Choď na obsah Choď na menu
 


Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

4.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Jarmila - 3kg torta

Z kolkých vajiciek by som ju mala piect prosím vas

Ivetka - Poďakovanie

❤️ Pani Lorna, super recept, fantastický korpus, ďakujem. Teraz som ho dopiekla, je krásny vydaril sa, voňavý, vysoký, nadýchaný, presne ako na Vašom videu. Dodržala som postup a vyšlo to. Ďakujem moc. Veľa úspechov Vám prajem a obdivujem Vašu cukrársku tvorbu.

Alena - Tvrdy korpus

Dobry vecer, dnes som skusala Vasu piskotu, no niekde sa udiala chybicka :-( a neviem na to prist. Korpus vyrastol len na slabych 5cm a bol velmi tuhy, vobec nie nadychany a vlacny. Kde som mohla urobit chybu? Vajicka boli izbovej teploty a postup som dodrzala. Piekla som ca. 1hod. pri 150 stupnoch. No niekde pri 45 minutach bol korpus nadvyhnuty, no potom mi hned padol. Ruru som samozrejme neotvarala. Dakujem za odpoved.

Kayli - Spľasol

Dobrý deň, robila som korpus z 12 vajec, cesto bublinkalo. Po 45min pečení v trúbe som ho vytiahla, nevyberala som ho z formy keď bol vrelý, ale teplý. Po chvíľi však spľasol. Čím by to mohlo byť?

Lorna - Re: Spľasol

Dobrý deň,
neviem, na akej teplote ste ho piekli.. to je dôležité. Treba piecť pri teplote cca 150-160 stupňov približne hodinu. Z 12 vajec určite minimálne tú hodinu. Ja len zo 6 vajec pečiem približne 45-50 minút. Piecť treba pomalšie a dlhšie.

Marky - Korpus zo 4 vajec

Dobrý den, chcela by som sa opytat, kolko minut sa pečie korpus, keď ho chcem robit zo 4 vajec. Ďakujem

Lenka - Cokoladovy korpus

Zdravim. Tak sla som presne podla receptu....bohuzial je v strede vypukly a vyzera ako sopka...v com robim chybu? Dakujem za odpoved.

Lucia - Orechovy korpus

Dobry den. vas zakladny korpus peciem uz dlhsie a je ozaj vynikajuci. rada by som skusila oreachovy. Neviem vsak, kolko L je potrebne pridat, aby bol orechovy "tak akurat" a zaroven kolko L muky mam odobrat. Budem piect na formu 24 cm. dakujem velmi pekne. Lucia

Mária - Stančeková

Dobrý večer
môžem sa spýtať s koľkých vajec mám piecť korpus do formy 25x30cm ?
aby bol tak cca 8cm vysoký a mohla som 2x prekrojiť?
Ďakujem

Erika - spadol

Dobry den, korpus som robila podla navodu, taktiez teplota bola nadstavena spravne.Postupne sa zacal krasne nadvihovat no po cca 40 minutach zacal v rure klesat a zmensovat sa. Ked som ho po hodine vybrala a nechala vychladnut splasol este viac. Kde mohla byt chyba?

Lorna - Re: spadol

Tak to fakt netuším.. Mne ešte nikdy nespľasol. Neviem, kde môže byť chyba.

Gabi - Re: spadol

Asi vo vajíčkach akú sú staršie toto sa stane ;(

Zelka - Re: spadol

niekedy ked sa otvara rura pocas pecenia, tak strati teplotu a korpus moze splasnut, nechcem tym poukazat ze sa to stalo vo Vasom pripade, len tam ma napadlo, ze je to jedna z moznosti

Katarina - Korpus

Dobry den, korpus sa mi nikdy nepodari upiect pekny/rovny.Vzdy mam stred "napuchnuty" a kraje nizke,tym padom musim vela orezavat a torta byva potom nizsia. Vedeli by ste mi poradit ako ho spravit aby bol pekny,rovnomerny?Dakujem

Slávka Venžinovičová - Nahá torta korpus

Dobrý deň. Prosím aký korpus sa hodí na nahú tortu, bojím sa aby neoschol bude to moja prvá nahá svadobná tak nech to nespackám. ĎAKUJEM

Lorna - Re: Nahá torta korpus

Dobrý deň,
áno, ja z tohto robím aj nahé a polonahé..

Ivana - Piškot sadol

Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť, koláč mi sadol aj sa celkom scvrkol z krajov. Mám teplovzdušnú rúru a dala som ba 150 a ani raz som neotvorila

Lorna - Re: Piškot sadol

Dobrý deň,
príčin môže byť viacero.. buď príliš prešľahané bielky, málo múky, zapnutá funkcia teplovzduch (ventilátor).. tiež vymazané boky formy.. piecť cca 1-1,5 hodiny.

Petra - Krem z marshmallow

Dobry den pani Lorna. Skusala som dnes krem z marshmallow,co ste zverejnili. Isla som presne podla receptu, potahovku som mala urobenu podla vas - zakladny vanilkovy krem so zlatym klasom. Tortu s vanilkovym kremom som nechala vychadit celu noc, dnes som natiahla krem z marsh. a cely mi stiekol a krem zostal z toho uplne mokry. Neviem co som urobila zle. Chcem sa spytat, aky krem pouzivate pod ten z marsh. A ci ten marsh. krem nechate najskor zachadit a az potom nanasate na tortu. Dakujem pekne za vasu odpoved

Lorna - Re: Krem z marshmallow

Dobrý deň,
podklad nesmie byť krém, ktorým plníte tortu.. ale napr. maslo s čokoládou. Zrejme sa vám to na mokrom kréme roztopilo..