Choď na obsah Choď na menu

Základný piškótový korpus

30. 1. 2012

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):

6 vajec

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

 

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..

Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.

 

 

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

277816_409561325758090_562692435_o.jpg

323704_409561349091421_461001423_o.jpg

616355_409561395758083_1544611546_o.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

orechovy korpus

(libusa, 6. 5. 2017 14:55)

Dobry den. Chcem upiect poctivu orechovu tortu. Je mozne do korpusu namiesto muky dat len orechy? Bude cesto dost vlacne a vysoke? Alebo mam dat aj muku, aj orechy a v akom pomere aby bolo cesto nadychane? Na 10 vajec - 6 orechov a 4 muky? alebo? Dakujem za odpoved.

Re: orechovy korpus

(belova ludmila, 1. 6. 2018 19:50)

Dobry vecer.Aka je najlepsia plnka do orech.torty.POPROSIM RECEPT.Dakujem

Potrebujem poradiť

(Dada, 21. 4. 2017 20:27)

Dobrý večer p.Lorna chcela by som spraviť trojposchodovu tortu čokoládovú bez poťahovej hmoty neviem aké rozmery mám zvoliť plnka by mala byť mascarpone s ovocím mám ju vystužiť tyčkou alebo mám kúpiť stojan bude sa prevážať asi 50km poraďte mi prosím ako na to ďakujem veľmi pekne

SLOVENSKA TORTA V AUSTRALII...

(MAGDALENA, 21. 8. 2015 12:20)

HLADAM RECEPTY NA TORTY...HNED SOM NATRAFILA SEM...TAKZE IDEM SKUSAT PIECT PRAVE TERAZ U PROTINOZCOV...VNUK MOJ MA ZAJTRA VELKE BIRTHDAY PARTY ....BABI CHCE ZAZIARIT "SLOVAC TORTOU."....VERIM, ZE AUSTRALIAN KIDS A Z INYCH ZEMI SI BUDU OBLIZOVAT PRSTY...VDAKA......POZDRAVUJEM A ZELAM VELA USPECHOV PRI PECENI....

potravinárske farbivo

(Eva, 21. 4. 2015 10:21)

Dobrý deň,

prosím poradte mi, mám krsňa, bude mať iba 1 rok a idem piecť tortu, pričom pôvodne som chcela všetky vrstvy korpusu zafarbiť rôznymi potravinárskymi farbami, nakoľko deti milujú farby...ale tortu bude jesť aj krsňa a teda bojím sa, či takto zafarbené korpusy budú pre také malé dieťa vhodné a zdravé? čo myslíte? respektíve existujú dáke vhodné potravinárske farbivá aj pre také malé deti? dakujem za odpoveď, hladala som na nete ale nič som nenašla :(

Re: potravinárske farbivo

(Lorna, 22. 4. 2015 11:46)

Dobrý deň,
pekné to je, to áno.. ale pre deti nevhodné.. Ja sama som zástancom zdravej stravy bez umelých látok, farbív a konzervantov, takže toto neschvaľujem. Ani pri výrobe tort nepoužívam žiadne polotovary, či prášky, ktoré sa len vyšľahajú v mlieku, ako to robia mnohé cukrárne a cukrárky.. Dosť, že poťahovka na torte býva farebná, hlavne teda tie detské torty, ale tá sa dá dať dole a dieťa ju nemusí jesť..
Pekný deň prajem :-)

obmazávání

(Zuzka, 7. 3. 2015 10:06)

Dobrý den, ráda bych se zeptala, proč nevymazáváte boky formy? Proč jen dno? Má to nějaký důvod?
Díky.....

Re: obmazávání

(Lorna, 24. 3. 2015 16:47)

Dobrý deň,
áno, má to význam, pretože keď sa boky nevymažú, korpus krásne drží svoj tvar a tak aj vychladne.. Keď sa boky vymažú, tak sa už počas pečenia začnú boky od formy odliepať, tým pádom už to nie je také krásne rovné..

prosím o radu

(Majka, 2. 7. 2013 11:09)

Dobrý deň, idem piecť tortu pre dievčatko v tvare bábiky a na sukňu chcem použiť bábovkovú formu. Chcem sa Vás spýtať, či s tým máte skúsenosti a ak použijem Váš recept na korpus, či sa mi pekne prepečie aj v bábovkovej forme. A prosím Vás, do akej výšky mi cca narastie korpus, aby som vedela, ako mám tú bábovkovú formu naplniť. Nerada by som drhla celú ruru :D Ďakujem

Re: prosím o radu

(Lorna, 3. 7. 2013 2:33)

Dobrý deň,
ja z toho cesta pečiem aj bábovku. Cesto treba dať tak do trištvrte formy.

Re: Re: prosím o radu

(Majka, 3. 7. 2013 8:18)

Veľmi pekne ďakujem :) Dúfam, že sa mi podarí aspoň z jednej stotinky torta, aké tu máte vy. Sú prekrásne, škoda ich rozkrájať.

Re: prosím o radu

(emily, 6. 2. 2014 6:58)

robila som barbinu treba 2x upiecť bábovku a na plniť ju 3-4 cm od okraja ale jedna lyžica múky na jedno vajce je málo a preto to klesne treba jedna aj pol a je to super ja robím na 8 vajec 12 lyžíc múky a nemá to chybu

orechový

(Silvia, 12. 12. 2013 11:06)

aHOJ Lorna, chcem sa opýtať,chcem skúsiť tento korpus v orechovom prevedení...z 8 vajec...Môžem dať že 6lyžíc múky a 2 lyžice orechov? či 6 lyž.múky a 3 lyžice? :)

Korpus

(Stanka, 27. 7. 2013 14:43)

Dobrý deň, prosím Vás piekla som korpus podľa Vášho receptu. V rúre krásne narástol a keď som ho z nej vybrala asi tak po 5 minútach klesol a zostala z neho len taká hrubšia placka. Stalo sa mi to dvakrát. Neviete, kde robím chybu? Pečiem v elektrickej rúre pri 180 stupňoch. Inka chuťovo je výborný. Ďakujem.

Re: Korpus

(Lorna, 29. 7. 2013 1:39)

Dobrý deň,
prvú chybu vidím v teplote.. Tá má byť cca 150-160 stupňov a piecť by sa mal cca 1 hodinu. Píšem tak aj v recepte. Pozrite ešte dobré rady aj tu: http://www.lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html

Korpus

(Mariana, 8. 6. 2013 21:43)

Nech by som robila cokolvek,takýto korpus by som neurobila ani za nic,skusala som snad sto piskotovych ciest a vzdy po vybratí z truby sa scvrknu,z krajov aj z vrchu. Ale je to asi mojou starou plynovou trúbou. :(

Re: Korpus

(Lorna, 10. 6. 2013 0:16)

Boky formy nevymazávajte, len dno.. Pozrite sem, možno vám to pomôže: http://www.lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html
Aj keď rúrou to môže byť, to nevylučujem.. skôr je to viac pravdepodobné..

poradte mi prosím

(ADA, 20. 5. 2013 21:19)

zdravím,veľmi ma baví pečenie ,ale kedˇsa mi nedarí tak mám nervy .Robí mi problém piškotové ceto .Potrebujem recept na tortu ,ktorú pečiete vy odskúšanú, nemám rada ťažke ceta take chlebové .Mám rada nadýchane, lahké .Skúsené stare cukrárky mi recept nedajú som začiatočníčka samouk prosím podrobne mi popíšte recept ak môžte .ďakujem veľmi pekne.

Re: poradte mi prosím

(Lorna, 10. 6. 2013 0:14)

Ak sa vám tento recept nezdá dosť podrobne napísaný aj s fotopostupom, tak pozrite ešte tu, pripravila som ďalšiu rubriku: http://www.lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html
Ja robím len tento korpus..

Základný piškótový korpus

(Natalia, 8. 5. 2013 12:45)

Dobrý deň chcem sa opýtať tie žĺtky môžem primiešavať mixérom alebo radšej niečim iným?