Choď na obsah Choď na menu

Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: Korpus

(Lorna, 24. 10. 2014 3:43)

Dobrý deň,
určite nie, korpus by bol tvrdý, ubitý.. dajte napr. na 4 vajcia 2 PL múky a 2 PL orechov..

Korpus

(Pavlavtroubě, 26. 7. 2014 9:01)

Dobrý den krásné stránky, peču dorty u nějaký ten rok a používám jen korpus z celých vajec. Jsem s ním spokojená, včera jsem vyzkoušela tento recept s obavou že bez kypřidla se mi nepodaří. Dávala jsem to na plech z 8 vajec a povedl se. Byl pevný a dobře se sním pracovalo i vláčný byl, příště vyzkouším i na korpus do kulaté formy na dort. V jednoduchosti je krása jak se říká. Pavla

Korpus

(Ketrin, 17. 7. 2014 16:18)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či používame do korpusu hladkú alebo polohrubú múku, keďže ja som vždy používala polohrubú, tak som teraz zmätená. Ďakujem za skorú odpoveď

Re: Korpus

(Lorna, 17. 7. 2014 18:00)

Dobrý deň,
hladkú.. je to napísané hore v recepte..

korpus na 3D tortu

(SILVIA, 17. 6. 2014 9:29)

Dobrý deň Lorna. Chcem sa opýtať, či používate túto piškótu aj na 3D torty. Neviem, či nie je jemná na rezanie tvarov... Ďakujem.

Re: korpus na 3D tortu

(Lorna, 30. 6. 2014 23:26)

Dobrý deň,
áno, aj na 3D tortu ho používam.. :-) je jemný, ale ja nemám rada tie utlčené a pevné korpusy..

dakujem

(Ivetka, 2. 5. 2014 18:26)

Ahoj Lorna:) Tato tvoja stranka je ta najlepsia na svete :D mne sa konecne po mnohych neuspersnych pokusoch podaril pekny korpus a uz sa mi chladi v chladnicke aj na plneni , plnka je vynikajuca robila som tvarohovu a vecer budem potahovat.Robim pre babku na 80tku. dakujem pekne za rady a za tuto super stranku a velmi sa tesim ze sa mi nieco konecne podarilo :D

Re: dakujem

(Lorna, 9. 5. 2014 2:26)

Ahoj Ivetka,
tak to som rada..:-) dúfam, že sa torta podarila a chutila vám..:-)

PDP

(Katarína, 3. 4. 2014 16:51)

Dobry den, chcem sa opýtat, či do toho cesta neide PDP /prášok do pečiva/ ?

Re: PDP

(Lorna, 9. 5. 2014 2:25)

Dobrý deň,
nie, nejde tam prášok do pečiva..


« predchádzajúci

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7