Choď na obsah Choď na menu

Príprava krému a plnenie..

3. 6. 2013

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti (nemusí byť, hodí sa len do niektorých náplní)

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, lemon curd, ochucovacej pasty (používam len 100% pistácie a lieskovce) orechov, mandlí, kokosu, karamelu, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s mascarpone, čokoládou, pastami, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Tiež tvarohový krém je vlhký a korpus z neho nasaje vlhkosť. Korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

napn-torty.jpg

 

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Lorna - Re: chcem iba chváliť....:)

16. 1. 2014 20:37

Janka, ďakujem, som rada, že vám chutí..:-)
S tým pečením - každá rúra inak pečie, takže treba naozaj len vyskúšať tú svoju..:-) Aj ja dávam maslo spolu s maslovou Herou, mne osobne nechutí krém, kde je len maslo..
Tak nech sa vám darí a nech napečiete ešte veľa chutných tortičiek..:-)

Andrea - priprava kremov

6. 6. 2013 13:51

Dobry den ja by som sa chcela spytat co robit s kremom ked sa zraza,mne sa tieto vanilkove varene skoro vzdy zrazia.dakujem

Lorna - Re: priprava kremov

7. 6. 2013 2:03

Dobrý deň,
a robíte ho presne podľa tohto receptu a postupu? Lebo mne sa to ešte nestalo a robievam len tento.. Skúste ho nahriať a prešľahať, to by malo pomôcť spojiť ho dokopy..

zrazeny krem - Re: Re: priprava kremov

3. 12. 2013 20:30

krem sa vam zrazi vtedy, ked nemate rovaku teplotu masla a pudingu, alebo ak priliš dlho krém šlahate.
Ak sa vam to vsak stane, staci pridat do kremu troska horuceho masla a šlahat do spojenia.

Lorna - Re: Re: priprava kremov

3. 12. 2013 22:11

To nie je pravidlo, že rôzne teploty spôsobia zrazenie krému.. Ja dávam do mierne teplého (vlažného) pudingu studené maslo (margarín) a nikdy sa mi krém nezrazil..

anda - vzdy kropit korpus?

25. 10. 2013 14:50

dobry den, chcela by som sa spytat, ci je potrebne vzdy kropit korpus, resp. pridavat dzem a ine spominane. Neslo by naplnit korpus kremom bez tychto "doplnkov"? Sama mam rada "hutnejsie" cesto, tzv. "mokre", ale len take, ktore tak chuti vdaka receptu, nie vlhcenim uz hotoveho korpusu. dakujem ;)
btw, skvely web, dakujem za rady, ste velmi sikovna! ;)

Lorna - Re: vzdy kropit korpus?

3. 12. 2013 22:09

Dobrý deň,
nie, netreba vždy.. robte ho podľa svojej chuti, tak, ako vám to chutí..