Choď na obsah Choď na menu

Príprava krému a plnenie..

3. 6. 2013

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť, nie však úplne, necháme ho vlažný. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný vanilkový krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, orechov, mandlí, kokosu, karamelového salka, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí aj v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s karamelovým Salkom, mascarpone, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté mrazené ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Takto zvlhčený korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

img_0932.jpg

 

2013-05-30-1288.jpg

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

tortové plnky

(hudečekova, 14. 6. 2018 12:19)

ja som v tortách začiatočníčka ale s vašimi radami to ide ľahko a krémy sú famozne

Cokoladova torta

(Ala, 28. 3. 2018 15:17)

Dobry den chcela by s urobit na velku noc tortu.korpus orecovy a plnka coko. Mohli by ste mi prosim poradit ci mam korpus potriet. dzemom alebo len pokropit (cim)?Ako by ste ju urobili vy. Moc moc dakujem za radu

Re: Cokoladova torta

(Lorna, 17. 4. 2018 15:04)

Dobrý deň,
prepáčte, že až teraz odpovedám.. na otázky odpovedám väčšinou na FB.. Korpus môžte potrieť džemom alebo pokropiť kávou.

karamel

(Anna, 12. 4. 2018 23:47)

Obdivujem vase recepty a vytvory,ste veľmi sikovná.Pečiem tortový korpus podľa vás a vyzerá veľmi dobre chcem sa opytat koľko karamelového salka mám dať do tejto vašej plnky aby to nebolo moc sladké ďakujem

Re: karamel

(Lorna, 17. 4. 2018 15:01)

Kľudne dajte podľa chuti.. každému chutí niečo iné :-)

margarin

(a, 17. 4. 2018 14:01)

ked vidim vmiesat margarin (oxidovany nasyteny tuk) zial opustam stranku ...

Re: margarin

(Lorna, 17. 4. 2018 14:36)

Dobrý deň. Neviem, kde ste vyčítali, že používam margarín. Mie som zástanca umelých tukov, používam len maslo. Všetky suroviny sú kvalitné, žiadne polotovary, stabilizatory, ani syntetické farby. Pekný deň želám.

Prosím o pomoc

(Paris, 21. 1. 2018 7:55)

Dobrí deň som úplná začiatočníčkam a idem robiť tortu pre mamu. Chcela by som sa spitať či by som mohla urobiť takúto tortu: korpus s piškótového cesta , plnka podľa vášho receptu , na plnku ovocie. Toto všetko by sa opakovalo , až na vrch torty by išiel fondan

prosimo radu

(viki1243, 16. 2. 2017 15:15)

Dobry den , chcem sa spytat ci sa tento krem hodi aj do nahej torty alebo pripadne prosit o radu aky sa hodi najviac ako dosiahnut jahodovi pridanim cerstvich jahod alebo lepsie mrazene ? atak isto co sa tyka korpusu ak ho spravim den vopred nebude vecer na oslave oschly ci staci ako ho niecim pokropim teda zvlhcim ? chystam sa prvy krat na takut tortu kazda rada pomoze . Dakujem

základný vanilkový krém

(tatiana, 17. 10. 2014 14:52)

Dobrý deň,
Nerozumiem presne tomu návodu na vanilkový krém- časť mlieka uvarim s cukrom a vanilinovym cukrom a zvyšnú časť mlieka so zlatým klasom a žĺtkami? Potom to zvyšné mlieko s cukrami pridám k pudingu a nakoniec to maslo? Ďakujem Vas korpus je famózny a nevymenim ho za nič na svete!

Re: základný vanilkový krém

(Lorna, 20. 10. 2014 0:12)

Nieee, normálne, ako keď varíte puding.. čiže mlieko s cukrom dáte variť, v troche mlieka rozmiešate puding (zlatý klas), prilejete ho do vriaceho mlieka a uvaríte hustý puding.. To maslo až potom, keď vychladne, resp. keď je už len taký vlažný..:-)

Re: Re: základný vanilkový krém

(Gabi, 27. 10. 2016 9:09)

Prosim vás tiez akosi nerozumiem kremu. Ked mlieko rozdelim na dve casti, kde si do jedneho dam cukor, zovriem a pridam druhu cast mlieka zmiesanu so Zl.klasom. uvarim puding. Ale tie zltka kedy davam? Dakujem. Inak vasa stranka je super. Dakujem.

cokoladovy krem s visnami

(Lenka, 9. 9. 2016 6:15)

Dobry den, dakujem za vyborne navody, podla nich detom peciem na narodeniny tortu a vzdy chutila! Teraz by som chcela vyskusat cokoladovu s visnami. Kakaovy korpus podla navodu zvladnem, neviem vsak uplne co s kremom, ak by bol tento vas cokoladovy a miesto bananov visne, to by mohlo byt chutne, nie? Nemate s tym skusenost? Dakujem.

Plnka z nutely

(Maria D., 16. 8. 2016 13:15)

Dobrý den, chcem sa spýtať, idem malinkemu robit tortu k prvemu roku a chcela by som skusiť urobit krem z nutely.Nemáte prosím nejakú radu ako ho urobit aby bol dobrý :-) Ďakujem

Re: Plnka z nutely

(Lorna, 16. 8. 2016 13:18)

Dobrý deň,
do základného vanilkového krému prišľahajte nuttelu podľa chuti..

Re: Re: Plnka z nutely

(Maria D., 17. 8. 2016 12:01)

Moc ďakujem za radu :-)

Podakovanie

(Monika A., 7. 8. 2016 21:46)

Mila pani Andrea, vdaka Vam sa mi dnes podarila uzasna torta k 10. narodeninam mojho syna. Syn bol nadseny a vsetci hostia tiez, po torte sa len tak zaprasilo :) Chcem sa Vam podakovat, ze sa delite o Vase skusenosti, korpus, kremy aj potahovanie hmotou som robila podla Vasho navodu, torta bola naozaj skvela. Prajem Vam nadalej vela sil a vsetko dobre!

Torta

(Miroslava, 25. 5. 2016 18:55)

Dakujem a budem skusat sice nepeciem prvy krat, ale po dlhej pauze a treba mi len skusat a hlavne na sebe dakujem

Torta

(Miroslava, 24. 5. 2016 19:11)

Takze je lepsie pokropit korpusi. Len stale neviem ake plnky idem dat . A ked mi vyjde teda 5-6 krat prekrojit tak striedat raz jednu plnku potom druhu.Ale bolo by daco zle keby som urobila tortu len jednou plnkou cokoladovou?

Re: Torta

(Lorna, 24. 5. 2016 19:49)

Ak budete dávať ovocie, netreba kropiť korpusy.. aj napr. tvarohový krém má svoju vlhkosť, vtedy tiež netreba kropiť.. Ako som písala, ako vám chutí, tak si spravte.. či jednu, dve alebo tri plnky.. je to naozaj individuálne, pretože čo chutí jednému, nemusí chutiť druhému.. Ak chcete len čisto čokoládovú, tak si ju takú spravte. Veľa ľudí má rado čokoládový krém bez ovocia..