Oblíž prst
Oblíž prst
Cesto:
5 vajec
20 dkg kryštálového cukru
5 lyžíc vody
16 dkg polohrubej múky
1 lyžica kakaa
1/2 balíčka kypriaceho prášku
Plnka:
5 dl mlieka
5 žĺtkov
4 lyžice hladkej múky
15 dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
20 - 25 dkg masla
Sneh:
5 bielkov
15 dkg kryštálového cukru
Postup:
Cesto: Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh a postupne zašľaháme všetkých 5 žĺtkov a vodu.. Potom zľahka vareškou zamiešame múku s kypriacim práškom a kakaom. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Na vychladnutý natrieme plnku a na ňu sneh z bielkov a vrch posypeme postrúhanou čokoládou, prípadne grankom..
Plnka: V mlieku rozmiešame múku, žĺtky a cukor a uvaríme na hustú kašu. Do letnej zašľaháme maslo.
Sneh: Bielky s cukrom vyšľaháme nad parou..
Komentáre
Prehľad komentárov
Tento zákusok milujem a poznám pod názvom Nanukové kocky, alebo Nanuková torta. Podľa receptu od známej sa žĺtkový krém šľahá nad parou, tým je jeho príprava zložitejšia, krém je oveľa tuhší a ťažší a tak aj zákusok. Moja sestra ho moc v láske nemala. Keď som objavila Váš recept neváhala som vyskúšať. A výsledok? Jednoducho úžasný, príprava je neskutočne jednoduchá, krém neskutočne ľahký a lahodný. Aj sestre veľmi chutí a nielen jej. V pečení som začiatočník, predtým tento zákusok musela piecť mamka, teraz ho dokážem urobiť sama. Za dva dni som piekla 2-krát a len tak sa po ňom zaprášilo. Iný recept ani nehľadáme. Ďakujem
Ludmila Bonková - Oblíž Prst
Mám rada tento kolač,a páči sa mi jeho jednoduchý recept a postup,dakujem...
Janulka - Obliz prst
V tuto sobotu som poprvykrat robila tento zakusok podla Tvojho receptu, Andrejka. Potahovane torty a rozne marcipanove figurky sa mi daria bez problemov, tak som si vobec nemyslela, ze tento jednoduchy zakusok bude z mojej vyroby hotovy debakel. Viem, ze je to celkom bezne, vyslahat bielka s cukrom nad parou, ale ja som to nikdy nerobila, takze to aj tak dopadlo. Vobec mi to nehustlo, mala som z toho len snehobielu tekutu penu. Mohla by si mi vysvetlit, prosim Ta, ako sa da dosiahnut ten sneh nad parou? Snazila som sa to doslahat aj elektrickym slahacom, stale nad parou, ale nic, nehustlo to. Tak som to nakoniec vyliala a tuhu bielkovu penu som si vyslahala z dalsich bielkov v slahaci. Aj pudingovu plnku som mala velmi hrckovitu az dovtedy, kym som to nevyslahala rucnym mixerom spolu s maslom. Nakoniec sme ale vyjedli cely plech a deti sa ma uz pytaju, kedy ten kolac urobim znova. Bola by si taka dobra, mohla by si mi vysvetlit ako na to? Uprimna vdaka e vela, vela uspechov v tvojej tvorivej praci.
Lorna - Re: Obliz prst
Janulka,
je viac dôvodov, prečo sa sneh nevyšľahá. Môžu to byť napr. staršie vajíčka, alebo ak si použila práškový cukor namiesto kryštálového, alebo ak do bielkov spadol čo i len kúsok žltka a tiež ak sú metličky alebo hrniec, v ktorom šľaháš sneh trochu mastné...šľahá sa v hrnci, alebo nerezovej mise, celý čas nad parou, sneh je hotový vtedy, ked je tuhý a nie je horúci, ani studený, ale tak akurát teplý.. A plnka netuším prečo sa zhrčkavela, zatiaľ som sa s tým nestretla..
Dúfam, že nabudúce sa ti podarí na výbornú..:-)
zuzula - Oblíž Prst