Choď na obsah Choď na menu
 


Výborné medovníčky:Obrázok

(tento recept pochádza z Turčianskej záhradky z 19.storočia)

1050 g hladkej múky T-650

450 g práškového cukru

360 g medu

6 celých stredne veľkých vajec

2 čajové lyžičky sódy bicarbóny

4 lyžice medovníkových korenín

nastrúhaná citrónová kôra

 

Spracovanie cesta:

Múku zmiešame s cukrom, sódou, korením, všetko spolu preosejeme a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do mikroténového vrecka, uložíme do hrnca, prikryjeme a na niekoľko dní necháme odpočívať pri izbovej teplote alebo v špajzi. Nemusí ísť do chladničky. Malo by to byť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme. Na vykrajovanie menších kúskov ho rozvaľkáme na hrúbku 3-4mm, na väčšie kúsky to bude 5-6mm. Vykrojené medovníčky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečené vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zostanú tak krásne lesklé.

med2011_13.jpgmed2011_11.jpgmed2011_3.jpgmed2011_10.jpg 

 

 

 

Obrázok

 

Dobré rady pri pečení a zdobení medovníkov

 

Medovníčky sú pečivom, ktoré pri správnom uskladnení vydrží dlho chutné a voňavé. Recepty na základné - klasické medovníčky pozostávajú z vajec, medu, cukru, medovníkového korenia, múky a kypridla. Ďalším druhom sú medovníčky dochutené, pri ktorých sa do základného cesta pridávajú ďalšie prísady. Napríklad tuk, orechy, mlieko, smotana, kandizované ovocie, lekvár, atď..  Klasické medovníčky môžeme skladovať dlhšie, aj 3-4 mesiace, ostatné nemajú až takú dlhú trvácnosť.

Keď sme sa rozhodli pre určitý druh medovníčkov, starostlivo si pripravíme podľa receptu suroviny.. A čo by sme mali vedieť?

Obrázok

 

Med

Môžeme použiť tmavý, svetlý, alebo zmiešaný med. Tmavé medy (lesné, horské) sú aromatickejšie. Med do cesta musíme pridávať tekutý. Skryštalizovaný treba rozpustiť..

 

Obrázok

Obrázok

 

Múka

Na medovníčky najčastejšie používame hladkú múku s označením T-650. Pred použitím ju preosejeme, aby sa prevzdušnila. Podľa možností používame staršiu múku, ktorá má menej vlhkosti, ako čerstvá..

Obrázok  

Medovníkové korenie

Škorica, klinčeky a aníz sú základné koreniny, ktoré sa pridávajú v pomere 4:2:1. V malých množstvách môžeme použiť aj badián, zázvor, muškátový orech a vanilku.. Koreniny dôkladne pomelieme a preosejeme. No jednoduchšie je kúpiť si hotovú zmes korenín na medovníčky v obchode..

Obrázok

 

Cukor

Práškový cukor používame do cesta i na polevu. Do polevy je najlepší Považský cukor, ktorý je najjemnejší. Samozrejme, že ho treba dôkladne preosiať..

Obrázok

 

Kypriace prísady

Sódu bikarbónu preosejeme a zmiešame s múkou, alebo ju rozmiešame spolu s vajíčkami. Treba ju však dobre zapracovať, aby sa rovnomerne v ceste rozložila..

Obrázok

 

Vypracovanie cesta

Pripraviť cesto so správnou hustotou čiže tak, aby sa medovníčky pri pečení nerozlievali alebo rovnomerne napučali a boli pekné, si vyžaduje nielen dodržiavanie receptúry, ale aj určitú prax pri odhadnutí hustoty cesta a jeho vypracovaní. Hustotu cesta môžu ovplyvniť napríklad nerovnako veľké vajíčka, kvalita múky, či samotné vypracovanie cesta.. Základné cesto - bez tuku a iných prísad,  zabalené do mikroténového sáčku, uložené v prikrytej nádobe,  môžeme nechať odležať v chlade aj 2-3 mesiace. Takto odležané medovníčky sú vynikajúce..:-)

Obrázok

 

Vykrajovanie a pečenie

Odležané cesto necháme pred pečením na 2-3 hodiny pri izbovej teplote zmäknúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme (menšie tvary na cca 3 mm, väčšie nacca  5 mm) a vykrojené poukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba. Pečieme pri teplote 180-200 stupňov, ja mm odskúšané na 170-175 stupňov cca 9 minút, väčšie tvary cca 12 minút. Upečené medovníčky majú mať zlatistú farbu. Ešte teplé ich potierame rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné lesklé. Necháme ich na rovnom povrchu vychladnúť..

Obrázok

 

Zdobenie medovníčkov

Pred pečením môžeme medovníčky zdobiť orechami, mandľami, po pečení kandizovaným ovocím, lentilkami, marcipánom hrozienkami, môžeme ich oblievať a zdobiť bielkovou polevou, alebo čokoládou.. Bielková poleva by nemala byť ani moc hustá, ani riedka.. Zdobíme pomocou mikroténového vrecúška, na ktorom sme odstrihli malý roh, alebo pomocou kornútika vytvoreného z papiera na pečenie. Mne osobne sa lepšie pracuje s vrecúškom.. Ak chceme väčšiu časť, alebo celý medovník poliať bielou polevou, kontúry po obvode medovníčka si ozdobíme linkou z bielkovej polevy, necháme zaschnúť a po zaschnutí vyplníme (vymaľujeme) redšou polevou. Na zriedenie používame pár kvapiek citrónovej šťavy. Môžeme sušiť v rúre pri teplote 30-40 stupňov..

med2011_13.jpg

Obrázok

 

Náhľad fotografií zo zložky Medovníčky

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Nika - Medovniky

Dobrý deň, prosím Vás po koľkých dňoch môžem cesto presunúť zo špajze do chladničky? Ci môžem cesto hneď odložiť do chladničky? Ďakujem

fruOa j - AZQzs gcp cdFs

https://artseaglerock.com/soma/ soma online no prescription-overnight delivery soma online coupons

Renata - Medovnicky

Chystam sa tento rok skusit vase medovnicky.vela receptov som nasla a kazdy vzdy napise zarucene mäkké.zaujimalo by ma však aky je rozdiel medzi receptom ktory mate vy , a recepty kde je v surovinach maslo. Ma to nejaky vplyv na konzistenciu cesta alebo uz hotovych medovnikov?dakujem

Martina - Hustota cesta

Dobry den,
Pred tyzdnom som narazila na vasu stranku a hned zarobila cesto podla receptu. Je to v poriadku ked bolo ceste riedle? Riedke asi ako kremova polievka. Po styroch dnoch som musela pridat poriadne mnozstvo muky aby som mohla s cestom vobec pracovat.

Žofia - Mäkké medovniky

Dobrý deň. Ako mám dosiahnuť aby boli mäkké? Ako skladovať? Vďaka

Lorna - Re: Mäkké medovniky

Dobrý deň,
medovníčky sú mäkké.. Ak ich však necháte voľne sušiť na vzduchu, stvrdnú ako všetko pečivo.. Po upečení a vychladnutí ich skladujte v uzavretej plechovej (plastovej) dóze.

Adriana - cukor v recepte

Dobrý deň, prosím vás ak by som ubrala napr. 1/2 z uvedeného množstva cukru, myslíte, že perníčky zmenia štruktúru? Predsa len je ho tam viac ako dosť.

Lorna - Re: cukor v recepte

Dobrý deň,
neskúšala som.. ja uberám len o 50-100g. Oni sú minimálne sladké..

Helena - Medovníčky

Dobrý deň, robíte nádherné medovníčky, smiem sa opýtať keď robíte farebnú bielkovu polevu, akú farbu tam dávate, ďakujem

Lorna - Re: Medovníčky

Dobrý deň,
prírodné farby PME.

Maja - trvanlivosť

Dobrý deň
Náhodou som objavila Vašu stránku s medovníčkami - naozaj prekrásna práca. Chcela by som sa opýtať ako skoro môžem začať piecť a zdobiť perníčky k Vianociam keď že ich chcem väčšie množstvo pre priateľov?

diana - cesto

Dobry den
Kamaradka mi odporucila recept od Vas, zevraj su to uplne najlepsie medovnicky, tak som dneska urobila cesto a dala ho do ziplog sacku, ale je to tam teraz tak akurat. ma sa cesto este zvacsovat? lebo ak hej, tak by som cesto prelozila do vacsieho sacku. vopred dakujem za odpoved

Jana - cesto...

Dobrý deň, tohto roku som znova urobila Vaše cesto na medovníčky a po týždni mi narástlo v miske, v ktorej bolo uložené (v špajzi). Prišla som na to jednoducho, lebo cesto som prikryla a prikrývka sa podvihla... Nie je to čudné? Vám sa to už stalo?
Dík Jana

Maria - medovniky

prosim vas kde ste kupili formicku toho krasneho anjelika?

zuzana - vdaka

Prekrásne , ešte som to nevidela zdobit som nadšená , takže vďaka za inšpiráciu a úžasnú ukážku vášho umenia

Dagmar - Riedke cesto?

zdravim.Dnes som si zarobila cesto na medovnicky podla vasho receptu.Po vymieseni bolo fajn tuhe,no teraz,po 5-tich hodinach sa mi v hrnci roztieklo a lepi sa dost.mam tam pridat este muku?mienim z cestom pracovat na buduci vykend a obavam sa v akom stave bude cesto dotial.Ak pridam vela muky,nebudu medovnicky tvrde?

Lorna - Re: Riedke cesto?

Dobrý deň,
nedávajte múku.. cesto by malo zhustnúť, kým budete na budúci víkend piecť medovníky.. Ak by aj tak bolo veľmi riedke, premieste na troche múky.. Ono sa aj tak má pred vaľkaním premiesiť, takže potom uvidíte, či je konzistencia ok :-)

Dagmar - Re: Re: Riedke cesto?

Medovnicky upecene.nechala som cesto stat 4dni a bolo akurat,muku som nepridavala.ono sa mi lepilo len o dno hrnca.....Medovnicky su makucke,velmi dobre chutovo,dakujem za super recept.

delta - Zdobení - náhrada za cukrovou polevu

Dobrý den. Ty Vaše perníčky - to je NÁDHERA!!! Jste velká umělkyně... Já jsem si minulý rok upekla adventní věnec z perníku, jednoduše ho nazdobila - a byla jsem spokojená. Bohužel jen krátce, bílková poleva se mi začala drolit a efekt byl pryč. Různě jsem to opravovala, ale už to nebylo ono. Chtěla bych Vás poprosit o radu - dá se perník na dekoraci (ne na jídlo) zdobit i něčím jiným? Napadla mne nějaká barva, lepidlo,... Ale nemám s tím zkušenost. Děkuji.

Lorna - Re: Zdobení - náhrada za cukrovou polevu

Dobrý deň,
asi ste nemali dobrú polevu, zrejme bola našľahaná.. nesmie sa šľahať, potom je krehká a opadáva. Ja má odložené medovníky spred 4 rokov a nič z nich neopadlo.. Farba ani lepidlo na zdobenie asi nie je a ani by som to nepoužila, pretože farby sú plné éčiek..