Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: smartflex velved

Dobrý deň,
Smartflex je tvrdý len zo začiatku, ale keď ho chvíľočku rozmiesite v rukách, je krásne vláčny a pružný. Netreba ho nahrievať, to by ho len pokazilo. Farbu použite gélovú a dobre hmotu premieste, aby sa rovnomerne rozložila. Hmotu, ktorú nepoužijete, dobre zabaľte do vrecúška, vložte naspäť do vedierka a dobre uzatvorte, aby sa tam nedostal vzduch. Skladovať ho môžte pri izbovej teplote.

Majka - Zvieratka z MMF

Neviete mi poradit ako spravit jastericu, rybky? Torta bude pre 4 rocneho chlapceka, takze to nemusi vyzerat naozaj ale skor milucko. Voprad dakujem.

Lorna - Re: Zvieratka z MMF

Dobrý deň,
bohužiaľ, nemám postup nafotený.. Skúste si nájsť obrázky rybičiek a jašteríc a podľa toho modelovať. Inak vám neviem poradiť..

Lorna - Re: ako pripevnim druhe poschodie torty

Dobrý večer,
poschodové torty sa vystužujú, aby sa vrchné poschodia neprepadávali do spodných a to tak, že medzi podlažia ide podložka a výstuž. Podložku si jednoducho vyrobíte z kartónu, ktorý obalíte do potravinovej fólie. Táto podložka by mala byť presne pod tortu, aby nevytŕčala spod nej. Na spodnú tortu netreba, iba na druhé podlažie (ak robíte viac poschodové torty, tak aj na každé ďalšie) Keď budete potom tortičky skladať na seba, podložku prilepte trochou krému, alebo jedlého lepidla.
Ale len samotná podložka nestačí, potrebujete tortu ešte vystužiť a to tak, že obyčajné slamky na pitie napicháte do spodnej torty. Do slamiek môžete ešte napchať drevené špajdle, aby bola výstuž pevnejšia. Alebo môžte použiť drevené paličky. Pozrite si toto video, je tam robená výstuž s paličkami. http://www.youtube.com/watch?v=3qu9ZtV51RM&feature=related

lenka - ako pripevnim druhe poschodie torty

dobry vecer,ja tiez este len zacinam s tortickami a je vela otazok,na ktore mi nema kto odpovedat,napriklad aj v dvojposchodovej torte.poprosila by som vas,ako pripevnim druhe popschodie napr.kruh,na spodny diel aby drzal a neprepadol sa do spodneho dielu,?hladala som vselikde uz ale nedozvedela som sa.dakujem

Lorna - pre Anku

Dobrý deň,
ďakujem vám za pochvalu..:-)
Nechodím na žiadne kurzy, ani knihy nemám.. Som samouk, inšpiráciu mám v hlave a v predstavách, občas na obrázkoch, ak si niekto donesie predlohu..:-)) Inak veľa inšpirácie nájdete na internete, aj postupy, videá, recepty, atď.. Nech sa vám darí..

Lorna - Re: motorova píla

Vyrezanú oblátku som obalila do poťahovej hmoty a na okrajoch som spoje zahladila. Nech sa vám podarí..:-)

Anka - ...

Dobrý deň Lorna,
chcela by som vám povedať že ste veľmi šikovná ked dokážete urobiť take krásnučke tortičky. Ja sa tiež snažim a chcela by som sa zdokonalovať a preto sa vas chcem spýtať či chodíte na nejake kurzy alebo mate nejake knihy z čoho beriete inšpiráciu.Rada by som si niečo kupila aby som sa mohla učit skusať rôzne ozdoby,dakujem a prajem vela uspechov

Jana - motorova pila

Dobrý deň. Chcem sa ešte spýtať ohladom tej lišty, že ako ste postupovali ked ste ju potahovali hmotou??Kde to ukončim??dakujem velmi pekne za odpovede. Ste veľmi milá

Lorna - Re: skladovanie poťahovej hmoty

Dobrý deň,
keď už máte kvietky usušené, nepokazia sa.. stačí ich skladovať v nejakej škatuli, prípadne v dóze, pri izbovej teplote, alebo v špajzi. Určite netreba dávať do chladničky, ani do mrazničky. Len by vám navlhli a boli by lepkavé. Ak vám ostala hmota, dobre ju zabaľte do vrecúška, vložte do vedierka, v ktorom ste ju kúpili, vrchnák poriadne zatvorte, aby sa k hmote nedostal vzduch a takto zabalenú ju môžete skladovať tiež v špajzi..

Lorna - Re: hmota

Dobrý deň,
tiež používam na poťahovanie hmotu z cukríkov, výnimočne kupovanú, keď nemám čas robiť tú domácu. Odporúčam vyskúšať Smartflex Velvet, táto hmota patrí medzi tie naj na našom trhu. Veľmi dobre sa s ňou pracuje, ľahko sa ňou dajú potiahnúť aj zložitejšie tvary torty, pretože je veľmi pružná, skoro ako žuvačka..:) Okrem toho je krásne hladká. Z tejto hmoty môžete aj modelovať. Na modelovanie používam len túto, prípadne Smartflex Flower, ktorá je určená práve na modelovanie. Ale medzi hmotami Velvet a Flower nie je veľký rozdiel. Flower by mala vraj rýchlejšie schnúť, ale ja mám pocit, že obe tieto hmoty schnú rovnako rýchlo.. Odvtedy, ako som objavila Smartflex, inú hmotu na modelovanie už nepoužívam. Nech sa vám darí..:)

Lorna - Re: torty

Dobrý deň,
nemám nejaké špeciálne recepty, pečiem podľa seba. Aj základné pudingové krémy dochucujem od oka (teda podľa toho, ako majú chutiť pridávam ingrediencie) a samozrejme podľa požiadavky zákazníka.. K dobrej torte netreba veľa receptov. Stačí vedieť upiecť nadýchaný piškótový korpus a krémy kombinovať s rôznym ovocím, šľahačkou, karamelom, tvarohom, jogurtom, likérom, rumom a podobne. Výborný krém je napr. ten, ktorým sa plnia venčeky.. Recept nájdete vľavo v rubrike Obľúbené recepty.. Ten si môžete ochutiť ako len chcete.

Lorna - Re: torta kôš

Dobrý deň,
kôš som vypletala tým istým spôsobom, ako kočiarik v tomto fotopostupe: https://lorna.estranky.sk/clanky/fotopostupy/kosik-a-kociarik-s-babatkom
Čiže naplnenú tortu som potiahla tenkou vrstvou marcipánu a na ňu som robila výplet. Forma ovál sa dá kúpiť, ja som si ju spravila z okrúhlej.. (sploštila som ju) Ale môžete aj vyrezávať a upraviť si ju do požadovaného tvaru. Nech sa torta podarí..

Lorna - Re: motorova píla

Lištu potiahnutú hmotou som nechala poriadne vyschnúť (pár dní), spravila som do torty zárez a zapichla ju tam.. Oblátku som dávala jednu, treba s ňou pracovať opatrne, aby sa nepolámala. Už keď je vytvrdnutá, je odolnejšia..

Amma, Humenné - skladovanie poťahovej hmoty

Dobrý deň. Kúpila som si poťahovú hmotu SMartflex a narobila som si z nej kvietočky a ružičky....prosím Vás ako ich mám skladovať? Stačí v krabičke v špaizy? alebo to treba dať do mrazáku aby sa to nepokazilo? A čo so zvyšnou hmotou ktoú som nepoužila? tiež ju môžem dať do mrazničky? Ďakujem. Pekný deň

Marta - hmota

Ahojte Lorna:),
ake používate hmoty na potahovanie torty? kupujete si alebo z cukríkov??ja robím z cukríkov ale chcem si kupiť ale neviem aky je vtom rozdiel. Ak chcem potiahnut tortu,tak aku a ak chcem robit ozdoby tak zas inu? je aj v kvalite rozdiel??ja som zatial použivala len z cukríkov. Je ta kupovana na potahovanie kvalitnejsia aj technicky lepšia??dakujem za radu

Julia - torty

Prosím Vás aké používate recepty na tortičky??ja zhánam nejake recepty aj knižky by som si kupila ale neviem aké.Vy máte nejake knihy alebo mate vlastne recepty??Mohli by ste mi prosím poradiť,dakujem veľmi pekne a prajem pekny deň a vela uspechov v pečení:))

Jarka - torta kôš

Dobrý deň,
prosím vás ako ste robili ten košík čo máte vo fotoalbume??mate prosim nejaký postup?chcela by som sa o niečo take pokusit urobit mojej babke.A to mate taku formu alebo ste vyrezali tvar???dakujem

Jana - motorova píla

Veľmi pekne ďakujem za parádny postup. Len sa chcem ešte spýtať ako ste prilepili tu listu z oblátky na tu pílu a či ta oblatka sa nedoláme a to ste dali len jednu oblátku alebo aj viac?ešte vás prosím o túto radu a veľmi moc ďakujem, ste velmi zlatá.

Lorna - Re: Plachetnica

Dobrý deň,
robila som ju len raz a postup som trochu nafotila. Už je pridaný vo fotopostupoch: https://lorna.estranky.sk/clanky/fotopostupy/plachetnica
Treba si najskôr nájsť nejaký obrázok a podľa neho modelovať. Plachty sú z jedlého papiera.