Choď na obsah Choď na menu
 


Pretože mi chodí veľa otázok mailom, pokúsim sa v tejto sekcii  rozbehnúť nejaké to "fórum". Možno si tu viacerí nájdu odpoveď na to, čo ich zaujíma..

 

Do komentárov môžete pridávať svoje otázky ohľadom pečenia, zdobenia, výroby ozdôb a figúrok, poťahových hmôt, atď..

 

 Budem sa snažiť pomôcť vám..  

 

do7.gif

 

 Mrzí ma, že niekedy odpisujem neskoro na vaše otázky. Ak by ste potrebovali súrne poradiť, zavolajte mi hocikedy. Moje číslo je na pravej strane v kontaktoch. Prípadne napíšte správu na FB Torty od Lorny.

Dočasne pozastavujem fórum, v poslednom čase nestíham odpisovať. Po Novom roku ho opäť spustím :-)

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Mária - hrany torty

Zdravím Vás pani Lorna, chcem Vám vyjadriť obdiv, pretože Vaše tory sú krásne, jemné, vkusné, neprečačkané... ja tiež pečiem ale len tak príležitostne pre rodinu, všimla som si, že teraz máte torty s krásne ostrými hranami, mne sa urobí taký oblý kraj, páči sa mi Váš ostrý, na starších tortičkách ste mala tiež oblejšie tvary, tak keby ste mi mohla napísať, ako docieliť ostrý okraj. Ja robím tak, že naplnenú tortu omažem maslo s cukrom+nutella+odrobinky z korpusu. Ďakujem krásne za odpoveď.

Iveta - Poschodová torta

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, čo dávate pod jednotlivé poschodia torty, že Vám neklesajú poschodia dole? Ja používam hrubé slamky a kartónovú podložku. Chcela by som sa spýtať či mi poschodie bude držať aj bez nej lebo s ňou sa mi tie moje torty nepáčia.

Klara - cena torty

Dobry den p. Andrejka. Aj ja patrim k vasim velkym obdivovatelkam a chcem sa vas aj ja nieco spytat. K tej otazke p. Moniky, odpisali ste, ze cana sa pohybuje od 8-18 eur podla narocnosti zdobenia. Ja som z trencianskeho kraja, tu sa pohybuju ceny okolo 10 eur za kilo. Teda kolko si mam priratat za zdobenie, ako si urcit cenu? Len za pouzity material alebo aj ako niektore zienky pisali, ze si urcia cenu svojej prace na hodinu a potom zrataju kolko hodin pri torte a vyrobe ozdob stravili. Citala som aj taku variantu, ze cena surovin sa vyrata dvomi a pripocitaju sa percenta za energie. Lebo cena musi byt rozdielna aj napr. ak robim 3kg tortu a napln je z mascarpone alebo je napln cokoladovy ganache alebo s cerstvym ovocim? Dakujem velmi pekne za odpoved a zelam vela vydarenych torticiek. Klara

Lorna - Re: cena torty

Dobrý deň,
tých 8-18 € za kilo som myslela tak, že začiatočníčky majú cca 8 € a napr. cukrárne v BA až 18-20 € za kilo.. U nás v TN kraji sa cena pohybuje okolo 10-12 € za kilo. Ja si s inými výpočtami hlavu ani nelámem.. Nezrátavam suroviny, nenásobim dvoma.. Hotovú tortu postavím na váhu a viem cenu.. Za výzdobu si nepripočítavam nič.. Je to na každej, ako sa rozhodne. Aj keď je pravda, že niekedy to aj začiatočníčky preháňajú a za nie veľmi vkusnú tortu pýtajú viac, ako ja..

Monika - Hmotnost torty

Dobry den, ako vsetci, aj ja vam musim najskor zlozit poklonu za prekrasne torty a podakovat sa, ze svoje skusenosti a rady zdielate s nami vsetkymi a so zaciatocnickami ako ja mate trpezlivost pri "nekonecnych" otazkach. Ale takto sa yhneme mnohym chybam. A tak by som vas chcela poprosit o radu, ako urcujete hmotnost torty. Presne na kilo to nie je mozne, takze aso zaokruhlenim. Ale ak je objednavka napr. na 5 alebo 8 kg tortu, ako mam dopredu zistit kolko poschodi mi vyjde, pripadne ake vysoke mam robit korpusy, kolko kremu a pocita sa to aj s celkovym zdobenim alebo len potiahnuta torta? A ak by som vas mohla poprosit, uviedli by ste ako si urcujete cenu torticky? Doteraz som piekla len pre rodinu, ale chcela by som skusit aj dalej a neviem ako na to. A este jedna otazka, ten recept na korpus, ktory ste tu uviedli, je dostatocne pevny, ze nan mozu ist este 3 poschodia? Pevne verim, ze vas svojimi otazkami neobtazujem a ze mi poradite. Vopred vam velmi pekne dakujem a zelam vela uspechov vo vasej krasnej praci. Monika

Lorna - Re: Hmotnost torty

Dobrý deň,
ja hotovú ozdobenú tortu postavím na váhu a podľa váhy určím cenu.. ceny sa pohybujú od 8-18 € za kilo.. záleží od zručnosti, skúseností, regiónu.. Ak niekto bude chcieť 3 kg tortu, tak budete vedieť, že taká malá môže byť len klasická bez poschodia.. Ak napr. 8 kg, tak v tejto váhe vyjde dvoj aj troj poschodová torta.. Alebo ak niekto bude chcieť 3 poschodovú, tak mu poviete, že taká váži od 8-15 kg.. Je to rôzne a nedá sa jednoznačne odpovedať na vašu otázku.. Ja to už mám v oku, čiže ak niekto chce 15 kg, tak mu spravím presne s touto váhou (plus mínus 0,5 kg) Ak má torta napr. 3850 g, zaokrúhlim na 4 kg, ale už nerátam podložku pod tortu alebo stužky, ak som nejaké použila.. Čo sa týka pevnosti korpusu, tak korpus nemá byť pevný, ale jemný a nadýchaný.. Poschodová torta sa VŽDY vystužuje, nemôžete ukladať tortu na tortu bez výstuže.. prepadla by sa vám.. O vystužovaní nájdete info hore v menu - rubrika Dobré rady nielen pre začiatočníkov, tam si nájdete o vystužovaní poschodovej torty.. Snáď som vám na všetko odpovedala :-) Nech sa darí :-)

Monika - Re: Re: Hmotnost torty

Dobry den, ano odpovedali ste mi na vsetko, dakujem velmi pekne. Ale ak mozem, predsa este len jedna otazka. Skusala som vas korpus a je naozaj vynikajuci, ale chcela by som urobit citronovy. Staci do nho pridat len cerstvo nastruhanu citronovu koru? Ak chcem pridat aj stavu, co mam ubrat a co pridat? Dufam, ze vas prilis neobtazujem svojimi otazkami. Este raz vam velmi dakujem

Lorna - Re: Re: Re: Hmotnost torty

Šťavu neviem, to asi radšej nie, ale kôru môžete, prípadne arómu.. ale až na konci primiešať s múkou..

Marta - ako na krajku,bordúru

Dobry den,p.Andrejka,
chcela by som sa opýtať,ci si bordúry a krajky robíte vopred a potom ich už uschnuté líte na tortu.Moja dcéra si ale pre zaťa zaželala tortu obliatu čokoládou a na nu marcipánové kvety a ornamenty.Robili ste už niečo podobné?
Na vrch torty to ide,ale na čokoládu z boku,neviem či sa tonebude klzať

Lorna - Re: ako na krajku,bordúru

Dobrý deň,
ak myslíte jedlú krajku (magic decor) tak také nerobím.. Len zo Smartflexu a tie hneď lepím na tortu. Stačí ju trošku potrieť vodou a prilepiť..

Maria - prosba

Vážená pani, dovoľte mi vyjadriť obdiv nad prekrásnymi tortami. Obdivujem Vás, Chcela by som sa opýtať na postup a radu ako sa robí torta zatvorená kniha - modlitebná knižka. Dakujem

Lorna - Re: prosba

Dobrý deň,
neviem, nerobila som ešte.. ak myslíte modelovanie..
A ďakujem za pochvalu :-)

Veronika - Kvety na tortu a korpus

Dobrý deň p. Lorna, chcem sa Vás spýtať koľko vopred môžem mať upečený Váš korpus a tiež koľko vopred si môžem navyrábať kvietky z fondánu. Myslím časovový horizont, či týždeň vopred je veľa alebo v pohode. Ďakujem

Lorna - Re: Kvety na tortu a korpus

Dobrý deň,
ja si korpus pečiem deň vopred, niekedy 2 dni vopred. Lepšie sa pracuje s takým "odstátym".. keď by ste chceli krájať v ten deň upečený, tak sa bude dosť mrviť.. a kvety v pohode aj mesiac vopred. Tým sa nič nestane, hmota stvrdne, uschne a tým pádom je to nepokaziteľné :-)

Evita - pstre hrany

Dobry den, mate nadhernu pracu a obdivujem Vasu ochotu poradit....Chcem sa spytat ako ste docielili take pekne ostre hrany na ostatnej svadobnej torte? Peciem len prilezitostne pre svoju potrebu, ale taketo hrany som uz skusala viackrat a nikdy sa mi take ostre nepodarili. Dakujem.

Lorna - Re: pstre hrany

Dobrý deň,
krém pod poťahom musí byť pevný, tuhý, niekto dáva ganache (čokoláda+šľahačka), ja dávam zo 2 lyžice môjho čokoládového krému+maslo+čokoláda, pomer od oka. Týmto potretá torta musí dobre vytuhnúť, potom sa môže poťahovať natenko vyvaľkanou poťahovkou (napr. Smartflex) Keď budem mať čas, spravím fotopostup..:-)

Evita - Re: Re: ostre hrany

Dakujem za odpoved, tiez to tak robim, ale tie hrany nie su take ostre. Asi to chce prax, prajem vela radosti pri tvoreni

jana - modelovanie ozdôb

Zdravím Vás,
chcem sa opýtať, z akého materiálu modelujete kviety, volániky a iné komplikovanejšie ozdoby. Doteraz som robila poťahovku iba z marsh...cukríkov, ale na kvety si netrúfam. Poradíte mi, z čoho sa tvaruje najlepšie? Ďakujem Jana.

lia - rovne steny

Dobry den Lorna,
Chcela by som Vas poprosit o radu, spravila som uz zopar tort,avsak mam problem s vytvarovanim rovnych stien torty. Ako docielim,aby sa mi torta nezdeformovala, zakazdym mam steny v strede vypukle,nech sa snazim akokolvek, nikdy nie su zvislo rovne ako mate Vy. Je to krasne vidno na Vasej detskej torte "Zabka pre Nelku",takto si to predstavujem. Prosim o radu, ako sa aspon priblizit k rovnym stenam. Dakujem za pomoc

marcela - torta karolinka

A este jedna otazka ako ste spravila spodnu cast na torte pre deti z menom karolinka a je na nej ponik ? Krasne vyzera ten matcipan