Choď na obsah Choď na menu

Príprava krému a plnenie..

3. 6. 2013

Tento krém mám veľmi rada, pretože je to krém "tisícich chutí".. Znamená to, že si ho veľmi jednoducho môžete chuťovo obmieňať podľa seba. Tu je naň recept:

 

Suroviny:

4dl mlieka
15dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 žĺtky
6dkg Maizeny alebo Zlatého klasu
10-15 dkg masla
rum podľa chuti

 

Postup:

Časť mlieka dáme variť s cukrom a vanilkovým cukrom, v druhej časti rozmiešame žĺtky a Zlatý klas, vlejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustý puding. Uvarený puding necháme vychladnúť, nie však úplne, necháme ho vlažný. Trochu ho prešľaháme a postupne doň zašľaháme maslo (margarín) a rum. Základný vanilkový krém je hotový.

Tento krém môžme rôzne ochutiť pridaním kakaa, roztopenej čokolády, tvarohu, mascarpone, orechov, mandlí, kokosu, karamelového salka, pomletej kávy, atď.. Výborne chutí aj v kombinácii s ovocím. To odporúčam použiť najlepšie čerstvé alebo mrazené pomedzi vrstvy krému a korpusu.

 

2013-05-30-1293.jpg

2013-05-30-1295.jpg

Ak chceme spraviť chutný čokoládový krém, použijeme kvalitnú čokoládu. Ja používam 52% čokoládu z Lidla. Roztopíme si ju vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť, aby nebola veľmi horúca, len letná a zašľaháme do základného krému. Tvarohový krém pripravíme tak, že jemný tvaroh (najlepšie ten bez hrudiek) zašľaháme do základného krému (cca 300-500g na jednu dávku krému). Presné množstvo neuvádzam, pretože to je podľa chuti každého iné. To isté aj napr. s karamelovým Salkom, mascarpone, alebo orechmi, či kokosom, kávou..

2013-05-30-1298.jpg

2013-05-30-1297.jpg

 Pred plnením si korpus pokropíme ovocnou šťavou, alebo kávou zmiešanou s Amaretom či rumom. ("Kropítko" si jednoducho vyrobíme z prázdnej plastovej fľaše a to tak, že do vrchnáčika spravíme malé dierky.) Výborný je tiež džem rozriedený prevarenou vodou alebo malinovým sirupom, či rumom. Ak používame šťavnaté mrazené ovocie (maliny, lesné ovocie a podobné) korpus netreba kropiť vôbec, alebo len veľmi jemne..Takto zvlhčený korpus potrieme vrstvou krému.. Natierame klasicky dlhým nožom alebo krém striekame cukrárskym vrecúškom a vrch zarovnáme nožom. Pokiaľ chceme použiť ovocie, poukladáme ho rovnomerne na krém. Mrazené ovocie obalíme v kryštálovom cukre, takisto môžeme obaliť aj čerstvé ovocie, ktoré má kyslejšiu chuť. Drobné ovocie ako maliny, ríbezle, menšie jahody, mandarínky, višne a podobne, dávame celé. Väčšie kúsky ovocia ako broskyne, ananás, marhule, banány a iné, krájame na menšie kúsky..  Opäť priložíme korpusom a mierne pritlačíme. Mrazené ovocie zvykne pustiť viac šťavy. Korpus, ktorý je na ovocí vsiakne prebytočnú šťavu a zároveň je dostatočne zvlhčený,  preto korpusy príliš nekropíme, aby torta nakoniec nebola veľmi mokrá. Vrstvy teda striedame korpus - krém - ovocie, navrch príde najrovnejší korpus. Zvyčajne je to spodná strana korpusu.. Naplnenú tortu priložíme niečím rovným a máličko zaťažíme. Ja dávam navrch napr. maslo..:-) Uložíme na chvíľu do chladničky stuhnúť..

2013-05-30-1300.jpg2013-05-30-1302.jpg

2013-05-30-1304.jpg

 

2013-05-30-1306.jpg

 

img_0932.jpg

 

2013-05-30-1288.jpg

 V ďalšom príspevku sa dozviete ako pripraviť tortu pred potiahnutím hmotou, o vystužovaní poschodovej torty a poťahovaní..

Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

mnozstvo

(Ľubica, 16. 2. 2016 22:25)

Dobrý deň, vystačí mi toto množstvo krému na 2x plnené tortu priemer 26 cm + potretie bokov torty? Ďakujem

Trvanlivost

(Kristina, 17. 10. 2015 21:43)

Dobrý deň,

ja by som sa rada spýtať, ako dlho vydrží ovocie v kréme, že sa nepokazí? Chcela by som spraviť vanilkový krém s čerstvými malinami.

Ďakujem.

Re: Trvanlivost

(Lorna, 25. 1. 2016 14:57)

Za 2-3 dni, odkedy sa torta naplní po zjedenie, sa určite nepokazí :-)

hrudky

(nikola, 5. 8. 2015 15:57)

dobry vecer, chcela by som sa opytat robim stale tento krem je bomba ale minule sa mi urobili hrudky pudingove..puding som vyslahala este pred zmiesanim s maslom , tak neviem kde sa stala chyba?? bol vlazny a do neho som pridavala heru...dakujem

Re: hrudky

(Lorna, 25. 1. 2016 14:56)

Asi ste ho počas chladenia nemiešali dosť často.. treba ho miešať..

Plnka

(Daniela, 29. 9. 2013 14:06)

Ahoj Lorna ja by som sa chcela spytať či sa mi nezrazí plnka ked dam vlažný uvarený Zl. klas ako si to uvadzal vyššie. A ked sa zrazí tak potom či sa to da nejak zachraniť? dakujem

Re: zrazena plnka

(Iveta, 21. 10. 2013 14:33)

ak sa vam zrazi plnka netreba ju vyhadzovat,existuje sposob ako ju napravit, do misi si date trosku masla s praskovym cukrom, vyslahate do peny a postupne pridavate zrazenu plnku, napravi sa vam, bude pekna hladka

Re: Re: zrazena plnka

(kristina, 6. 8. 2015 23:14)

tymto postupom ste ma zachranili!! ked nepomohlo nahrievanie v mikrovlnke, toto zabralo na 100%. dakujem.

Re: Plnka

(Lorna, 23. 10. 2013 12:49)

Dobrý deň,
nie, nezrazí sa.. aspoň mne sa nikdy nezrazila.. krém však musí byť naozaj vlažný, nie veľmi teplý.. Ak sa vám krém zrazí, stačí ho chvíľočku nahriať a prešľahať, on sa spojí..

Re: Re: Prosím o radu

(Emília, 24. 5. 2015 22:28)

Dobrý večer,
veľmi pekne ďakujem za vynikajúci korpus,vďaka Vám môžem piecť korpusy ktoré sú konečne podľa mojich predstáv,ešte raz veľká vďaka pani Lorna!Aj krém už robím iba podľa Vášho receptu a vrelo odporúčam všetkým. Chcela by som sa ešte opýtať, ak chcem spraviť čokoládový krém,môžem miesto Zlatého klasu použiť čokoládový puding?Bojím sa,aby sa mi nezrazil,aj keď základný žĺtkový som už robila niekoľkokrát a stále bol fantastický.Prosím poraďte.Veľmi pekne ďakujem...

Prosím o radu

(Emília, 24. 5. 2015 22:31)

Dobrý večer,
veľmi pekne ďakujem za vynikajúci korpus,vďaka Vám môžem piecť korpusy ktoré sú konečne podľa mojich predstáv,ešte raz veľká vďaka pani Lorna!Aj krém už robím iba podľa Vášho receptu a vrelo odporúčam všetkým. Chcela by som sa ešte opýtať, ak chcem spraviť čokoládový krém,môžem miesto Zlatého klasu použiť čokoládový puding?Bojím sa,aby sa mi nezrazil,aj keď základný žĺtkový som už robila niekoľkokrát a stále bol fantastický.Prosím poraďte.Veľmi pekne ďakujem...

Re: Prosím o radu

(Lorna, 24. 5. 2015 22:54)

Dobrý deň,
čokoládový puding nie, ten okolo čokolády ani nešiel :-) do základného žĺtkového krému prišľahajte roztopenú čokoládu, nie horúcu, len mierne teplú, vlažnú.. Najlepšia je z Lidlu 52% čokoláda, má 200g a jedna stačí na 1- dávky krému, podľa toho, ako veľmi čokoládový ho chcete.. :-)

krem na ozdobu

(Petra, 27. 3. 2015 9:26)

Dobry den. Idem prvykrat v zivote piect tortu (na synove 1. narodeniny) a mam asi hlupu otazku :), ale mozem tento krem pouzit potom aj na vrch a boky torty? Myslim, pokial nejdem potahovat ziadnou hmotou, ale len jednoducho pouzit nejake ozdobky :) Dakujem, chystam sa pouzit vas recept na korpus i na krem:)

Re: krem na ozdobu

(Lorna, 27. 3. 2015 12:47)

Dobrý deň,
áno, môžete.. Aj ja som ním kedysi zdobievala torty :-)

krem

(ivana, 11. 2. 2015 9:22)

Dobrý den pani Lorna,bude mi stačiť krem z jednej davky na tortu priemer 28 cm, 3x plnenie?Ďakujem

Re: krem

(Lorna, 24. 3. 2015 16:57)

Dobrý deň,
už asi neskoro píšem, ale krém by vám z 1 dávky nevystačil.. Z 2 dávok by bolo ideálne, aby vám trošku zvýšilo aj na obtretie torty..

maizena

(Karin, 18. 11. 2014 19:41)

Dobrý večer, pri príprave krému môžem použiť 6dkg maizeny alebo Zlatého klasu, ako ste hore napísala. Ako zapracujem maizenu do krému?

Re: maizena

(Lorna, 18. 11. 2014 19:54)

Dobrý deň,
presne tak isto, ako Zlatý klas.. je to pudingový prášok, takže treba z neho uvariť hustý puding..:-)

Šľahačková plnka

(Eva, 14. 11. 2014 23:05)

Dobrý večer pani Lorna, vyslovujem obdiv vašim tortičkám. Ste veľmi šikovná. Prosím, chcela by som sa spýtať, či je možné naplniť tortu šľahačkou (parížskym krémom) ? Obávam sa, či by sa poťahovka netopila. Samozrejme na kraj po obvode prerezanej torty by som dala maslových krém (ako sa to bežne robí). Možno máte už aj takéto skúsenosti a viete mi poradiť.

Re: Šľahačková plnka

(Lorna, 18. 11. 2014 19:53)

Dobrý deň,
š
ĺahačkovým krémom môžete plniť tortu, akurát ju nedávajte pod poťahovku..