Choď na obsah Choď na menu
 


Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

4.jpg

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Miroslava - Torta

Dobry den.
Potrebovala by som poradit, chcem upiect okruhlu tortu o priemer 24 cm, tak teda ma byt 8 cm vysoka a 9 az 10 vajec a kolko krat mi ju vyjde prekrojit?
Ci tak ako ste pisala 5-6 platov?
Dakujem Mirka

Lorna - Re: Torta

Áno, mne vyjde na 5-6 plátov prekrojiť, no niekomu len na tri :-) neviem prečo..

Miroslava - Re: Re: Torta

Na buduci tyzden vyskusam budem robit synovi tortu k narodeninam .Do teraz som robievala vzdy vas recept , ale ten zakladny takze mi vyslo len dvakrat prekrojit.Zatial dakujem .

Lucia - Korpus

Dobry den.
Prvy krat v zivote idem piect dcerke na oslavu tortu.
Precitala som milion receptov na korpus, ale vyskusala som Vas. Moj prvy, a pritom sa upiekol perfektne. A co som mala snad aj nocne mory z prekrajovania, tak som ho este aj prekrojila super. Som uplne nadsena a spokojna. Vasa stranka bude pre mna velky pomocnik aj do buducnosti. Dakujem :-)

zuzana - rolada

Dobry den , chcela som Vas velmi pekne poprosit ci by ste mi vedeli poradit ci sa toto vase cesto da pouzit aj na roladu. mam plech 33x35 cm a z kolkych vajicok bzy som to mala asi urobit, s tym ze kludne moze byt plat skor tensi nez hruby a ci aj pri rolade piect len na taku nizku teplotu aby sa mi potom nepopraskala, . vopred Vam dakujem za odpoved. Mate uzasnu stranku urcite velka inspiracia pre vela kuchticiek. dakujem

Lenka - Dakujem;-)

Mila Lorna, dnes som prvykrat v zivote upiekla unikatne cesto na tortu:-) dakujem Vam, ste uzasna...navod vynikajuci, krem je tiez absokutne super...som vasou fanynkou:-D

Eva - Tortovy korpus

Dobry,peciem synovi na prve svate tortu.chcela som knihu no bojim sa,ze sa mi ju nepodari rovno rozkrajat.npadlo ma ju urobit z roladovych ciest, alebo dobosove rezy.iba sa chcem opytat,do dobosky nejde prasok do peciva.mam ho tam pridat? Bude plat vacsi,ze?

Lorna - Re: Tortovy korpus

Dobrý deň,
nerobím dobošové pláty, tak vám neviem poradiť.. pozrite recept na nete.. Pláty ako na roládu môžu byť :-)

Desa - Korpus

Dobrý deň,prosim Vás poraďte mi,z koľkých vajec urobiť korpus veľkosti A4,výška 8 cm.Robila som prevažne okrúhle cesto,s obdľžnikom nemám skúsenosti.Ďakujem

Lorna - Re: Korpus

To neviem, nerobím formát A4.. Musíte len odhadnúť :-)

Sima - Ako dlho vydrzi korpus cerstvy

Dobry vecer,
Idem vyskusat Vas korpus, len som sa chcela spytat, ako dlho vydrzi cerstvy. Ci ho mozem pripravit i dva dni vopred. V piatok vecer upiect a ci mi vydrzi napriklad do nedele bez plnenia. Nevyschne dovtedy? Neviem ci mate taku skusenost :) Dakujem pekne za odpoved. Nech sa Vam dari :)

Lorna - Re: Ako dlho vydrzi korpus cerstvy

Dobrý deň, ja väčšinou pečiem deň pred plnením, ale nič sa mu nestane, aj keď dva dni bude nenaplnený.. Po dôkladnom vychladnutí ho zabaľte do fólie a dajte do chladničky..

Korpus - Eva

Dobry den chcem vas poprosit o radu prečo boky korpusu sa mi prepadavaju niekedy aj vrh podla mna davam dostatok muky bo ked dam viac korpus je tvrdy .Skušala som aj vás korpus no tiež bol tvrdy neviem kde robim chybu dakujem

Lorna - Re: Eva

Dobrý deň..
Ako sa môžu boky a vrch prepadávať, keď máte korpus tvrdý? Nerozumiem asi.. Ešte tak vrch sa spľasne niekedy, keď je korpus nedopečený, málo upečený, alebo je málo múky. Ak na jedno vajíčko dávate plnú kopcovitú lyžicu múky, tak je to ok. Korpus je potrebné piecť minimálne 1 hodinu a v závislosti od veľkosti formy, či počtu foriem v rúre sa tento čas zvyšuje aj na 1,5 hodiny, dokonca pri veľkých formách, kde sa pečie aj z 20 vajec naraz, tak aj dlhšie..

Eva - Re: Re: Eva

Ked robim korpus napr.4 vajcia 4 muka nie moc kopcovyte tak sa mi prepadava stred aj boky ked davam plno kopcovyte korpus je tvrdy no neviem z 12 vajec korpus pečiem 50 min

Lucia.novakova - Torta

Dobry den, chcela som sa opytat ak pouzijem na pecenie formu s odopinatelnym dnom , prevraciam hore dnom hned ako ho vyberiem z rury? Mam ho teda aj obrezat po okrajoch formy este za horuca? A aj to dno mam odlepit od korpusu este za horuca? A mozem si tam dat aj papier? Ci to mam piect iba na vymastenom dne ? Dakujem

Lorna - Re: Torta

Na dno dať papier, boky nevymasťovať, po upečení prevrátiť hore dnom na mriežku a nechať vychladnúť.. Až potom boky obrezať a korpus vybrať..

diana - duhova.tortička

Dobrý večer, chcem sa opýtať. Zajtra sa chystám upiecť dúhovu tortu pre deti. Nechcem hrubé cesta a formu mam v priemere 21cm..chcela by som.asi cca 3cm...kolko vajec by ste použila keby ste chceli korpusy zo 6tich farieb? Aj keby narastli väčšie tak nevadi, by som z nich zrezala ale.neviem koľko vajec použiť. Nepečiem veľmi piškotu lebo mi nikdy nevyšla..ale tak budem sa snažiť...ďakujem vám

Lorna - Re: duhova.tortička

Dobrý deň,
korpusy by som piekla z 2 vajíčok.. Ale takéto farebné neodporúčam.. hlavne, ak to má byť pre deti, pretože tie farby sú plné éčok a upozornenia sú písané aj pri farbách.. Nikdy by som to nedala svojmu dieťaťu, ani žiadnemu inému, ba ani dospelým..

ivka - Orechovy korpus

Dobrý den,chcem robiť orechový korpus: 8 vajec, 8 lyzic cukru, 4 lyzice muky a 4 lyzice orechov.Bude ten pomer muky a orechov spravny? Ďakujem