Choď na obsah Choď na menu
 


Kváskové lupačky

img_2712.jpg

Božské sú tieto lupačky Nadýchané a jemnučké.. a k tomu kváskové Pridávam recept.
Na štartér potrebujeme:
1 lyžica kvásku (použila som ražný)
150 g mlieka
150 g špaldovej hladkej múky

Necháme cez noc vykvasiť pri izbovej teplote (cca 6-10 hodín, podľa teploty)
K vykvasenému štartéru pridáme:
100 g špaldovej hladkej múky
200 g špaldovej polohrubej múky
15-20g pomixovaných ovsených vločiek
70-80g trstinového cukru
štipka mletej vanilky
50 g mlieka
50 g zmäkutého masla
1 väčšie vajíčko (alebo 2 menšie)

pridala som aj trošku postrúhanej kôry z bio citrónu
Vymiesime na vláčne cesto a necháme prikryté v mise kvasiť 2,5-3 hodiny. Počas tejto doby 2-3x poprekladáme.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov, každý poprekladáme, vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme veľkou misou a necháme cca 20-30 minút odpočívať. Následne si každý kúsok rozvaľkáme približne do trojuholníka, širšiu časť necháme hrubšiu a od nej zrolujeme smerom k užšej časti. Ešte pošulkáme na doske, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, ohneme trošku do oblúčika, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť ešte cca 2-3 hodiny. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou mlieka, posypeme celým makom a pečieme vo vyhriatej rúre na 225 st. Keď začnú hnednúť, stiahneme teplotu na 200 stupňov a dopečieme pekne do zlatohneda Necháme vychladnúť na mriežke.

img_2712.jpg