Choď na obsah Choď na menu
 


Základný piškótový korpus

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):

6 vajec

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

 

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..

Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.

 

 

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

277816_409561325758090_562692435_o.jpg

323704_409561349091421_461001423_o.jpg

616355_409561395758083_1544611546_o.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Silvia - vysoke torticky

Ahoj Lorna, recept na korpus je vyborny, krasne sa mi upiekol a je krasne pevny. Chcela by som sa opytat, ked ho rezes vyjdu ti z neho 2 alebo 3 platy. A ako dosiahnes take vysoke torticky ako mas nafotene, davas na seba 2 korpusy rozrezane na 2 platy? dakujem za tip.

vysoke torticky - Re: vysoke torticky

...pozerala som si starsie rady a vlastne som nasla odpoved, ked chcem vyssiu tortu (klasicku okruhlu 24cm) spravim si cesto z viac vajec 7-8 a vyjde mi to prekrojit na 3 platy a po naplneni bude pekne vysoka. spravne?

Lorna - Re: Re: vysoke torticky

Ahoj Silvia,
áno, buď robím z viacerých vajec naraz, alebo pečiem korpus na dvakrát.. Z jednej formy prerežem korpus na 3 pláty - to je taká klasická výška torty.. Ak chcem vyššiu, tak robím tortu zo 4 plátov..
Nech sa darí..:-)

Katka - Používate ventilátor pri pečení

Dobrý deň! Mám otázku ohľadom rúry. Písala ste že máte teplovzdušnú rúru, pri pečení zapnete aj ventilátor, alebo pečiete vrch i spodok bez ventilátora? Dúfam, že som bola zrozumiteľná. Za odpoveď ďakujem.

Lorna - Re: Používate ventilátor pri pečení

Dobrý deň,
moja rúra automaticky spúšťa pri každom zapnutí jeden ventilátor, taký malý. Potom je ešte veľký, ale ten nezapínam.

Katka - Re: Re: Používate ventilátor pri pečení

Ďakujem, ja mám len ten veľký ventilátor. Teraz sa mi korpusy nedaria :(
Vyskúšam túto, dúfam že sa mi vydarí.

Klára - korpus

Pozdravujem vás, skúšala som aj ja ten váš recept na korpus a naozaj super, krásny, vzdušný a hlavne rovný, žiaden kopček v strede, všetky mám rovnaké. Len chcem sa opýtať, lebo ja som stále robila z polohrubej múky, z takejto ste neskúšala, či hladka múka je lepšia. Ďakujem vám a prajem všetko dobre, máte úžasnú prácu.

Lorna - Re: korpus

Z polohrubej som neskúšala. Mám osvedčenú hladkú múku, tak robievam len z nej. Ale vyskúšať môžte..:-)

veronika - čas

Prosím Vás ako dlho ho pečiete.Môj prví pokus nevyšiel piekla som to cca 30min.Po vybraní mi po chvíli stred padol ináč bol korpus jemnučký.Druhý pokus znova nevyšiel,piekla som ho o 15min dlhšie kraje boli usušené a stred znova po chvíli padol a ten teda nebol jemnučký, nechápem čo robím zle.Poradte mi prosím.

Lorna - Re: čas

Pečiem približne hodinu.. Ale nemôžete sa tým riadiť, pretože každá rúra pečie inak. Dôležité je, aby sa nepiekol príliš rýchlo. Druhá možnosť, prečo vám stred klesne je, že sneh šľaháte dlho, je potom prešľahaný a to nie je dobre. Inak vám poradiť neviem..

veronika - Re: Re: čas

Veľmi pekne ďakujem, snáď sa mi na budúce podarí,dám vedieť :)

Monika - lžíce

Dobrý den Lorno...mám na Vás dotázek...ty lžíce dáváte rovné nebo vrchovaté?
Jinak tedy klobouk dolů před Vašimi dorty...máte mooooc šikovné ručičky.
Děkuji za odpověď a přeji krásné a šťastné dny a zdravé mimi.

Lorna - Re: lžíce

Dobrý deň,
také nie moc vrchovaté, ani rovné.. niečo medzi tým.. Ale na to prídete sama, pretože ani lyžice nie sú všetky rovnako veľké..:-) Nech sa darí..:-)

Monika - Re: Re: lžíce

děkuji

Mirka - korpus

no tak tento recept je fantasticky :D skusala som ho,ked som piekla torticku pre nasho synceka a lepsiu piskotu som este nikdy neupiekla.Je to rychly a jednoduchy postup a cesto je fakt jemnucke a nadychane. Dakujem velmi pekne :D

Lorna - Re: korpus

Za máličko, som rada, že sa podaril..:-)

alena.fedor@gmail.com - iba samá chvála

dobrý večer..tak som tu zase...tak som teda vyskúšala urobiť korpus podľa vášho receptu a musím povedať len...SKVELÉ...SKVELÉ...SKVELÉ...nemohla som tomu naozaj uveriť...robila som v 28 forme a len zo 6 vajec a predstavte si bol krásne narastený do výšky 4cm a lahulinký...predtým som na takúto formu dávala 8-9 vajec a teraz len tak málo...je to velikánska úspora nielen vajec ale aj oleja a hlavne času... je to velmi rýchle...netreba miešať každé zvlášť..no skrátka niečo úúúžasnééé...ešte vyskúšam čo to urobí na plechu a už budem používať len tento váš recept...preto vám veľmi..veľmi pekne ďakujem za tento receptík a za to že ste ho zverejnili...ešte raz VĎAKA ...prajem vám veľa šťastia a krásne bábetko...Ala

Lorna - Re: iba samá chvála

Ďakujem veľmi pekne..:-) Nech sa vám darí..

alena.fedor@gmail.com - aká forma ???

dobrý deň,tak pozerala som váš recept na korpus...idem akurát dnes piecť tak vyskúšam...no ale otázočka..tých 6 vajec je prosím vás na ako veľkú formu???lebo keď robím nadstavovaný podľa Bohuša tak zo 6 vajec dávam cesto do 24 formy...
Ďakujem za odpoveď <3

Lorna - Re: aká forma ???

Dobrý deň,
na cca 24-26 cm formu..