Choď na obsah Choď na menu
 


Príprava krému a plnenie..

2013-05-30-1295.jpg

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti (nemusí byť, hodí sa len do niektorých náplní)

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť za občasného premiešania. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo a rum. Základný krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, lemon curd, ochucovacej pasty (používam len 100% pistácie a lieskovce) orechov, mandlí, kokosu, karamelu, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s mascarpone, čokoládou, pastami, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Tiež tvarohový krém je vlhký a korpus z neho nasaje vlhkosť. Korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

napn-torty.jpg

 

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Daniela - Plnka

Ahoj Lorna ja by som sa chcela spytať či sa mi nezrazí plnka ked dam vlažný uvarený Zl. klas ako si to uvadzal vyššie. A ked sa zrazí tak potom či sa to da nejak zachraniť? dakujem

Iveta - Re: zrazena plnka

ak sa vam zrazi plnka netreba ju vyhadzovat,existuje sposob ako ju napravit, do misi si date trosku masla s praskovym cukrom, vyslahate do peny a postupne pridavate zrazenu plnku, napravi sa vam, bude pekna hladka

kristina - Re: Re: zrazena plnka

tymto postupom ste ma zachranili!! ked nepomohlo nahrievanie v mikrovlnke, toto zabralo na 100%. dakujem.

Lorna - Re: Plnka

Dobrý deň,
nie, nezrazí sa.. aspoň mne sa nikdy nezrazila.. krém však musí byť naozaj vlažný, nie veľmi teplý.. Ak sa vám krém zrazí, stačí ho chvíľočku nahriať a prešľahať, on sa spojí..

Emília - Re: Re: Prosím o radu

Dobrý večer,
veľmi pekne ďakujem za vynikajúci korpus,vďaka Vám môžem piecť korpusy ktoré sú konečne podľa mojich predstáv,ešte raz veľká vďaka pani Lorna!Aj krém už robím iba podľa Vášho receptu a vrelo odporúčam všetkým. Chcela by som sa ešte opýtať, ak chcem spraviť čokoládový krém,môžem miesto Zlatého klasu použiť čokoládový puding?Bojím sa,aby sa mi nezrazil,aj keď základný žĺtkový som už robila niekoľkokrát a stále bol fantastický.Prosím poraďte.Veľmi pekne ďakujem...

Emília - Prosím o radu

Dobrý večer,
veľmi pekne ďakujem za vynikajúci korpus,vďaka Vám môžem piecť korpusy ktoré sú konečne podľa mojich predstáv,ešte raz veľká vďaka pani Lorna!Aj krém už robím iba podľa Vášho receptu a vrelo odporúčam všetkým. Chcela by som sa ešte opýtať, ak chcem spraviť čokoládový krém,môžem miesto Zlatého klasu použiť čokoládový puding?Bojím sa,aby sa mi nezrazil,aj keď základný žĺtkový som už robila niekoľkokrát a stále bol fantastický.Prosím poraďte.Veľmi pekne ďakujem...

Lorna - Re: Prosím o radu

Dobrý deň,
čokoládový puding nie, ten okolo čokolády ani nešiel :-) do základného žĺtkového krému prišľahajte roztopenú čokoládu, nie horúcu, len mierne teplú, vlažnú.. Najlepšia je z Lidlu 52% čokoláda, má 200g a jedna stačí na 1- dávky krému, podľa toho, ako veľmi čokoládový ho chcete.. :-)

Petra - krem na ozdobu

Dobry den. Idem prvykrat v zivote piect tortu (na synove 1. narodeniny) a mam asi hlupu otazku :), ale mozem tento krem pouzit potom aj na vrch a boky torty? Myslim, pokial nejdem potahovat ziadnou hmotou, ale len jednoducho pouzit nejake ozdobky :) Dakujem, chystam sa pouzit vas recept na korpus i na krem:)

Lorna - Re: krem na ozdobu

Dobrý deň,
áno, môžete.. Aj ja som ním kedysi zdobievala torty :-)

ivana - krem

Dobrý den pani Lorna,bude mi stačiť krem z jednej davky na tortu priemer 28 cm, 3x plnenie?Ďakujem

Lorna - Re: krem

Dobrý deň,
už asi neskoro píšem, ale krém by vám z 1 dávky nevystačil.. Z 2 dávok by bolo ideálne, aby vám trošku zvýšilo aj na obtretie torty..

Karin - maizena

Dobrý večer, pri príprave krému môžem použiť 6dkg maizeny alebo Zlatého klasu, ako ste hore napísala. Ako zapracujem maizenu do krému?

Lorna - Re: maizena

Dobrý deň,
presne tak isto, ako Zlatý klas.. je to pudingový prášok, takže treba z neho uvariť hustý puding..:-)

Eva - Šľahačková plnka

Dobrý večer pani Lorna, vyslovujem obdiv vašim tortičkám. Ste veľmi šikovná. Prosím, chcela by som sa spýtať, či je možné naplniť tortu šľahačkou (parížskym krémom) ? Obávam sa, či by sa poťahovka netopila. Samozrejme na kraj po obvode prerezanej torty by som dala maslových krém (ako sa to bežne robí). Možno máte už aj takéto skúsenosti a viete mi poradiť.

Lorna - Re: Šľahačková plnka

Dobrý deň,
š
ĺahačkovým krémom môžete plniť tortu, akurát ju nedávajte pod poťahovku..

tatiana - vanilkový krém

Lorna, dakujem veľmi pekne:-)

Jana - krém pod poťahovku

Chcela som sa ťa spýtať, či tento krém môže ísť aj pod poťahovku, konkrétne fondán.

Lorna - Re: krém pod poťahovku

Áno, v ďalšej časti to je napísané.. treba pridať maslo.. Pozrite ďalšiu rubriku Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty..

Radka - džem na korpus

Dobrý deň :-) prvý krát idem robiť tortu a to hneď dvojposchodovú :-) som rada že po dlhom čase strávenom na nete som našla túto stránku :-) veľmi pekne prehladná a zrozumiteľná stránka :-) chvááááálim :-)
chcem sa ale opýtať, ak by som dávala malú vrstvu džemu (slivkového) na dvojpos.tortu a potom aj tento Váš krém, myslíte že by sa mi šmýkala? nechcem dávať moc len trošku lebo u nás máme radi torty kde je aj džem :-)
alebo by som spravila tak že prekrojím cesto na viac častí rôznej hrúbky a dávala by som striedavo korpus, krém, korpus a potom džem?
s pečením mám celkom slušné skúsenosti ale tortu idem robiť prvý krát, teda takúto väčšiu ...
ďakujem za odpoveď :-)

Lorna - Re: džem na korpus

Dobrý deň,
pokiaľ to bude poschodová torta, tak určite do spodného poschodia džem nedávajte, hlavne, ak sa bude torta prevážať. Mne sa tak raz posunula celá torta..:-) Ešte do vrchného áno, to by malo byť v pohode.. Ale ak by ste chceli dať džem len medzi suchý korpus, tak tam by to malo byť ok. Ono len ten krém kĺže na džemovej vrstve..:-)
Nech sa vám darí..:-)