Choď na obsah Choď na menu

Ako upiecť jednoduchý a dobrý korpus?

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

 

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 22 cm, výška 8 cm):

 

9 vajec

9 polievkových lyžíc kryštálového cukru

9 kopcovitých polievkových lyžíc hladkej múky (pre bezlepkovú verziu stačí hladkú múku zameniť za bezlepkovú. Mám odskúšanú bezlepkovú (Mix C od Schär)

Poznámka:

Každá lyžica môže byť inak veľká. U mňa je 1 PL cukru cca 15 g a 1 PL múky cca 23-25 g.

 

Postup:

Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.  Ja pečiem na 150 stupňov cca 1 - 1,5 hodinu, podľa veľkosti formy. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme.

 

 

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

 

 

Čerstvo upečený korpus je krehký a pri rezaní sa mrví. Preto je dobre pripraviť si korpus deň dopredu, aby sa stihol "vydýchať" a dobre vychladnúť.

korpus11.jpg

korpus22.jpg

Nožom si najskôr z korpusu odstránime vrchnú vrstvu (šupku) Nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať do krému pod poťah.

Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na tri, štyri, päť, šesť častí, podľa výšky upečeného korpusu. 

Takto pripravené korpusy môžeme plniť. O tom už ale v nasledujúcom príspevku:

Príprava krému a plnenie..

Pre lepšiu predstavu uvádzam množstvo vajec na niektoré okrúhle formy a poschodové torty. Uvedený je priemer a výška formy, vajíčka veľkosti M:

 

20 cm/8cm - 8 vajec

22 cm/8 cm - 9 vajec

24 cm/8 cm - 10 vajec

26 cm/8 cm - 12-13 vajec

28 cm/8 cm - 15-16 vajec

30 cm/8 cm - 17-18 vajec

32 cm/8 cm - 20 vajec

24 cm+18 cm - 17-18 vajec (cca 6,5 kg torta)

22 cm+16 cm - 15-16 vajec (cca 5,5 kg torta)

20 cm+14 cm - 12 vajec (cca 4,5 kg torta)

26 cm+14cm - 20-21 vajec

Každý korpus prerežem na 5-6 plátov,  čiže plním 4-5x.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Korpus

(Žanet, 12. 5. 2017 14:38)

Korpus

(Oli, 28. 4. 2017 23:06)

Odkedy robím torty odvtedy ,,listujem'' hľadám a snorím na tejto stranke

orechový korpus

(libuša, 25. 4. 2017 17:20)

Dobry den. Chcem upiect poctivu orechovu tortu. Je mozne do korpusu namiesto muky dat len orechy? Bude cesto dost vlacne a vysoke? Alebo mam dat aj muku, aj orechy a v akom pomere aby bolo cesto nadychane? Na 10 vajec - 6 orechov a 4 uky? alebo? Dakujem za odpoved.

ako upiect korpus na klasicky hlboky plech ?

(ivana, 19. 4. 2017 21:55)

Dobry vecer.
Chcem upiect klasicku tortu a neviem odhadnut kolko vajec ide na kladicky hlboky plech ? Ak sa aj upecie, prekrajuje sa, ci sa pecu dalsie korpusy ? Dakujem.



papaier na pecenie

(Denisa, 13. 4. 2017 12:44)

Dobry den chcem sa opytat ked mam formu celu aj z dnom mam dat papier na pecenie alebo vymastit a vysipat mukou.Dakujem

Koľko vajec použiť

(Anna, 22. 3. 2017 9:25)

Dobrý deň pani Lorna.prosím vás koľko vajec mam použiť na tortu v tvare srdca 18cm? A môžem použiť na korpus spaldovu múku? A aká je asi doba pečenia. Ďakujem

Korpus

(Alena, 16. 3. 2017 13:32)

Dobry den chcem sa opitat formu niecim treba aj vymastit ako po bokoch ci staci len na spodok formy papier na pecenie,dakujem

puncova torta

(Zdenka, 5. 3. 2017 17:33)

Dobry den,bude korpus vhodny aj ba puncak? Dakujem

korpus

(doda, 17. 6. 2013 18:51)

A ten korpus z 8 valec prekrajujete 3x, alebo pečiete dva korpusy po 8 vajec /na priemer 23 cm
Ďakujem

Re: korpus

(Lorna, 18. 6. 2013 2:18)

Podľa toho, akú vysokú tortu potrebujem.. V pohode sa dá prekrojiť aj na 3 tenšie časti, ale ja väčšinou pečiem ešte jeden korpus z 8 vajec a prekrajujem ich na dva krát dve časti, prípadne dopečiem len zo 4 vajec.

Re: Re: korpus

(Denisa, 3. 3. 2017 16:07)

Dobry den, chcela by som sa opytat, ked peciete zo 4 vajec, ako dlho peciete? 60 minut uz nebude vela?

Trstinovy cukor

(Jana, 21. 2. 2017 21:48)

Dobry den, chcela by som sa opytat, ci mozem do korpusu pouzit trstinovy cukor namiesto kristaloveho, dakujem

Re: Trstinovy cukor

(Lorna, 21. 2. 2017 22:43)

Áno, môžete.. My sa tiež stravujeme zdravšie a používam trstinový cukor a špaldovú múku.. trstinový dávam aj do krému.

Re: Re: Trstinovy cukor

(Jana, 22. 2. 2017 14:30)

Dakujem :-)

Prášok do pečiva

(Ivka, 25. 9. 2015 21:08)

Dobrý deň, zajtra sa chystám piecť tortu podľa vášho receptu, no veľmi sa bojím bez toho prášku do pečiva. Môžem to naozaj skúsiť bez neho a vyskočí mi cesto hore? Ďakujeem

Re: Prášok do pečiva

(Lorna, 27. 9. 2015 20:50)

Dobrý večer,
už máte asi upečené, nemohla som skôr, boli sme na svadbe.. Áno, toto je bez kypr. prášku.. Ten sa dáva vtedy, ak ide do cesta voda, olej, či mlieko.. Pečiem ho už vyše 20 rokov a nikdy sa nestalo, že by nenarástol :-)

Re: Re: Prášok do pečiva

(Klaudia M., 20. 2. 2017 8:56)

Dobrý deň. Pani Lorna som obdivovateľka Vašich dokonalých toriet.Veľa nápadov čo sa týka zdobenia som už vyskúšala, veľa komentárov prečítala,no mám otázku na používanie prášku do pečiva.Píšete, že prášok do pečiva sa dáva, len keď je v ceste olej, alebo mlieko. Skúšala som Vaše špaldové cupcakes, ale v tomto ceste ho nepíšete i keď sa tam používa olej a mlieko. Skúsila som presne podľa Vášho receptu, cesto bolo mäkké, ale zdalo sa mi trošku ťažšie. Nemal by tam ten PDP byť? Do klasickej piškóty je cesto bez oleja i bez PDP. Poraďte prosím. Ďakujem krásne za radu.

Re: Re: Re: Prášok do pečiva

(Lorna, 20. 2. 2017 13:23)

Špaldové cupcakes sú jemnučké a nadýchané.. nejde tam prášok do pečiva, lebo je to malý koláčik, s malým priemerom.. tu to nevadí.. Ak by ste však toto cesto použili do tortovej formy, kde ho je veľa, nebolo by také nadýchané.. Tam už by bol potrebný prášok do pečiva, aby tú masu nadvihol.. Neviem, kde sa stala chyba, lebo cupcakes z tohto cesta sú ozaj jemnučké, nie ťažké..

Rovny povrch

(Silvia, 10. 2. 2017 21:54)

Dobry den, ako dosiahnem, aby som mala korpus na vsetkych miestach rovnakej vysky? Okraje mam vyssie ako stred. Rozotierala som rovnomerne. Dakujem

Makový korpus

(Kika, 25. 10. 2016 12:10)

Dobrý deň, chcem sa spýtať či máte skúsenosti s makovým korpusom. Chcela by som skúsiť len neviem aký pomer múky a maku mám použiť. Ďakujem za radu :)