Choď na obsah Choď na menu
 


Príprava krému a plnenie..

2013-05-30-1295.jpg

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti (nemusí byť, hodí sa len do niektorých náplní)

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, lemon curd, ochucovacej pasty (používam len 100% pistácie a lieskovce) orechov, mandlí, kokosu, karamelu, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s mascarpone, čokoládou, pastami, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Tiež tvarohový krém je vlhký a korpus z neho nasaje vlhkosť. Korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

napn-torty.jpg

 

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Lenka - cokoladovy krem s visnami

Dobry den, dakujem za vyborne navody, podla nich detom peciem na narodeniny tortu a vzdy chutila! Teraz by som chcela vyskusat cokoladovu s visnami. Kakaovy korpus podla navodu zvladnem, neviem vsak uplne co s kremom, ak by bol tento vas cokoladovy a miesto bananov visne, to by mohlo byt chutne, nie? Nemate s tym skusenost? Dakujem.

Maria D. - Plnka z nutely

Dobrý den, chcem sa spýtať, idem malinkemu robit tortu k prvemu roku a chcela by som skusiť urobit krem z nutely.Nemáte prosím nejakú radu ako ho urobit aby bol dobrý :-) Ďakujem

Lorna - Re: Plnka z nutely

Dobrý deň,
do základného vanilkového krému prišľahajte nuttelu podľa chuti..

Maria D. - Re: Re: Plnka z nutely

Moc ďakujem za radu :-)

Monika A. - Podakovanie

Mila pani Andrea, vdaka Vam sa mi dnes podarila uzasna torta k 10. narodeninam mojho syna. Syn bol nadseny a vsetci hostia tiez, po torte sa len tak zaprasilo :) Chcem sa Vam podakovat, ze sa delite o Vase skusenosti, korpus, kremy aj potahovanie hmotou som robila podla Vasho navodu, torta bola naozaj skvela. Prajem Vam nadalej vela sil a vsetko dobre!

Miroslava - Torta

Dakujem a budem skusat sice nepeciem prvy krat, ale po dlhej pauze a treba mi len skusat a hlavne na sebe dakujem

Miroslava - Torta

Takze je lepsie pokropit korpusi. Len stale neviem ake plnky idem dat . A ked mi vyjde teda 5-6 krat prekrojit tak striedat raz jednu plnku potom druhu.Ale bolo by daco zle keby som urobila tortu len jednou plnkou cokoladovou?

Lorna - Re: Torta

Ak budete dávať ovocie, netreba kropiť korpusy.. aj napr. tvarohový krém má svoju vlhkosť, vtedy tiež netreba kropiť.. Ako som písala, ako vám chutí, tak si spravte.. či jednu, dve alebo tri plnky.. je to naozaj individuálne, pretože čo chutí jednému, nemusí chutiť druhému.. Ak chcete len čisto čokoládovú, tak si ju takú spravte. Veľa ľudí má rado čokoládový krém bez ovocia..

Miroslava - Torta

Dobry vecer.Kolkymi plnkami mozem vystriedat na naplnenie 1 torty?Mozem napr dat korpus, dzem, slahackova plnka, korpus, dzem, tvarohova s zmrazenym ovocim, korpus, lekvar slahackova plnka atd? Dakujem

Lorna - Re: Torta

Dobrý deň,
každému podľa chuti.. No toto, čo píšete, je už asi veľa.. Odporúčam nanajvýš 2 krémy, ktoré sa k sebe hodia kombinovať v jednej torte (korpuse) ak už dávate ovocie, nedávajte džem.. Ten sa hodí napr. k orechovej plnke, alebo kokosovej, čokoládovej.. ale bez ovocia.. a aj s džemom opatrne, nedávať ho veľa, potom korpusy kĺžu..

Iveta Pilová - Plnenie torty

Tento krém som si veľmi obľúbila robila som už rôzne príchute ale teraz ho chcem skúsiť urobiť z mrazeného ovocia. Dúfam že sa vydarí.

Lorna - Re: Plnenie torty

Tak držím palce.. do krému som ešte ovocie nemixovala.. :-)

Maria - plnenie torty

toto mnozstvo zo 4 dcl.mlieka vyjde na tuto jednu tortu ktoru prerezem 5krat?

Lorna - Re: plnenie torty

Toto množstvo (1 dávka) nie.. na cca 22-24 cm formu treba z 2-3 dávok pripraviť krém..

veronika - super stranky

Ste neuveritelne sikovna a prakticka.vasu stranku ocenujem a velmi pozitivne hodnotim,nielen kvoli tortam,ale najma vsakovakym radam a napadom.krasne prehladne a vyrobky prepracovane do detailov.super. a prajem vela priaznivcov:)

Ľubica - mnozstvo

Dobrý deň, vystačí mi toto množstvo krému na 2x plnené tortu priemer 26 cm + potretie bokov torty? Ďakujem

Kristina - Trvanlivost

Dobrý deň,

ja by som sa rada spýtať, ako dlho vydrží ovocie v kréme, že sa nepokazí? Chcela by som spraviť vanilkový krém s čerstvými malinami.

Ďakujem.

Lorna - Re: Trvanlivost

Za 2-3 dni, odkedy sa torta naplní po zjedenie, sa určite nepokazí :-)

nikola - hrudky

dobry vecer, chcela by som sa opytat robim stale tento krem je bomba ale minule sa mi urobili hrudky pudingove..puding som vyslahala este pred zmiesanim s maslom , tak neviem kde sa stala chyba?? bol vlazny a do neho som pridavala heru...dakujem

Lorna - Re: hrudky

Asi ste ho počas chladenia nemiešali dosť často.. treba ho miešať..