Základný piškótový korpus
Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.
Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):
6 vajec
6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc hladkej múky
Postup:
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..
Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.
Komentáre
Prehľad komentárov
Pozdravujem vás, skúšala som aj ja ten váš recept na korpus a naozaj super, krásny, vzdušný a hlavne rovný, žiaden kopček v strede, všetky mám rovnaké. Len chcem sa opýtať, lebo ja som stále robila z polohrubej múky, z takejto ste neskúšala, či hladka múka je lepšia. Ďakujem vám a prajem všetko dobre, máte úžasnú prácu.
Re: korpus
(Lorna, 31. 8. 2012 2:28)Z polohrubej som neskúšala. Mám osvedčenú hladkú múku, tak robievam len z nej. Ale vyskúšať môžte..:-)
čas
(veronika, 17. 8. 2012 0:16)Prosím Vás ako dlho ho pečiete.Môj prví pokus nevyšiel piekla som to cca 30min.Po vybraní mi po chvíli stred padol ináč bol korpus jemnučký.Druhý pokus znova nevyšiel,piekla som ho o 15min dlhšie kraje boli usušené a stred znova po chvíli padol a ten teda nebol jemnučký, nechápem čo robím zle.Poradte mi prosím.
Re: čas
(Lorna, 18. 8. 2012 0:57)Pečiem približne hodinu.. Ale nemôžete sa tým riadiť, pretože každá rúra pečie inak. Dôležité je, aby sa nepiekol príliš rýchlo. Druhá možnosť, prečo vám stred klesne je, že sneh šľaháte dlho, je potom prešľahaný a to nie je dobre. Inak vám poradiť neviem..
Re: Re: čas
(veronika, 23. 8. 2012 8:36)Veľmi pekne ďakujem, snáď sa mi na budúce podarí,dám vedieť :)
lžíce
(Monika, 12. 8. 2012 8:28)
Dobrý den Lorno...mám na Vás dotázek...ty lžíce dáváte rovné nebo vrchovaté?
Jinak tedy klobouk dolů před Vašimi dorty...máte mooooc šikovné ručičky.
Děkuji za odpověď a přeji krásné a šťastné dny a zdravé mimi.
Re: lžíce
(Lorna, 13. 8. 2012 18:11)
Dobrý deň,
také nie moc vrchovaté, ani rovné.. niečo medzi tým.. Ale na to prídete sama, pretože ani lyžice nie sú všetky rovnako veľké..:-) Nech sa darí..:-)
korpus
(Mirka, 16. 7. 2012 14:25)no tak tento recept je fantasticky :D skusala som ho,ked som piekla torticku pre nasho synceka a lepsiu piskotu som este nikdy neupiekla.Je to rychly a jednoduchy postup a cesto je fakt jemnucke a nadychane. Dakujem velmi pekne :D
iba samá chvála
(alena.fedor@gmail.com, 9. 8. 2012 20:47)dobrý večer..tak som tu zase...tak som teda vyskúšala urobiť korpus podľa vášho receptu a musím povedať len...SKVELÉ...SKVELÉ...SKVELÉ...nemohla som tomu naozaj uveriť...robila som v 28 forme a len zo 6 vajec a predstavte si bol krásne narastený do výšky 4cm a lahulinký...predtým som na takúto formu dávala 8-9 vajec a teraz len tak málo...je to velikánska úspora nielen vajec ale aj oleja a hlavne času... je to velmi rýchle...netreba miešať každé zvlášť..no skrátka niečo úúúžasnééé...ešte vyskúšam čo to urobí na plechu a už budem používať len tento váš recept...preto vám veľmi..veľmi pekne ďakujem za tento receptík a za to že ste ho zverejnili...ešte raz VĎAKA ...prajem vám veľa šťastia a krásne bábetko...Ala
Re: iba samá chvála
(Lorna, 13. 8. 2012 18:09)Ďakujem veľmi pekne..:-) Nech sa vám darí..
aká forma ???
(alena.fedor@gmail.com, 9. 8. 2012 11:11)
dobrý deň,tak pozerala som váš recept na korpus...idem akurát dnes piecť tak vyskúšam...no ale otázočka..tých 6 vajec je prosím vás na ako veľkú formu???lebo keď robím nadstavovaný podľa Bohuša tak zo 6 vajec dávam cesto do 24 formy...
Ďakujem za odpoveď <3
korpus
(Klára, 14. 8. 2012 7:51)