Ako založiť kvások a ako sa oň starať
Niet nad domáci kváskový chlebík, voňavý, zdravý, bez umelých kypridiel, bez škodlivých éčok, bez konzervantov.. len z kvalitných surovín..
Kvások - zmes ražnej múky a vody.. Takto vyzerá v plnej sile Kvások obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na našu imunitu a trávenie, odkysľuje organizmus a má mnoho iných výhod, oproti droždiu.. V tomto článku je to krásne rozpísané. http://fitshaker.sk/
Návod na založenie kvásku nájdete tu: http://kvaskovanie.sk/wp-content/uploads/2017/01/zalo%C5%BEenie-kv%C3%A1sku.pdf
Pokiaľ sa vám toto zdá zdĺhavé, je ešte možnosť požiadať niekoho, kto už má funkčný vypestovaný kvások, aby vám nadelil. Ďalej sa už oň budete starať vy. Na kváskovej mape ľahko vyhľadáte podľa lokality ochotného kváskovača: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1BTO1HCShJ54AOnFEPhcJRoPfANs&ll=50.0186012831984%2C14.399885031249937&z=6
Ako sa starať o kvások..
Kvások skladujeme v čistom pohári s vrchnákom. Ak pečieme každý alebo každý druhý deň čerstvý chlieb, netreba ho dávať do chladničky, stačí ho mať na linke (v letných horúčavách v chladnejšej miestnosti). Je potrebné však každý deň ho prikŕmiť. Keď ideme založiť cesto na chlieb, odoberieme z kvásku 1 PL a spracujeme ho podľa receptu na štartér. Zvyšok kvásku, ktorý nám ostal v pohári (stačí málinko, za čajovú lyžičku, ak je viac, kľudne trochu vyhoďte) prikŕmime cca 30-50 g celozrnnej hladkej ražnej múky a rovnakým množstvom vody.. Najlepšie prevarená vychladená voda bez chlóru. Pohár zavrieme vrchnákom, nezatiahneme ho napevno, len položíme, aby nevyschol.. O pár hodín sa už budú tvoriť nové bublinky. Ak nebudeme často piecť, kvások s bublinkami (po cca 2-3 hodinách prekvasenia) môžeme uskladniť v chladničke. Vtedy už vrchnák na pohári zatiahneme. V chladničke by mal vydržať bez nakŕmenia cca 7-10 dní.
Ak je kvások slabý alebo chorý (áno, môže od vás aj ochorieť) je potrebné ho ozdraviť. Ako na to sa dočítate tu: http://kvaskovanie.sk/ako-ozdravit-kvasok/