Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: kufor

Dobrý deň,
kufor som zatiaľ nerobila. Tak, ako píšete, ten vrch treba dať na kartón, nedávajte ho menší, ale rovnaký, ako bude vrchnák. Len si ho zospodu obaľte marcipánom, aby ho nebolo vidieť. Keď použijete takú farbu, akej bude kufor, tak to nebude ani vidieť.. A čo sa týka výstuže, špajdle treba zapichnúť do spodnej torty až po podnos, dĺžku špajdlí si upravíte podľa toho, či chcete mať kufor viac alebo menej otvorený a na to položíte vrchnú tortu. Cez ten kartón by hádam špajdle nemali prejsť. Prípadne si kúpte v Baumaxe také drevené paličky, sú v rôznych hrúbkach. Ak môžem ešte poradiť, vrchnák nechajte len mierne pootvorený, torta tak bude stabilnejšia, aj pri prevoze vydrží. No a peniaze sa tlačia na jedlý papier, v akýchkoľvek veľkostiach, stačí nájsť na internete nejakú firmu, kde to robia, pošlú vám to na dobierku. Len neviem, či to stihnú, keď to potrebujete už na sobotu.
Nech sa darí..:-)

gitka - punčová torta

Dobrý deň pani Andrea,
ďakujem za odpoved, dúfam, že sa na mňa nenahneváte, ked Vás bombardujem otázkami. Ešte k tej punčovej torte. Mám recept na punčový rez a tiež podobný recept na tortové piškotové cesto ako máte aj Vy. No a mám dilemu z ktorého cesta by bolo vhodnejšie urobiť punčovú tortu. Punčová torta bude na spodu a horná, menšia bude s karamelovou plnkou. Viete, ja mám iba obavy, aby tá punčová nebola príliš mäkká, alebo taká rozmočená. Môžte mi poradiť, zo svojich skúseností, ako takú tortu robíte Vy. Tortu idem piecť vo štvrtok, na sobotňajšiu oslavu. Teším sa z kvietkov, sú ako živé. Ten Smartflex je ozaj ovela lepší, ako pravý marcipán, dá sa s tým pohrať, drží tvar.
Vopred ďakujem za cenné rady a prajem príjemný týždeň.
Gitka

Lorna - Re: punčová torta

Dobrý deň,
je asi jedno, z ktorého korpusu budete robiť punčové. Ak máte svoj odskúšaný recept, tak to kľudne spravte podľa neho. Korpusy príliš nemáčajte, aby torta nebola veľmi mokrá. A nezabudnite ju dobre vystužiť..:-)

Majka - farby

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať aké farby sa používajú na farbenie hmoty smartflex? idem robiť etiketu na tortu a neviem či použiť gélové alebo práškové a či sa aj riedia alebo nie...ďakujem za radu a máte prenádherné tortičky a veľký talent:)

Lorna - Re: farby

Dobrý deň,
určite gélové farby.. Práškové sa používajú len na tieňovanie hotových ozdôb, kvetov a podobne..
Ďakujem, pekný deň..:-)

ninuška - poleva

Ahoj Andrejka, už dlhšie sledujem tvoju prácu, a tvoje diela sú prekrásne, si veľmi kreatívna, s tvojích fotopostupov som sa veľa naučila, za čo dakujem. Dúfam, že ti neprekáža, že ti tykám,no sme rovnako mladé? (staré). CHcem Ta poprosiť, napíš mi prosím ako sa robí super hustá poleva, ako na medovníky. Už som sa Ta raz na to pýtala, ale na inej stránke, čo bolo ohľadom tej dekorácie na tortách, boky torty boli ozdobené spomínanou polevou. Nech robím, čokoľvek vždy mi to tečie,a klobúk dole si hotová majsterka s tvojími výtvormi.

Lorna - Re: poleva

Ahoj..:-) Nemám presný recept, robím to od oka. Je to klasika, bielky a práškový cukor. Toho cukru treba dať viac, aby to bolo hustejšie. Keď budeš miešať, tak sem tam skús, či ti to z lyžice steká. Ak hej, ešte daj cukru. Malo by sa to len tak ťahať.. Dúfam, že sa ti to už podarí..:-)
A ďakujem za pochvalu..:-)

Alica - lišta

Prosím Vás ako používate lišty tie čo ste robila tortičky - dve slzičky? ja ich mám ale nejak mi to nejde:(,dakujem Vám

Lorna - Re: lišta

Dobrý deň,
rozvaľkajte si hmotu na dlhší pás, aby vám vyšiel dĺžkou okolo torty, potom dobre otlačte vzor z lišty, pozor, aby sa vám pás hmoty veľmi neposúval, mal by držať na mieste, aby ste následne mohli podľa okrajov vzoru vykrojiť tou druhou časťou krajku. Potom už len spodok krajky odrežete do rovna. Akú širokú krajku potrebuje, podľa toho odrežete. Dúfam, že som to zrozumiteľne vysvetlila.. Čiže otlačiť vzor, vykrojiť, zarezať do rovna spodný okraj..
Nech sa darí..:-)

Milena - Torta

Dobrý večer. Prosím Vás ako sa uhládza torta aby bol poťah krásne hladký a nebolo na nom vidieť hrbolčeky od korpusu? robila som tortičku 3D a aj žehličkou som uhládzala a bola taka hrbolata:(, ako to vy robíte, že ich máte tak pekné?:))

Lorna - Re: Torta

Dobrý deň,
podklad pod hmotou musíte mať rovný, do hladka potretý krémom, to je základ. Necháte ho dobre stuhnúť a potom potiahnete. Hmotu nesmiete mať na veľmi tenko vyvaľkanú, lebo pod ňou vidieť každú nerovnosť. Mala by mať hrúbku tak 3-4 mm. No a pekne pozahladzovať žehličkou alebo rukami a je to..:-)
Nech sa daria krásne hladké tortičky..:-)

Marta - váha

dobrý deň Andrejka, akú váhu používate na váženie tortičiek? ja mám takú malú kuchynsku ale na tom sa to nedá vážiť lebo je to malé a len do 3kg. Chcela by si nejakú zabezpečiť ale neviem akú, ďakujem Vám

Lorna - Re: váha

Dobrý deň,
mám digitálnu kuchynskú váhu, ale tá je len do 5 kg. Preto väčšie torty vážim na digitálnej osobnej váhe..:-)

Amanda - motorova píla

ešte som sa Vás zabudla opýtať, že tie rúčky a všetky tie čierne doplnky ste ako urobila? ako ste to zapichla do tortičky a či ste použila nejaké drotiky aby to držalo hore a neohlo sa? a myslela som červenu nie oranžovú farbu- pomýlila som sa:).
Dakujem

Lorna - Re: motorova píla

Áno, dávala som ich na špajdle, nechala stvrdnúť a potom zapichla do torty.. Nech sa darí..:-)

Amanda - motorova píla

Dobrý deň pani Lorna.
Chcem Vás poprosiť či by ste mi mohla prezradiť niečo o vašej tortičke. Idem piecť pre môjho uja motorovú pílu ale chcem sa spýtať akú široku a dlhú a vysokú ste ju robila? a akú oranžovu farbu ste použila? a ako tam vsuniem tu lištu? a ako by som mala postupovať? to ste ukladali pláty a potom zrezali a punčovinou tvarovali? dakujem velmi pekne za radu a prajem peknu nedelu,dovidenia

Lorna - Re: motorova píla

Dobrý deň,
skúste si prečítať na 5 a 6-tej strane, sú tam príspevky o motorovej píle. Ak by ste tam nenašli všetko, čo ste sa pýtali, napíšte mi ešte..
P.S. Keďže strany sa rýchlo posúvajú, číslovanie už nemusí byť aktuálne, tak skúste sa prekliknúť o 4 a 5 strán dozadu..

gitka - punčová torta

Dobrý deň,
ďakujem Vám za odpoved. Prvé orchidee som robila z pravého marcipánu, Urobila som ich, ale nedali sa pekne vytvarovať. Áno, kúpila som Smatflex a urobila som celkom slušné kvietky. Len ešte neviem tak rýchle pracovať a vyvaľkaný plát rýchlejšie tuhne - časom sa zlepším. Chcela som aby sa kvietky leskli, ale neviem aký prípravok použiť. Trblietky som nechcela dať a iné nepoznám. Existuje nejaký spray na lesk? Farbila som práškovou farbou, vyzerajú akoby ozajstné.
Ešte raz dakujem za cenné rady pani Andrea.
Gitka

Lorna - Re: punčová torta

Veru, pravý marcipán nie je na modelovanie vhodný.. Zo Smartflexu si vždy rozvaľkajte menší kúsok, aby ste stíhali pracovať a rozvaľkaný plát si prikryte nejakou fóliou. Ak chcete len bezfarebný lesk, je na to sprej, samozrejme jedlý.. Pripájam link: http://www.eshop-rychlo.sk/pecieteskamkou/eshop/3-1-POTRAVINARSKE-FARBY/7-2-Sprejove-farby/5/1011-Sprejova-farba-LESK-400-ml
Som rada, že sa vám kvietky podarili a uvidíte, že časom budete robiť ešte krajšie.:-) Tak nech sa vám darí vo všetkom..:-)

Alena - netrdičné ruže

Dobré ránko. Prosím Vás chcem vyskúšať tie vaše netradičné ruže ale neviem výšku a šírku vykrajovačiek....poviete mi? chcela som si aj také zohnať ale nenašla som , tak vyskúšam vyrobiť doma:)..Ďakujem Vám