Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: kolik čeho

Dobrý deň,
to je ťažko poradiť, lebo každý má iný recept na korpus, veľkosť vajíčok je rôzna, atď.. Ja tiež nemám určené, na ktorú formu koľko vajíčok. Mám to už akosi v oku. Pozriem na formu a odhadnem, koľko asi vajíčok treba. Aby ste mali vyššiu tortu, upečte si to na dvakrát. Tortové formy bývajú dosť nízke. Smartflex vám asi nebude stačiť, je to málo na dvojposchodovú tortu.. Kúpte si radšej do zásoby.
Peknú nedeľu prajem..:))

Martina - kolik čeho

Andrejko, dobrý večer, zase já .-) Můžu se zeptat kolik bude potřeba vajíček na korpus pokud půjde o ten dvoupatrový čtvercový dort. Spodní 30cm horní 2Ocm, nevím abych neměla nízké těsto a ještě bude mi stačit kyblík Smartflexu 1,4kg? Jste poklad!!! Martina

Lorna - Re: rada nad zlato

Dobrý deň Martinka,
presne tak, ako píšete, je dobré spodnú tortu vystužiť a pod vrchnú dať kartón obalený do potravinovej fólie. Budete mať aspoň istotu, že torta sa vám neprepadne do tej spodnej.. Zdobenie okolo spodku môžete spraviť krémom. A čo sa týka Smartflexu, určite je to preto, že sa s ním už predtým pracovalo, následne bol zabalený vo fólii a hlavne tomu poškodilo to ohrievanie v mikrovlnke.. To ho ešte viac vysušilo. Keď vám ostanú nejaké zbytky zo Smartlexu, dobre ich premieste, dôkladne zabaľte do mikroténového vrecúška a odložte do vedierka s vrchnákom.. A vždy pred každým použitím hmotu dobre premieste v rukách, ale už bez mikrovlnky.
Neotravujete ma a som rada, že sa vám tortovanie páči. To je základ k tomu, aby ste robili tortičky s láskou a potešením...)) Nech sa vám darí, prajem veľa krásnych tortičiek..:))

Martina - rada nad zlato

Dobrý den, už jdenou jsem Vám psala ohledně svatebního dortu. Jste takový můj andílek, co mi dobře radí. Chtěla bych se Vás Andrejko poprosit o několik rad. Švagrová by chtěla svatební dort, dva čtverce na sebe. Je nutné abych do toho spodního většího dala nějakou výstuž a mám pod ten menší dát nějaký karton nebo rovnou ten korpus na ten větší položit? Když budu dělat dole kolem takové to zdobení, mohu krémem? A největší problém! Včera jsem zkusila prvně potahovat a katastrofa! Dort jsem měla z lednice pěkně stuhlý, ale když jsem na něj dávala Smarflex, vůbec to nešlo potáhnout. Nebyl elastický. Nevím zda je to tím, že jsem měla kousek zbylé hmoty v igelitovém pytlíku. Byla taková tvrdá tak jsem jí nahřála v mikrovlnce, ale stejně to nešlo. Nakonec se podařilo, ale jakoby se to lámalo. Pak jsem potřebovala kosek hmoty na kola, tu jsem si vzala z originál. balení, tj ten kbelíček a ta byla už elastická. Myslíte, že chyba je v tom že se tam dostal vzduch, proto tak stvrdla??? Nezlobte se, že Vás otravuji takovou banálními věcmi, ale semi dortování líbí, jen nevím, zda na to mám. Přání hezkého dne. Martina

Janulka - Garfield

Dakujem, Andrejka! Mam aj praskovu farbu, ale som sa jej vzdy vyhybala prave kvoli alkoholu. Myslela som si, ze mi to hmotu rozpusti. Poucim sa, polepsim sa a hlavne dakujeeeem!

Lorna - Re: Garfield

Janulka, veru, gélovku treba riediť alkoholom.. Ten sa rýchlo odparuje a gélová farby sa rýchlejšie vysuší. Samotná gélovka ti nevyschne, alebo len za veľmi dlhú dobu. Nabudúce, keď budeš maľovať, pridaj malú kvapku nejakého alkoholu, najlepšie bieleho. Ale v podstate, keď bude farba tmavá, môže byť aj rum. Alebo druhá možnosť, zafarbiť si hmotu na čierno a potom robiť Garfieldovi prúžko z natenúčko ušúľanej hmoty.. Prípadne kúpiť práškovú farbu, rozriediť ju tiež v alkohole a maľovať ňou. Tá schne lepšie. Inak, som rada, že sa ti kocúrik podaril..:))

Janulka - Garfield

Andrejka, to som zase ja. Dakujem za vsetky rady, su pre nas zaciatocnikov velmi vzacne. Tak, postavicky na synovu narodeninovu tortu som si pripravila podla Tvojich rad tyzden dopredu. Bol to hlavne kocur Garfield, ktory sa mi uzasne podaril. Nechala som ho zaschnut len tak na tanieri a na druhy den bol peknucky, presuseny a na treti den zacala som mu na chrbat malovat s tenuckym stetcom cierne pruhy s ciernou gelovou farbou. Lenze tie pruhy aj po 4 dnoch presusania na kredenci, bez toho aby som postavicku prikryvala, stale nechaval odtlacky na mojich prstoch. Mala som tu farbu nejako zafixovat s alkoholom? Ako sa to robi? Alebo treba malovat na postavicky a aj na potahovku torty este, ked hmota je makka? Dakujem, Andrejka, a len tak nadalej, nech sa Ti dari!

Lorna - Re: Želatínová pasta

Dobrý deň,
nemôžete zohnať glycerín a glukózu? Neviem, ale skúste glycerín nahradiť olejom a glukózu pšeničným, alebo kukuričným sirupom, prípadne tým medom, ale hmota už asi nebude tým pádom celkom biela.. Glycerín je tam na zvláčnenie..

Anna Gibasová - Želatínová pasta

Dobrý deň. Prepáčte ale ešte raz sa vrátim k tej glukóze a glycerínu v želatínovej paste - nemohla by som to v tom recepte vynechať, alebo niečím nahradiť? Načo je tam ten glycerín? Na zmäkčenie? Nemohla by som ho nahradiť napr.olejom? A glukózu rozpusteným cukrom vo vode alebo medom? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Lorna - Re: svatební dort

Dobrý deň,
veľmi pekne vám ďakujem za pochvalu..:)
Áno, ornamenty robím bielkovou polevou, takou hustejšou, aby nestekala z bokov torty. A snehovo-maslový krém som ešte neskúšala, ale možno vám pomôže toto video, kde ho pripravujú. Je to s postupom aj s receptom. Tým krémom zdobia torty v zahraničí, väčšinou je preferovaný v USA.
http://www.youtube.com/watch?v=GfRXxORYXsY&feature=related
Nech sa vám darí, prajem všetko dobré..:))

Martina - svatební dort

Dobrý den, nejprve Vám chci složit velikou poklonu, Vaše dorty jsou excelentní, je to opravdu krása za krásou. Moc ráda bych se Vás zeptala, ty ornamenty co děláte na dorty, např svatební dort č.2 okrúhlá poschoďová, to je dělané cukrovou polevou a druhý dotaz jak se dělá sněhovo-máslový krém, moc se mi líbí ta kombinace více barev. Velice Vám děkuji a přeji zdravé ruce a hodně moc zákazníků.

Lorna - Re:Falošný marcipán (so sušeného mlieka)

Dobrý deň, Anna,
možno bude zrada v kréme, ktorý dávate pod marcipán. Pozrite sa o dva príspevky nižšie, názov "krém pod poťah", možno vám to pomôže..

Anna Gibasová - Falošný marcipán (so sušeného mlieka)

Dobrý deň. Urobila som si doma falošný marcipán, pekne sa mi podarilo potiahnuť tortu, po dokončení som dala tortu do chladničky a ráno som zistila, že všetok marcipán sa mi roztiekol a na torte zostalo máločo....kde som urobila chybu? čoho sa mám vyvarovačť pri poťahovaní torty? alebo mám používať nejakú inú hmotu na poťahovanie torty? poraďte ktorá je najlepšia...ružičky sa mi z tohto falošného marcipánu robili dobre a aj pekne ztuhli...

Lorna - Re: kráása

Hanka,
ďakujem veľmi pekne..:)) som rada, že sa vám páčia..

Lorna - Re: krém pod potah

Helenka,
Ja si pod poťah vždy odložím trochu z krému (maslovo pudingový), ktorým plním tortu, doňho pridám piškótové omrviny z korpusu, alebo ak mi ostane nejaký okrajok, trošku džemu, maslo a dobre to do hladka vyšľahám.. Týmto keď sa to natrie a nechá stuhnúť v chladničke, parádne to drží tvar a marcipán sa na tom podklade netopí..
A ďalšia vec, keď je poťah veľmi natenko vyvaľkaný, vtedy sa tiež môže stať, že sa topí..
Tak veľa šťastia prajem a nech sa tortičky daria..:))

hana - kráása

na vaše tortz sa velmi dobre pozerá..je to pastva pre oči..:-)..sú nádherné..:-)

Helena - krém pod potah

Andrejko, prosím Vás jaký krém dávate pod potah, aby se marcipan nebo jakákoli potahovací hmota)mám doma hmotu formix) netopila? Zkoušela jsem to na máslovo-pudingový krém a topilo se to? Můžete mi prosím poradit? Děkuji moc. a přeji příjemný den.

Lorna - Re: Želatínová pasta

Dobrý deň,
glycerín kúpite v lekárni a glukózu (práškovú) v potravinách.. Z nej vyrobíte tekutú tak, že dáte prevariť 36 ml vody so 64 g prášku..

Lorna - Re: Klobouk dolů

Květka, moc vám ďakujem..:)) stále sa však mám čo učiť..

Anna Gibasova - Želatínová pasta

prosím poraďte kde zohnať tekutú glukózu a glycerín?