Choď na obsah Choď na menu
 


Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

4.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

žofia - daaakujem

dakujem krasne za super recept, a hlavne teplota pecenia je dolezita, piekla som prvy krat tento recept, a koooonecne chuti, nie je suchy, je nadychany, prooste som stastna ako blcha :)))

Lorna - Re: daaakujem

Super, som rada, že sa podaril :-)

Lenka - Korpus

Potvrdzujem , recept je výborný.Je to najlepší korpus aký som kedy ochutnala a upiekla.:)

Kika - ihned vybrat

Chcem sa spyytat, či ihned po dopečení korpusu sa ma korpus z formy vybrat a vybraný prevrátit naopak, alebo sa ma aj s formou prevratiť naopak ? Dakujem

VIERUSA - Re: KORPUS

dobrý deň, chcela by som sa opytat ked mam plech stvorcovy kolko mam dat vajec a muky?, chcem robit priatelovy tortu k narodeninam preto vopred dakujem za skoru odpoved pekný deň :D

Lorna - Re: Re: KORPUS

Nepoznám rozmery plechu, takže vám neviem odpovedať..

Lorna - Re: ihned vybrat

Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť.

Nikole Udvardy - Krásna torta v tvare srdca

Stále som robila korpus, ako je napísané v recepte, no používala som k tomu prášok do pečiva, a ušľahané bielka som zapracovávala do vyšľahaných žltok. A formu som vysypovala aj na bokoch. teraz som to nespravila. A som spokoná, boky sú krásne rovné, pripravené na krém a čokoládu. Ďakujem za krásnu stránku. Robila som podľa vás aj perníčky na vianoce a boli úžasnééééé.

inga - korpus z veľkej formy

Dobry vecer. Mala by som otazku,kolko vajec potrebujem na velku okruhlu formu a na kolko stupnov a ako dlho ho treba piect. Doteraz som vzdy vsetko vykrajovala z plechu,ale vznika tak vela zbytocneho odpadu..neviem presne aky rozmer ma,ale taky aby ta forma vliezla do elektrickej rury. ..a tiez by som potrebovala recept na tvarohovy krem..dakujem krasne za skoru odpoved

Lorna - Re: korpus z veľkej formy

Dobrý deň,
napr. do 34 cm formy dávam 2x po 16 vajec.. čiže spolu 32 vajec.. Recept na krém nájdete tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/priprava-kremu-a-plnenie...html

Veronika - múka do torty

Dobrý deň, chcem sa spýtať akú hladkú múku - presný názov používate do korpusov ?
Ďakujem

Lorna - Re: múka do torty

Dobrý deň,
hladká múka špeciál, je jedno, od akého výrobcu..

Bejulienka - korpus - torta

Dobrý deň..vaša stránka je fakt vynikajúca, stvorená pre začiatočníkov...robila som asi 3 torty, ale vždy som spravila korpus len z receptov najakého zákusku., Teraz som 1.x spravila korpus, plnku presne podľa vás..poviem vám, že v živote som lepšiu tortu nejedla..nebola sýta, bola famozna, hneď som zjedla 2ks. Ďakujem , že som vás našla. :) :)
Chcela by som sa však opýtať..keď dávate ako polevu tortu, ako dosiahnuť, aby poleva bola pekná, hlavne na bokoch? ako nanášate polevu? alebo sa to niekde dočítam?
Mala som problém pri prekladaní torty, už poliatej čokoládou na inú tácku..nožom mi to nešlo, tak som použila takú podberačku, ale tým som narušila spodok torty. takže s vonkajším efektom som nebola až tak spokojná, no bola to úžasná mňamka. Môžem vás poprosiť o rady?
Ďakujem krásne

Lorna - Re: korpus - torta

Dobrý deň,
skúste čokoládovú ganache.. dajte si na you tube hľadať videá s ganache a tam vám to ukážu.. Ja by som vám asi veľmi nepomohla, keďže nemám skúsenosť :-) Robím takmer všetky torty poťahované marcipánom.. Ale idem aj na takéto, tak sa budem musieť tiež učiť..:-)
Nech sa vám darí :-)

Bejulienka - korpus - torta

v 2. odstavci som sa pomýlila..chcela som napísať polevu čokoládu :)

Tatiana - korpus

tak toto je ten najlepší korpus aký som kedy urobila, všetkým chutí, veľká chvála naň a ja ďakujem za zaň :)

katka - Re: korpus

Dobrý deň, ja som pridala muku hladku len zabudla prosiat. Potom sa cesto trochu zmensilo ale v rure tiez po krasnom nadychnuti splaslo. Nemoze to byt teplotou? Peciem v elektrickej rure na 150 st. a ohrievanie rury je nastavene na hore aj dole.Dakujem.

Lorna - Re: Re: korpus

Katka, teplotou nie, pečiete pri dobrej teplote.. keby sa piekol rýchlo, vtedy spľasne.. ale pri pomalom pečení aspoň 50-60 minút by spľasnúť nemal.. Po vytiahnutí z rúry otočiť vo forme naopak a nechať tak vychladnúť..

Adela - Korpus na plechu

Dobrý deň,
mám v pláne spraviť korpus na plechu 36x31cm výška plechu je približne 2cm. Na celú tortu by som chcela spravit asi 3korpusy. Koľko vajec mám použiť na jeden takýto plech? Ďakujem za radu, veľmi mi pomože :)

Petka - Korpus

Dobry den mila pani...chcem sa spytat, ked chcem dat orechy do korpusy tak ako napr: 4 vajcia, 4 PL cukru, 4 PL muky a 4 PL orechov moze to byt takto??Dakujem