Výborné medovníčky
1050g hladkej múky T-650
450g práškového cukru
360g medu
6 vajec
2-3 malé lyžičky sódy bikarbóny
3 veľké lyžice medovníkového korenia
postrúhaná citrónová kôra
Postup:
Z uvedených surovín dôkladne vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do mikroténového vrecka, alebo potravinovej fólie, vložíme do hrnca, prikryjeme pokrievkou a uložíme do chladničky. Takto uskladnené cesto vydrží aj niekoľko mesiacov. Malo by však odstáť minimálne 4 dni, kým sa pustíme do pečenia. Pred pečením ho treba nechať aspoň 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote, aby zmäklo. Upečené medovníčky ešte kým sú teplé, potrime rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné, lesklé.
Poleva na medovníčky:
Budeme potrebovať bielok z vajíčka, dobre preosiaty práškový cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Bielok s cukrom miešame ručne, prípadne elektrickým šľahačom, no nie metličkami, ale špirálami, ktoré sú určené na cesto. Poleva sa nesmie príliš našľahať, bola by krehká a opadávala by z medovníčkov. Cukor pridávame podľa hustoty, aby poleva nebola veľmi riedka, no ani príliš hustá. Citrónová šťava jej dodá lesk a tiež pomôže zriediť hustú polevu. Ja zdobím pomocou mikroténového vrecúška, ktoré trochu naplním polevou a odstrihnutím rožka spravím malú dierku na zdobenie.
Vložiť recept na nástenku
Komentáre
Prehľad komentárov
Pri akej teplote sa pecu a ako dlho dakujem
Dominika - Spadlova múka
Dobrý deň, keby chcem vymeniť pšeničnú múku za špaldovú , je treba upraviť pomer, neviete? Ďakujem
Lorna - Re: jen dotaz na tuk
Dobrý deň,
nie je to chyba, tuk tam naozaj nejde.. Vďaka tomu je medovníkové cesto trvácne a vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov.
Ďakujem za otázku, aj Vám pekný deň a nech sa Vám medovníčky podaria..:-)
jaja - Re: Re: jen dotaz na tuk
medovnicky podla tohoto receptu peciem uz desatrocia, prave preto, ze tam nie je tuk a med ma konzervacne ucinky, cesto treba nechat zriet mimo chladnicky a mimo chlasnicky vydrzi aj mesiac :) cim dlhsie zreje, tym lepsie.
cesto zamiesim, nedavam ho do folie, necham v smaltovanej mise, prikryjem misu foliou, utierkou a necham stat na mieste, kde nezavadzia :)
peciem pri teplote 175 C ca 7-8 minut, v zavilosti od hrubky medovnickov
menfiska - Teplota a cas pecenia
Dobry den, mna by zaujimalo, ze pri akej teplote sa medovnicky pecu a kolko? dakujem
Maria - Re: Teplota a cas pecenia
Teplota a cas pecenia
Mia - Med
N7YF4
Mia - Med
N7YF4
Silvia Piterkova - info o peceni
Dobry vecer, mna by zaujimalo, ze pri akej teplote sa medovnicky pecu a kolko? dakujem
Dáša - Re: info o peceni
dobrý deň ja by som sa chcela opýtať pri akej teplote a ako dlho sa majú piecť? ďakujem :) ..... máte úžasnú prácu :)
kryzanova petra - jen dotaz na tuk??
Dobry den,
rada bych zkusila vas recept,jen jsem jsem si vsimla,ze neni uveden zadny tuk..Tak jen jestli chybicka??
Dekuji za odpoved.
Hezky den a mnoho uspechu
Judita - Pernicky