Choď na obsah Choď na menu

Príprava krému a plnenie..

3. 6. 2013

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť, nie však úplne, necháme ho vlažný. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný vanilkový krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, orechov, mandlí, kokosu, karamelového salka, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí aj v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s karamelovým Salkom, mascarpone, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté mrazené ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Takto zvlhčený korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

img_0932.jpg

 

2013-05-30-1288.jpg

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Re: krem na ozdobu

(Lorna, 27. 3. 2015 12:47)

Dobrý deň,
áno, môžete.. Aj ja som ním kedysi zdobievala torty :-)

krem

(ivana, 11. 2. 2015 9:22)

Dobrý den pani Lorna,bude mi stačiť krem z jednej davky na tortu priemer 28 cm, 3x plnenie?Ďakujem

Re: krem

(Lorna, 24. 3. 2015 16:57)

Dobrý deň,
už asi neskoro píšem, ale krém by vám z 1 dávky nevystačil.. Z 2 dávok by bolo ideálne, aby vám trošku zvýšilo aj na obtretie torty..

maizena

(Karin, 18. 11. 2014 19:41)

Dobrý večer, pri príprave krému môžem použiť 6dkg maizeny alebo Zlatého klasu, ako ste hore napísala. Ako zapracujem maizenu do krému?

Re: maizena

(Lorna, 18. 11. 2014 19:54)

Dobrý deň,
presne tak isto, ako Zlatý klas.. je to pudingový prášok, takže treba z neho uvariť hustý puding..:-)

Šľahačková plnka

(Eva, 14. 11. 2014 23:05)

Dobrý večer pani Lorna, vyslovujem obdiv vašim tortičkám. Ste veľmi šikovná. Prosím, chcela by som sa spýtať, či je možné naplniť tortu šľahačkou (parížskym krémom) ? Obávam sa, či by sa poťahovka netopila. Samozrejme na kraj po obvode prerezanej torty by som dala maslových krém (ako sa to bežne robí). Možno máte už aj takéto skúsenosti a viete mi poradiť.

Re: Šľahačková plnka

(Lorna, 18. 11. 2014 19:53)

Dobrý deň,
š
ĺahačkovým krémom môžete plniť tortu, akurát ju nedávajte pod poťahovku..

vanilkový krém

(tatiana, 21. 10. 2014 21:20)

Lorna, dakujem veľmi pekne:-)

krém pod poťahovku

(Jana, 20. 5. 2014 20:40)

Chcela som sa ťa spýtať, či tento krém môže ísť aj pod poťahovku, konkrétne fondán.

Re: krém pod poťahovku

(Lorna, 21. 5. 2014 15:19)

Áno, v ďalšej časti to je napísané.. treba pridať maslo.. Pozrite ďalšiu rubriku Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty..

džem na korpus

(Radka, 12. 2. 2014 13:37)

Dobrý deň :-) prvý krát idem robiť tortu a to hneď dvojposchodovú :-) som rada že po dlhom čase strávenom na nete som našla túto stránku :-) veľmi pekne prehladná a zrozumiteľná stránka :-) chvááááálim :-)
chcem sa ale opýtať, ak by som dávala malú vrstvu džemu (slivkového) na dvojpos.tortu a potom aj tento Váš krém, myslíte že by sa mi šmýkala? nechcem dávať moc len trošku lebo u nás máme radi torty kde je aj džem :-)
alebo by som spravila tak že prekrojím cesto na viac častí rôznej hrúbky a dávala by som striedavo korpus, krém, korpus a potom džem?
s pečením mám celkom slušné skúsenosti ale tortu idem robiť prvý krát, teda takúto väčšiu ...
ďakujem za odpoveď :-)

Re: džem na korpus

(Lorna, 13. 2. 2014 2:07)

Dobrý deň,
pokiaľ to bude poschodová torta, tak určite do spodného poschodia džem nedávajte, hlavne, ak sa bude torta prevážať. Mne sa tak raz posunula celá torta..:-) Ešte do vrchného áno, to by malo byť v pohode.. Ale ak by ste chceli dať džem len medzi suchý korpus, tak tam by to malo byť ok. Ono len ten krém kĺže na džemovej vrstve..:-)
Nech sa vám darí..:-)

Re: Re: džem na korpus

(Radka, 20. 2. 2014 11:04)

korpusy sa podarili :-) idem na plnenie :-) v menšej forme som neodhadla počet vajíčok, a korpus sa mi v rúre zdvihol a nafúkol ako muffina :-D

Biely krem

(Maja, 15. 1. 2014 14:59)

Chcela by som sa spytat, ci robite aj biely krem a aky? Potrebejm uplne snehobiely krem. Dakujem

Re: Biely krem

(Lorna, 16. 1. 2014 20:42)

Tak to neviem.. Možno ešte tak keby ste namiesto zlatého klasu dali maizenu, tá je biela.. alebo potom nejaký snehovo-maslový, ako používajú v Amerike, či Anglicku..

ahoj

(denisa, 5. 1. 2014 20:29)

zdravim velmi dobre sa mi uči z vasej stranky mozem korpus aj potret džemom..a aku vrstvu mam davat plnky na korpus... dakujem

Re: ahoj

(Lorna, 16. 1. 2014 20:41)

Áno, môžete potrieť korpus aj džemom.. Len pozor pri poschodových tortách, vtedy džem určite do spodných poschodí nedávajte. Hlavne, keď sa torta preváža. Pretože keď príde na džemovú vrstvu krém a korpus, môže sa šmýkať a jednotlivé korpusy sa poposúvajú, zošmyknú.. Vrstvu krému podľa chuti.. niekto má rád viac krému, niekto zase menej.. cca 1,5-2 cm?

chcem iba chváliť....:)

(Janka, 31. 12. 2013 18:01)

korpusy od teba sú tie najlepšie na svete....aj keď ja ich pri 150 v rúre pečiem max 40 min a to sú z 8 vajec...inak sa moc vysuší..a tento krém nemá chybu.....aj keď som robila dvojitú dávku, nezrazil sa, ale ja som sa bála dať tam celé maslo tak som to riskla s pol hery a pol masla.........:) potom som pridala bajočko čokolády a dosť rumu, až to cítiť..:) a je jedna báseň..odteraz robím iba tieto korpusy a tento krém, ďakujem veľmi krásne za skvelé recepty a prajem do nového roku všetko dobré...:)

Re: chcem iba chváliť....:)

(Lorna, 16. 1. 2014 20:37)

Janka, ďakujem, som rada, že vám chutí..:-)
S tým pečením - každá rúra inak pečie, takže treba naozaj len vyskúšať tú svoju..:-) Aj ja dávam maslo spolu s maslovou Herou, mne osobne nechutí krém, kde je len maslo..
Tak nech sa vám darí a nech napečiete ešte veľa chutných tortičiek..:-)

priprava kremov

(Andrea, 6. 6. 2013 13:51)

Dobry den ja by som sa chcela spytat co robit s kremom ked sa zraza,mne sa tieto vanilkove varene skoro vzdy zrazia.dakujem