Choď na obsah Choď na menu
 


Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

4.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Ivka - Prášok do pečiva

Dobrý deň, zajtra sa chystám piecť tortu podľa vášho receptu, no veľmi sa bojím bez toho prášku do pečiva. Môžem to naozaj skúsiť bez neho a vyskočí mi cesto hore? Ďakujeem

Lorna - Re: Prášok do pečiva

Dobrý večer,
už máte asi upečené, nemohla som skôr, boli sme na svadbe.. Áno, toto je bez kypr. prášku.. Ten sa dáva vtedy, ak ide do cesta voda, olej, či mlieko.. Pečiem ho už vyše 20 rokov a nikdy sa nestalo, že by nenarástol :-)

Klaudia M. - Re: Re: Prášok do pečiva

Dobrý deň. Pani Lorna som obdivovateľka Vašich dokonalých toriet.Veľa nápadov čo sa týka zdobenia som už vyskúšala, veľa komentárov prečítala,no mám otázku na používanie prášku do pečiva.Píšete, že prášok do pečiva sa dáva, len keď je v ceste olej, alebo mlieko. Skúšala som Vaše špaldové cupcakes, ale v tomto ceste ho nepíšete i keď sa tam používa olej a mlieko. Skúsila som presne podľa Vášho receptu, cesto bolo mäkké, ale zdalo sa mi trošku ťažšie. Nemal by tam ten PDP byť? Do klasickej piškóty je cesto bez oleja i bez PDP. Poraďte prosím. Ďakujem krásne za radu.

Lorna - Re: Re: Re: Prášok do pečiva

Špaldové cupcakes sú jemnučké a nadýchané.. nejde tam prášok do pečiva, lebo je to malý koláčik, s malým priemerom.. tu to nevadí.. Ak by ste však toto cesto použili do tortovej formy, kde ho je veľa, nebolo by také nadýchané.. Tam už by bol potrebný prášok do pečiva, aby tú masu nadvihol.. Neviem, kde sa stala chyba, lebo cupcakes z tohto cesta sú ozaj jemnučké, nie ťažké..

Silvia - Rovny povrch

Dobry den, ako dosiahnem, aby som mala korpus na vsetkych miestach rovnakej vysky? Okraje mam vyssie ako stred. Rozotierala som rovnomerne. Dakujem

Kika - Makový korpus

Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte skúsenosti s makovým korpusom. Chcela by som skúsiť len neviem aký pomer múky a maku mám použiť. Ďakujem za radu :)

Jana - Truba pri peceni torty

Dobry den, prosim vas, peciete pri teplote 150 st.pri nastaveni na teplovzdusnu alebo normalnu trubu. Dakujem pekne

olga - drahá torta

Predpokladám, že pečiete na zákazku. Na jednú priemernú tortu použijete cca 20 vajec. Potom si neviem predstaviť, koľko stojí u vás takáto torta. Som stará, ale tortu z 9 vajec a plnku do nej z 12 som ešte nepiekla, ba dokonca ani nepočula o takej :-)

Lorna - Re: drahá torta

Torty sú len moje hobby.. robím ich pre radosť :-) Ale nerozumiem vašej otázke a nápisu Drahá torta..

Ivana - Korpus

Dobrý den pani Lorna, ak chcem robiť mandľový korpus, mam postupovať ako pri orechovom korpuse, alebo uplne nahradiť všetku muku madľovou mukou? Ďakujem

Lorna - Re: Korpus

Všetku múku nie, môžte pre chuť pridať zo 2-3 lyžice mandlí a 1-2 lyžice múky odobrať..

majka - splasknuty korpus

ahoj Andrejka prečo sa mi splaskne,prebory stred korpusu? robila som ho 2krat a vždy sa mi prostriedok preboril.čim to môze byt? dakujem.

Lorna - Re: splasknuty korpus

Málo upečený, málo múky, rýchlo upečený.. príčin môže byť viac..

Martina - Spaldova muka

Dobry vecer.ja by som chcela pouzit sp.muku,podari sa mi korpus?Dakujem.

Lorna - Re: Spaldova muka

Neviem, či sa vám podarí.. ja pečiem aj zo špaldovej múky..

katarina - priprava kremu

dobry den , chcela by som sa spytat , ak chcem pouzit karamelove salko do plnky ,, a varit budem z dvojitej davky ,, treba dat aj dve salka? dakujem

Lorna - Re: priprava kremu

Záleží od chuti, či chcete jemne karamelovú, alebo silnejšiu..

Betka - Marcipan

Zdravim,obdivujem Vasu pracu,ked by som mohla sa spytat na potahovanie a modelovanie kvetov pouzivate tu istu hmotu z cukrikov ,ďakujem

Lorna - Re: Marcipan

Dobrý deň,
odkedy robím ostré hrany, tak používam Smartflex, na poťahovanie, aj modelovanie..

svetlana1978 - korpus

včera som vyskušala vaš korpus dala som 8 vajka aforma 24cm vyšiel perfektne uvidime aky bude chutovo dnes ochutname tortičku