Potom na väčšie lupene a listy kvôli ich váhe používam hrubší, č. 22.

silvia - torta kosik s kvetmi

Dobry den Lorna, chcem Vas poprosit o radu. Robim svoju prvu tortu a rovno na mamkinu 60-tku... Ale velmi sa na to tesim;-) Pecenie ma velmi bavi. Chcem robit kosik plny roznych kvetov. Kosik ma byt asi 30 cm vysoky. Je potrebne ho vystuzit? A mam kosik vypletat marcipanom priamo na potahovy krem? Alebo mam tortu najprv celu potiahnut marcipanom a az potom vypletat kosik? Dakujem Vam za radu a prajem vela stastia. Ste velmi sikovna. Vasa stranka mi velmi pomohla;-)

Lorna - Re: torta kosik s kvetmi

Dobrý deň,
ospravedlňujem sa, že až teraz píšem..
To je dosť vysoká torta tých 30 cm, určite to treba vystužiť.. a ako na to sa pozrite tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/potahovanie--vystuzovanie-a-skladanie-poschodovej-torty...html
Postup je rovnaký, ako pri poschodovej torte, akurát budú poschodia rovnakej veľkosti.. Výplet spravte na potiahnutú tortu, nie na krém, to by sa vám zle robilo..
Nech sa darí..:-)

Anna HE - používanie obalovaných drôtikov

Prosím Vás pani Lorna, to naozaj sa nesmú pichať priamo do torty drôtiky obalené floristickou páskou? Ja som myslela, že tie drôtiky sú práve presne na to urobené, aby sa mohli použiť priamo do torty...takže ked uviažem nejakú kytičku, musím tú spodnú časť obaliť najprv do fólie až tak zapichnuť do torty?

Lorna - Re: používanie obalovaných drôtikov

Anna, nemyslím si, že drôtik obalený floristickou páskou je zdraviu škodlivý pri styku s potravinou.. Nič sa nestane, ak kvietky napicháte do torty bez fólie. Aj Janke nižšie som to písala. Je veľa vecí, ktoré nie sú určené priamo na styk s potravinami a predsa sa nič nestane, ak takú potravinu zjeme. Táto páska ani drôtik nie sú toxické a to je dôležité..

jana - kvety na tortu

Milá Lorna,prosím o radu,ako vytvoriť kvetinový kôš tak,aby bola kvetmi posiata celá vrchná plocha torty aj keď som kvietky robila samostatne a neviem ich teraz zviazať do jedného aranžmánu, lebo nemajú dostatočne dlhé stonky. Nevedela som totiž ,že sa nesmie dávať drôtik priamo do torty a tak sa chcem poradiť ako zabrániť styku torty s floristickou páskou. Existujú nejaké obaly na zapichnutie a čo používate vy?Neskutočne vás obdivujem za to ,čo dokážeta a ešte ste ochotná pomôcť a podeliť sa...klobú dole!Veľmi ďakujem za všetko.

Lorna - Re: kvety na tortu

Dobrý deň Janka,
môžete každý drôtik obaliť potravinovou fóliou a tak zapichnúť do torty.. Prípadne viac kvietkov (stoniek) napchať do slamky na pitie a tak zapichnúť do torty. No nič sa nestane, ak napicháte kvietky len tak..
Nech sa vám darí.. :-) A veľmi pekne ďakujem za pochvalu..:-)

Lenka - Dotaz

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat zdali máte někde ceník na silikonové formičky? nenašla jsem ho. Děkuji Sýkorová

Lorna - Re: Dotaz

Dobrý deň,
keď si fotku rozkliknete, pri každej je cena..

maria - kocik

Dobry den pani Lorna,
chcem sa Vam podakovat za Vasu stranku, uzasne co dokazete vytvorit a zaroven aj posuvate svoje znalosti dalej. Ja som v peceni tort zaciatocnik - samouk, a tak akakolvek informacia mi velmi pomaha.Ci uz je to navod, fotopostup a aj obrazky tort ako inspiracia. Este raz velke dakujem. Poprosim Vas o radu, mam mesacnu vnucku a na krstinz by som sa chcela pokusit o tortu s kocikom ale neviem ci by som dokazala vytvorit z modelovacej hmoty aj podvozok. Uz som zhanala aj kocik v tomto style ale ho neviem zohnat. Poprosim ako sa k nemu dopracovat - vase prace su tak dokonale ze niekedy je problem rozoznat ci je to robene z hmoty alebo je to priemyselny vyrobok' takze ak je robeny aspon kratky postup alebo z kocika kde ho kupit. Velmi pekne dakujem a nech vam to pecie aj nadalej.

Lorna - Re: kocik

Dobrý deň Mária,
ďakujem za kompliment..:-) Na kočiarik som robila fotopostup, neviem, či ste ho videli: https://lorna.estranky.sk/clanky/fotopostupy/kosik-a-kociarik-s-babatkom.html
No, konštrukciu by som spravila skôr z nejakého hrubšieho drôtu a nastriekala na bielo.. Keby bola len z hmoty, nevydržala by. Raz som hotový kočiarik odvážila a mal pol kila..:-)
Držím palce, nech sa podarí..:-)

Viva - cena

Dobry vecer Lorna, velmi rada by som vas poziadala o radu. Tiez ma bavi pecenie a podla tych, co moje kusky jedli , vraj su velmi dobre. Som vsak laik a na zakazky nepeciem. To skor tak pre rodinu a priatelov. Teraz na odporucanie prvy krat ma poziadala jedna znama o upecenie torticky k vyrociu svadby. nakolko som to vsak nikdy nerobila za peniaze, neviem kolko si mam uctovat. robievam torty z varenej plnky, tie sa mi osvedcili najviac. pouzivam kvalitne suroviny, vobec nie margarin len kvalitne maslo. Potahovku kupujem alebo tiez robievam klasiku na vrchnej casti cokolada a boky obalene orechami. Myslite si, ze 12 eur je normalna cena? a este sa uctuje aj za pracu, alebo to ma byt uz konecna cena? Za uzitocne rady Vam vopreddakujem a prajem vsetko dobre. Ste neskutocne sikovna a Vase torty su hotove umelecke diela. Rada sa na Vašej stranke inspirujem. S pozdravom Viva :)

Lorna - Re: cena

Dobrý večer,
myslím si, že cena by mala byť podľa zručnosti cukrárky, aj podľa lokality, kraja, v ktorom pôsobíte.. Ceny sa pohybujú od cca 8 € do 20 € za kilogram hotovej torty. Takže záleží na vás, ako uznáte za vhodné.. Nevidela som vašu prácu, tak neviem povedať, či 12 € je "normálna" cena alebo nie.. Ja mám práve tých 12 € za kilogram..:-)

Maria - maľovanie na tortu

Pani Lorna prosím Vás o radu čím maľujete na tortu a kedy hneď po potiahnutí, alebo necháte trošku zaschnúť, potrebujem na bielu tortu potiahnutú MMF namaľovať notové riadky, alebo mám radšej vyšúľkať pásiky a nalepiť, neviem čo by bolo lepšie. Ďakujem za radu.

Lorna - Re: maľovanie na tortu

Dobrý deň,
maľujem gélovou farbou+pár kvapiek vody. Alebo práškovou farbou+voda. A je jedno, či na práve potiahnutú alebo stuhnutú tortu. Podľa toho, ako mám čas, takže dá sa maľovať aj tak, aj tak..:-)

ivet - lepidlo

Dobry vecer chcela by som sa vas spytat idem davat nejake cukryky na tortu plus nejake ozdobky pri postupe v knihe bolo pisane cukrarske lepidlo ale nestihla som kupyt da sa to niecim nahradit
Dakujem