Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Lorna - Re: dvojposchodova torta

Za máličko..:))
Áno, presne tak, vrchnú treba dať zvlášť na kartónovú podložku obalenú napr. potravinovou fóliou a do spodnej napichať slamky na pitie. Prípadne sa do tých slamiek môžu napchať drevené špajdle, aby to bolo pevnejšie..
Tú vrchnú tortičku si dajte najskôr na podložku, až potom poťahujte..
Nech sa darí..:))

Zoja - dvojposchodova torta

ahoj dakujem za rada po obede bežim na nakup :D a ešte jedna otazka idem robit dvojposchodovu tortu čim ju mam vvystužit čitala som, že sa používaju slamky a to poschodie by malo byt na tacke papierovej môže to tak byť alebo je ešte iná možnosť dakujem

Lorna - Re: Poradte

Ahoj.. Glycerín kúpiš v lekárni a práškovú glukózu napr. v Kauflande. Z nej si vyrobíš tekutú. Prípadne by tekutú glukózu mali mať niekde v obchode so zdravou vyživou. Pekný deň prajem.:)

Zoja - Poradte

ahoj chcem sa spytat či nahodou mi nevie niekto poradit kde sa da kupit tekuta glukoza a glycerin chcem dcerke upiect tortu a použit fondant na potiahnutie
dakujem

Lorna - Re: první dort

Dobrý večer, Miška..
Moc vám ďakujem za pochvalu.:-)
Nenapísali ste, akou hmotou chcete tortu poťahovať. Preto skúsim tak všeobecne odpovedať.
Tortu po naplnení potrite krémom, pod poťah vždy odložím trochu z krému (maslovo pudingový), ktorým plním tortu, doňho pridám piškótové omrviny z korpusu, alebo ak mi ostane nejaký okrajok, trošku džemu, maslo a dobre to do hladka vyšľahám.. Týmto keď sa torta natrie a nechá stuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc, parádne to drží tvar a marcipán sa na tom podklade netopí..
A ďalšia vec, keď je poťah veľmi natenko vyvaľkaný, vtedy sa tiež môže stať, že sa topí.. Na balkón by som tortu nedávala, je tam oveľa vyššia vlhkosť, ako v chladničke, čo môže tiež prispieť k topeniu marcipánu. Postavičky si môžete pripraviť vopred aj dlhší čas, nič sa im nestane. Doteraz mám nejaké odložené z torty, ktorú som robila na Veľkú noc.. Len ich nedávajte do chladničky. Po vysušení ich radšej dajte do malej škatuľky, ktorú vysteliete papierovými utierkami, alebo obrúskami. Takto budú v suchu a nič sa im nestane. Dúfam, že som vám aspoň trochu pomohla. Nech sa vám torta podarí a nech má z nej syn radosť..:))

miška - první dort

dobrý večer Andrejko nejdříve sem Vám chtěla napsat, že vaše dorty jsou ty nejkrásnější jaké sem viděla umýte krásně kombinovat barvy a ty svatební a krstné dorty jsou tak krásně jemné prostě proto máte asi cit......:-) musíte to opravdu dělat z láskou....můj sy má za 14 dní 2 narozeniny a já bych chtěli po 2 skusit potahovaný dort s traktorem , ale mám strach, že se mi postavičky a potah zase roztečou v lednici jako po prvé :-( myslíte že když potáhnu dort den před mohu ho nechat na balkoně a nedávat ho do lednice ???,a dále jak dlouho do předu můžu mít postavičky hotové? jak je mám skladovat je lepší někde v chladu v krabici? moc vám děkuji za radu chtěla bych aby se dort líbil Už týden se mi zdá jak vyndám dort z lednice a celý teče :-(

Lorna - Re: ornamenty na torte

Áno, je to poleva, ako na medovníky..

Amika - ornamenty na torte

Chcela by som sa spýtať,čím robíš ornamenty na torte. Napr. na krstinovej torte Tomaško vidno detail. Je to poleva ako na perníky alebo niečo iné?

Lorna - Re: Zdobenie medovníkov

Ďakujem..:)
Používam klasické mikroténové vrecúško, na ktorom si opatrne odstrihnem roh. Akurát nedávno som si objednala vrecúška s ostrejším uhlom, tak vyskúšam, ako to pôjde s nimi.

Katarína - Zdobenie medovníkov

Nááádhera. Prezradíte mi, aký sáčik používate a čím ho prepichujete, že tá bielková poleva sa nijak nevykrúca dohora a veľmi ľahko sa s ňou pracuje...teda apoň podľa toho videa. Ďakujem.

Lorna - Re: 3D domček

Dobrý deň,
bohužiaľ, nerobila som fotopostup na 3D domček. Ani vám neviem poradiť, lebo netuším, či to má byť ako figúrka z marcipánu, alebo torta..

Lenka - 3D domček

chcela by som fotoposup ako urobiť okrúhly 3D domček pre dievčatko. Ďakujem. Bojím sa že sa mi strecha prepadne

Lorna - Re: nasáklý korpus

Môže to byť aj tým riedkym pudingovým krémom. Odporúčam použiť na 4 dcl mlieka 6dkg zlatého klasu (plus 2 žĺtky).

Květa - nasáklý korpus

korpus byl z 5vajec,5lžíc cukru,5lž polohr. mouky a vyšlehaného sněhu. Po upečení byl krásný, nadýchaný, ale když jsem ho promazala marmeládou a na to pudinkovým krémem a nechala v lednici, tak po vyndání z ní byl spodek dortu mokrý. Může to výt tím, třeba že pudinkový krém nebyl dost tuhý a spíš řítší?

Lorna - Re: bielková poleva na medovníky

Dobrý deň,
chcem sa najskôr spýtať, to idete zdobiť všetky naraz? Ak áno, tak vás obdivujem.. ak nie, tak si pripravte polevy len toľko, koľko miniete a na každé zdobenie si pripravte novú. Poleva síce vydrží v chladničke aj niekoľko dní, ale už nemá peknú bielu farbu, je taká polopriesvitná. Tak tu vám ťažko poradím, koľko polevy, z koľkých bielkov a cukru. Ja si väčšinou spravím z dvoch bielkov, cukor dávam od oka a to mi akurát tak vyjde na zdobenie medovníkov na jeden večer.. S cenou vám tiež asi neporadím, nevidela som vaše medovníčky, ani techniku zdobenia. Prajem vám, nech sa vám podaria..:))

Lorna - Re: nasáklý dort

Dobrý deň,
nemám tušenia, prečo sa vám to stalo.. nepoznám ani recept na korpus a krém, ktorý ste použili, tak ťažko povedať, čo mohlo byť príčinou. Mokrý korpus je väčšinou vtedy, keď sa priveľmi poleje ovocnou šťavou, alebo nejakým sirupom, prípadne keď sa do náplne použije veľa šťavnatého ovocia. Asi vám nepomôžem vyriešiť túto záhadu..:)

Lorna - Re: Praskove farby

Ahoj Janulka,
ak chceš farbiť na strieborno, zafarbi si hmotu na svetlo-sivú a potom hotové ozdoby štetcom potri striebornou práškovou farbou. Ak ju dáš do hmoty, nebude ju skoro vôbec vidieť. Ja dokonca ani nemám striebornú, takže keď potrebujem vyrobiť niečo strieborné, spravím to zo šedej hmoty a potriem práškovou perleťou. Vyzerá to ako strieborné..
A k druhej otázke.. skús to vaľkať na nejakej podložke z plastu, alebo na mikroténovej fólii, alebo dostať kúpiť také plastové prestierania na stôl, na tom sa tiež hmota nelepí a netreba ani podsypávať. Ja síce používam na podsypanie Solamyl, ale nie veľa, čiže ho ani nevidno na hmote, prípadne ak trošku zostane, ide to oprášiť..
Nemáš za čo, nech sa ti to podarí..:))

Beata - bielková poleva na medovníky

Dobrý deň.Chcela by som sa opýtať keď idem zdobiť 600 ks medovníkov tak koľko by som potrebovala spraviť polevy z koľko cukru a bielok. A ešte mohli by ste mi poradiť že za koľko by som mohla pýtať za jeden ks medovníka.Medovník má asi priemer 20 cm.
ďakujem za rýchlu odpoveď.

Květa - nasáklý dort

Dobrý den Andrejko, Vaše dorty jsou tak krásné že berou dech. Tohle asi já nikdy nebudu umět a proto se na Vás obracím o pomoc. Upekla jsem korpus, namazala marmeládou a krémem,dala do lednice a když jsem ho asi pohodině vyndala a chtěla ho dát na tác, spodek byl celý nasáklý takový mokrý, jak to, co je špatně? Moc děkuji

Janulka - Praskove farby

Andrejka, chcela by som opat poprosit o radu, vlastne az o dve, prosim. Potrebujem si zafarbit hmotu na strieborno. Kupila som si striebornu farbu v prasku. Mam ju najprv zmiesat s troskou liehu a tak to vmiesit do hmoty alebo sa stipka prasku priamo vmiesa do hmoty? A druha otazocka je ohladne valkania kvetovych lupienkov. Chcem si pripravit bordovu pivonku na narodeninovu tortu. Lupienky chcem mat tenucke a tak si ich pri valkani podsypem praskovym cukrom. Lenze ten biely prasok zostane na tom bordovom lupienku. Ved to bude zospodu vidiet, ci nie? Ma sa to potom so suchym stetcom odprasit dole? Dakujem vopred za ochotu poradit nam.