Choď na obsah Choď na menu
 


Základný piškótový korpus

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):

6 vajec

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

 

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..

Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.

 

 

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

277816_409561325758090_562692435_o.jpg

323704_409561349091421_461001423_o.jpg

616355_409561395758083_1544611546_o.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

emily - Re: prosím o radu

robila som barbinu treba 2x upiecť bábovku a na plniť ju 3-4 cm od okraja ale jedna lyžica múky na jedno vajce je málo a preto to klesne treba jedna aj pol a je to super ja robím na 8 vajec 12 lyžíc múky a nemá to chybu

Silvia - orechový

aHOJ Lorna, chcem sa opýtať,chcem skúsiť tento korpus v orechovom prevedení...z 8 vajec...Môžem dať že 6lyžíc múky a 2 lyžice orechov? či 6 lyž.múky a 3 lyžice? :)

Stanka - Korpus

Dobrý deň, prosím Vás piekla som korpus podľa Vášho receptu. V rúre krásne narástol a keď som ho z nej vybrala asi tak po 5 minútach klesol a zostala z neho len taká hrubšia placka. Stalo sa mi to dvakrát. Neviete, kde robím chybu? Pečiem v elektrickej rúre pri 180 stupňoch. Inka chuťovo je výborný. Ďakujem.

Lorna - Re: Korpus

Dobrý deň,
prvú chybu vidím v teplote.. Tá má byť cca 150-160 stupňov a piecť by sa mal cca 1 hodinu. Píšem tak aj v recepte. Pozrite ešte dobré rady aj tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html

Mariana - Korpus

Nech by som robila cokolvek,takýto korpus by som neurobila ani za nic,skusala som snad sto piskotovych ciest a vzdy po vybratí z truby sa scvrknu,z krajov aj z vrchu. Ale je to asi mojou starou plynovou trúbou. :(

Lorna - Re: Korpus

Boky formy nevymazávajte, len dno.. Pozrite sem, možno vám to pomôže: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html
Aj keď rúrou to môže byť, to nevylučujem.. skôr je to viac pravdepodobné..

ADA - poradte mi prosím

zdravím,veľmi ma baví pečenie ,ale kedˇsa mi nedarí tak mám nervy .Robí mi problém piškotové ceto .Potrebujem recept na tortu ,ktorú pečiete vy odskúšanú, nemám rada ťažke ceta take chlebové .Mám rada nadýchane, lahké .Skúsené stare cukrárky mi recept nedajú som začiatočníčka samouk prosím podrobne mi popíšte recept ak môžte .ďakujem veľmi pekne.

Lorna - Re: poradte mi prosím

Ak sa vám tento recept nezdá dosť podrobne napísaný aj s fotopostupom, tak pozrite ešte tu, pripravila som ďalšiu rubriku: https://lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html
Ja robím len tento korpus..

Natalia - Základný piškótový korpus

Dobrý deň chcem sa opýtať tie žĺtky môžem primiešavať mixérom alebo radšej niečim iným?

Lorna - Re: Základný piškótový korpus

Áno, zašľahať mixérom, šľahačom s metličkami..:-)

lorinka - korpus praska..:/

dobry den, ja teda tiez pouzivam lyzickovy korpus no davam aj olej aj vlaznu vodu aj PDP...no pri cokoladovom(pridavala som 100g rozpustenej cokolady) sa mi z vrchu pecie pekne idem vyskusat a ono sa to cele uplne traslo..tak som teda pridala ze 160° na 180 ° a a vrchu mi praskol..:( mate stym skusenost?

Lorna - Re: korpus praska..:/

Dobrý deň,
bohužiaľ, neviem vám poradiť, pretože do korpusu nedávam čokoládu, iba kakao.. Pečiem pri 150 stupňoch cca 3/4hod. až hodinu, podľa veľkosti.

EVA - KORPUS

DOBRY DEN CHCELA SOM SA OPYTAT CI SA TAM DAVA AJ PRASOK DO PECIVA DAKUJEM

Lorna - Re: KORPUS

Dobrý deň,
nie, nejde tam prášok do pečiva..

Julča - 30x60 cm

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať koľko vajec, cukru a múky treba na jeden korpus s rozmermi 30x60 cm. Vopred ďakujem!!!

Lorna - Re: 30x60 cm

Dobrý deň,
neviem vám poradiť, to je fakt veľký rozmer..:-) Asi zostáva len vyskúšať.. Nech sa darí..:-)

Evdus - Korpus

Dobrý deň Lorna,
práve teraz cez víkend som skúšala tento váš korpus s pridaním mandlí a bol úúúúžasný!!! Len mi ešte počas pečenia klesol,dosť som sa zľakla...ale asi to bolo tým,že som dlhšie šľahala bielky a múku som primiešala mixérom(síce na najnižšom stupni) a nie rukou...asi to bude tým,že? Inak je naozaj výborný,mňam. Všetci chválili,takže ho budem určite robiť stále :) Ďakujem!!

Lorna - Re: Korpus

Dobrý večer,
som rada, že vám chutil..:-)
Korpus by mal práve počas pečenia narásť, nie klesnúť.. Múku len opatrne a zľahka vareškou zamiešať.. Určite nie mixérom.
Tak nech sa darí a nech vám aj naďalej chutí..:-)

Lenka - korpus do 30x30cm formy

Dobry den,

vedeli by ste mi, prosim poradit, ake mnozstvo vajec (a tym padom aj cukru a muky) mam mam pridat do cesta, ktore budem piect v 30x30 cm forme? Chcela by som urobit klasicku potahovanu tortu k narodeninam, takze by mala byt vysoka tych 5-7 cm.
Dakujem ;)

Lorna - Re: korpus do 30x30cm formy

Dobrý večer,
prepáčte, že až teraz vám píšem, nejako nestíham.. Neviem vám presne povedať, z koľkých vajec, ale cca 20 vajec.. Ja to pečiem tiež len od oka.. keď sa mi zdá nízka, korpus dopečiem..