Choď na obsah Choď na menu

Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Truba pri peceni torty

(Jana, 16. 10. 2016 16:43)

Dobry den, prosim vas, peciete pri teplote 150 st.pri nastaveni na teplovzdusnu alebo normalnu trubu. Dakujem pekne

drahá torta

(olga, 14. 10. 2016 12:54)

Predpokladám, že pečiete na zákazku. Na jednú priemernú tortu použijete cca 20 vajec. Potom si neviem predstaviť, koľko stojí u vás takáto torta. Som stará, ale tortu z 9 vajec a plnku do nej z 12 som ešte nepiekla, ba dokonca ani nepočula o takej :-)

Re: drahá torta

(Lorna, 14. 10. 2016 14:27)

Torty sú len moje hobby.. robím ich pre radosť :-) Ale nerozumiem vašej otázke a nápisu Drahá torta..

Korpus

(Ivana, 6. 10. 2016 17:55)

Dobrý den pani Lorna, ak chcem robiť mandľový korpus, mam postupovať ako pri orechovom korpuse, alebo uplne nahradiť všetku muku madľovou mukou? Ďakujem

Re: Korpus

(Lorna, 14. 10. 2016 14:25)

Všetku múku nie, môžte pre chuť pridať zo 2-3 lyžice mandlí a 1-2 lyžice múky odobrať..

splasknuty korpus

(majka, 29. 9. 2016 22:10)

ahoj Andrejka prečo sa mi splaskne,prebory stred korpusu? robila som ho 2krat a vždy sa mi prostriedok preboril.čim to môze byt? dakujem.

Re: splasknuty korpus

(Lorna, 14. 10. 2016 14:24)

Málo upečený, málo múky, rýchlo upečený.. príčin môže byť viac..

Spaldova muka

(Martina, 13. 9. 2016 20:50)

Dobry vecer.ja by som chcela pouzit sp.muku,podari sa mi korpus?Dakujem.

Re: Spaldova muka

(Lorna, 14. 10. 2016 14:23)

Neviem, či sa vám podarí.. ja pečiem aj zo špaldovej múky..

priprava kremu

(katarina, 31. 8. 2016 13:51)

dobry den , chcela by som sa spytat , ak chcem pouzit karamelove salko do plnky ,, a varit budem z dvojitej davky ,, treba dat aj dve salka? dakujem

Re: priprava kremu

(Lorna, 14. 10. 2016 14:20)

Záleží od chuti, či chcete jemne karamelovú, alebo silnejšiu..

Marcipan

(Betka, 9. 8. 2016 8:55)

Zdravim,obdivujem Vasu pracu,ked by som mohla sa spytat na potahovanie a modelovanie kvetov pouzivate tu istu hmotu z cukrikov ,ďakujem

Re: Marcipan

(Lorna, 14. 10. 2016 14:19)

Dobrý deň,
odkedy robím ostré hrany, tak používam Smartflex, na poťahovanie, aj modelovanie..

korpus

(svetlana1978, 22. 6. 2016 9:39)

včera som vyskušala vaš korpus dala som 8 vajka aforma 24cm vyšiel perfektne uvidime aky bude chutovo dnes ochutname tortičku

Torta

(Miroslava, 26. 5. 2016 19:30)

Korpus som upiekla z9 vajec, upeceny ma vysku 6cm a takyto ma vyst prekrojit 5 krat to ale budu tenke korpusi to take maju byt?Dakujem

Re: Torta

(Lorna, 27. 5. 2016 0:03)

Ak má forma 8 cm na výšku (mne narastie ešte kúsok vyše formy) takže po upečení má cca 9 cm, v pohode prekrojím na 5-6 plátov.. Vy si ale prekrojte na koľko vám vydá, nerobte zbytočne úplne tenulinké plátky, zle sa vám s tým bude robiť.. Robte tak, ako vám je to lepšie, nie ako robím ja.. ako som písala, každému vyjde prekrojiť na iný počet plátov :-)

kokosova torta

(Maria , 24. 5. 2016 12:39)

Dobry den mozem sa spytat ked chcem upiect kokosovu tortu tak tiez dam dve lyzice kokosu miesto dvoch lyzic muky?Dakujem

Re: kokosova torta

(Lorna, 24. 5. 2016 13:00)

Dobrý deň,
neskúšala som, nedávam kokos do cesta, len do krému..

Torta

(Miroslava, 19. 5. 2016 16:48)

Dobry den.
Potrebovala by som poradit, chcem upiect okruhlu tortu o priemer 24 cm, tak teda ma byt 8 cm vysoka a 9 az 10 vajec a kolko krat mi ju vyjde prekrojit?
Ci tak ako ste pisala 5-6 platov?
Dakujem Mirka

Re: Torta

(Lorna, 19. 5. 2016 22:13)

Áno, mne vyjde na 5-6 plátov prekrojiť, no niekomu len na tri :-) neviem prečo..