Donuty z kvásku Lievito Madre
100g kvásku Lievito Madre
330g vlažného mlieka (stačí izbová teplota, nie studené)
65g roztopeného masla (nie horúce)
2 lyžice trstinového cukru
1 vajíčko
500g špaldovej polohrubej múky
štipka soli a mletej bourbon vanilky
Vypracujeme cesto, dáme do misy, zakryjeme a necháme kysnúť. Mne kyslo v noci v chladnejšej miestnosti cca 10-11 hodín. Dáme na pomúčenú dosku, poprekladáme, necháme chvíľku postáť cca 10 minút, vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm, povykrajujeme kolieska (ja som vykrajovala okrúhlou formičkou s priemerom 7,5 cm, tých mi vyšlo 12 ks, ale robím aj väčšie) dovnútra každého kolieska vykrojíme malou okrúhlou formičkou otvor, zľahka prikryjeme utierkou a fóliou a necháme ešte podkysnúť cca 1-1,5 hodinu.. záleží od teploty. Pečieme prikryté v hrnci na bravčovej masti, do ktorej dáme kúsok masla, za malú lyžičku.. Upečené prevrátime a pečieme z druhej strany už odokryté. Dáme na mriežku odkvapkať a vychladnúť. Máčame v ľubovoľnej poleve. Ja som použila horkú a bielu čokoládu, na posyp mrazom sušené maliny, kúsky čokolády a škoricu. Farebné polevy robím len zriedka, aj to len s prírodnými farbivami. Zvyšky, ktoré ostanú po vykrajovaní donutov tiež upečiem a posypem škoricou a mletým kokosovým cukrom.
Viac o kvásku Lievito Madre tu: https://kvaskovanie.sk/lievito-madre/