Vianočné koláčiky..
Vanilkové rožteky od Tinky
230g špaldovej hladkej bielej múky
70g špaldovej celozrnnej hladkej múky
100g pomleté mandle
200g maslo
50g pomletý trstinový cukor
4 lyžičky citrónová šťava
vanilkový lusk
Anjelské oči
520 g hladkej múky špeciál
250 g masla
160 g práškového cukru
2 bal. vanilkového cukru
štipka soli
5 žĺtkov
postrúhaná kôra z jedného pomaranča (poriadne umyť pred strúhaním)
navrch džem, najlepšie malinový, ríbezľový
Postup:
Všetky prísady spracujeme do cesta, zabalíme do sáčku a odložíme na hodinku do chladničky. Z odležaného cesta formujeme v rukách guľôčky o veľkosti menšieho orecha a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľôčku dlaňou trochu roztlačíme a v strede urobíme jamku pomocou nejakej hrubšej rúčky z varešky. Do cukrárskeho (alebo mikroténového) vrecúška dáme džem, odstrihneme rožtek a naplníme jamky doplna. Upečieme v predhriatej rúre pri 150-160 stupňoch cca 15 minút. Ešte horúce ich poprášime cukrom a po vychladení uskladníme v dóze alebo plechovej škatuli.
Burizónové guľky
1 salko
30 dkg kryštálového cukru
10 dkg masla
2 balíčky burizónov
kokos na obaľovanie
Postup:
Cukor upálime na karamel, pridáme maslo, salko, miešame na slabom ohni, kým sa masa spojí.. Odstavíme, pridáme burizóny a z teplej masy rukami formujeme guľôčky, ktoré obalíme v kokose alebo pomletých orechoch.. Ukladáme do papierových košíčkov.
Griláž
30 dkg kryštálového cukru
1 maslo
1 salko
15 dkg mletých orechov
1 vanilkový cukor
1 tortové oblátky
Postup:
Cukor upálime na karamel, pridáme maslo a salko. Miešame, kým sa masa nespojí. Potom odstavíme a pridáme orechy a vanilkový cukor. Karamelovú zmes za tepla natrieme na oblátku, priložíme ďalšou, pritlačíme, dáme ďalšiu a takto postupne vrstvíme. Naplnené zaťažíme na pár hodín, potom nakrájame a vrch máčame v čokoláde alebo len postriekame čokoládou.. Z tejto dávky vyjde 2 krát po 4 oblátky..
Lieskovcové rožteky
30 dkg masla
10 dkg práškového cukru
1 vajce
15 dkg mletých lieskovcov
40 dkg hladkej múky
postrúhaná citrónová kôra
Postup:
Margarín, cukor a vajce vyšľaháme a postupne zapracujeme ostatné suroviny. Z cesta formujeme malé rožteky, poukladáme na plech a upečieme pri teplote cca 170 stupňov. Rožteky musia byť bledé, takže nepiecť dlho. Teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.
Hrozienkovo - orieškové placky
15 dkg hladkej múky
15 dkg práškového cukru
15 dkg masla
1-2 vajcia
15 dkg hrozienok
hrsť nasekaných orieškov a mandlí
škorica
citrónová kôra
štipka kypriaceho prášku
Postup:
Všetky suroviny spolu zmiešame, vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť v chladničke. Z cesta robíme malé guľôčky, ktoré poukladáme na plech a rukou ich zľahka pritlačíme. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, navrch môžeme položiť kúsok orieška alebo mandle a dáme do rúry upiecť. Pečieme pri teplote 170 -180 stupňov. Tieto malé koláčiky sú výborné a voňavé, pečiem ich každý rok na Vianoce..
Linecké pečivo
19 dkg masla
28 dkg hladkej múky
7 dkg práškového cukru
1 žĺtok
trochu vanilkového cukru
Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 milimetre a formičkou vykrajujeme rôzne tvary, hviezdy, srdiečka.. Na vrchných dieloch vykrojíme otvory. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, upečieme pri teplote cca 170-175 st, musia zostať bledé, nie do hneda. Upečené, vychladnuté zliepame džemom, uskladníme v plechovej dóze.
Medvedie labky
30 dkg hladkej múky
25 dkg masla
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých orechov
5 dkg kakaa
1 vajce
1 ML škorice
1 vanilkový cukor
citrónová kôra
Postup:
Všetky suroviny spracujeme na cesto, necháme chvíľu odležať v chladničke a vtláčame do formičiek na medvedie labky, nie úplne doplna, ešte napuchnú. Po upečení vyklopíme z formičiek a ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru..
Orechové úliky
Orechová hmota:
300g jemne mletých orechov
150g jemne mletých mandlí
250-300g pomletého trstinového cukru
1 PL javorového sirupu
60g bielky
Náplň:
2 žĺtky
1 vajíčko
200g tmavej aspoň 52% čokolády
1PL špaldovej hladkej múky
1PL mlieka
150g masla
1 balíček okrúhlych piškót
Postup:
Z orechov, cukru a bielkov vypracujeme cesto, z ktorého robíme malé guľôčky, obalíme v cukre, vtlačíme do formičky na úlik, v strede spravíme hlbokú jamku na krém a vyklopíme. Necháme do druhého dňa uschnúť.
Krém pripravíme tak, že nad parou šľaháme žĺtky, vajce, pridáme roztopenú čokoládu a nakoniec mlieko s múkou. Necháme vychladnúť a zašľaháme maslo. Ja pridávam aj trochu rumu alebo Amareta.. Týmto krémom plníme úliky, na spodok každého prilepíme okrúhlu piškótu a spodok namáčame v čokoláde..
Orechové košíčky
Cesto:
200 g hladkej múky
120 g masla
80 g práškového cukru
2 žĺtky
Plnka:
150 g práškového cukru
1 dl mlieka
50 g mletých orechov
100 g mletých piškót
citrónová kôra
2 lyžice rumu
Postup:
Suroviny na cesto zmiesime a dáme na chvíľu odležať do chladu. Potom vtláčame do formičiek na košíčky tak, aby v košíčku ostala jamka na náplň. Košíček pri pečení ešte narastie, takže treba nechať hlbšiu jamku. Upečené vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si náplň, mlieko s cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou uvaríme, odstavíme a primiešame orechy, piškóty a rum. Necháme trochu vychladnúť, naplníme plnkou vrecúško a striekame do košíčkov. Vrch namáčame v čokoláde a ľubovoľne ozdobíme. Uskladníme v chlade.
Ja dávam viac orechov ako piškót..:-)
Výborné medovníčky
(tento recept pochádza z Turčianskej záhradky z 19.storočia)
1050 g hladkej múky T-650
450 g práškového cukru
360 g medu
6 celých stredne veľkých vajec
2 čajové lyžičky sódy bicarbóny
4 lyžice medovníkových korenín
nastrúhaná citrónová kôra
Spracovanie cesta:
Múku zmiešame s cukrom, sódou, korením, všetko spolu preosejeme a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do mikroténového vrecka, uložíme do hrnca, prikryjeme a na niekoľko dní necháme odpočívať pri izbovej teplote alebo v špajzi. Nemusí ísť do chladničky. Malo by to byť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme. Na vykrajovanie menších kúskov ho rozvaľkáme na hrúbku 3-4mm, na väčšie kúsky to bude 5-6mm. Vykrojené medovníčky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečené vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zostanú tak krásne lesklé.
Všetko o medovníčkoch nájdete tu
Chocolate Crinkles
Úžasné čokoládové koláčiky.. Zvrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké..
225 g kvalitnej čokolády (70-80%) skúšala som aj 52% a boli mňam
60 g masla
50 g kryštálového alebo trstinového cukru
2 vajíčka
225 g hladkej múky
štipka soli
1 malá lyžička kypriaceho prášku
vanilková esencia alebo mletá vanilka
Na obaľovanie práškový a kryštálový cukor
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom.. Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, zašľaháme vlažnú čokoládu s maslom a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovú esenciu.. Cesto dáme do chladničky stuhnúť na cca 3 hodiny. Robíme malé guľôčky, trošku menšie ako vlašský orech. Každú obalíme najskôr v kryštálovom cukre, potom v práškovom, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút pri teplote 170 stupňov.
Z tejto dávky mi vyšlo presne 90 kúskov výborných čokoládových koláčikov.