Choď na obsah Choď na menu

Základný piškótový korpus

30. 1. 2012

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):

6 vajec

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

 

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..

Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.

 

 

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

277816_409561325758090_562692435_o.jpg

323704_409561349091421_461001423_o.jpg

616355_409561395758083_1544611546_o.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Základný piškótový korpus

(Natalia, 8. 5. 2013 12:45)

Dobrý deň chcem sa opýtať tie žĺtky môžem primiešavať mixérom alebo radšej niečim iným?

Re: Základný piškótový korpus

(Lorna, 10. 6. 2013 0:11)

Áno, zašľahať mixérom, šľahačom s metličkami..:-)

korpus praska..:/

(lorinka, 9. 4. 2013 20:45)

dobry den, ja teda tiez pouzivam lyzickovy korpus no davam aj olej aj vlaznu vodu aj PDP...no pri cokoladovom(pridavala som 100g rozpustenej cokolady) sa mi z vrchu pecie pekne idem vyskusat a ono sa to cele uplne traslo..tak som teda pridala ze 160° na 180 ° a a vrchu mi praskol..:( mate stym skusenost?

Re: korpus praska..:/

(Lorna, 15. 4. 2013 2:00)

Dobrý deň,
bohužiaľ, neviem vám poradiť, pretože do korpusu nedávam čokoládu, iba kakao.. Pečiem pri 150 stupňoch cca 3/4hod. až hodinu, podľa veľkosti.

KORPUS

(EVA, 5. 3. 2013 15:20)

DOBRY DEN CHCELA SOM SA OPYTAT CI SA TAM DAVA AJ PRASOK DO PECIVA DAKUJEM

Re: KORPUS

(Lorna, 28. 3. 2013 9:21)

Dobrý deň,
nie, nejde tam prášok do pečiva..

30x60 cm

(Julča, 27. 3. 2013 13:50)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať koľko vajec, cukru a múky treba na jeden korpus s rozmermi 30x60 cm. Vopred ďakujem!!!

Re: 30x60 cm

(Lorna, 28. 3. 2013 9:21)

Dobrý deň,
neviem vám poradiť, to je fakt veľký rozmer..:-) Asi zostáva len vyskúšať.. Nech sa darí..:-)

Korpus

(Evdus, 25. 2. 2013 17:49)

Dobrý deň Lorna,
práve teraz cez víkend som skúšala tento váš korpus s pridaním mandlí a bol úúúúžasný!!! Len mi ešte počas pečenia klesol,dosť som sa zľakla...ale asi to bolo tým,že som dlhšie šľahala bielky a múku som primiešala mixérom(síce na najnižšom stupni) a nie rukou...asi to bude tým,že? Inak je naozaj výborný,mňam. Všetci chválili,takže ho budem určite robiť stále :) Ďakujem!!

Re: Korpus

(Lorna, 27. 2. 2013 19:21)

Dobrý večer,
som rada, že vám chutil..:-)
Korpus by mal práve počas pečenia narásť, nie klesnúť.. Múku len opatrne a zľahka vareškou zamiešať.. Určite nie mixérom.
Tak nech sa darí a nech vám aj naďalej chutí..:-)

korpus do 30x30cm formy

(Lenka, 4. 2. 2013 12:25)

Dobry den,

vedeli by ste mi, prosim poradit, ake mnozstvo vajec (a tym padom aj cukru a muky) mam mam pridat do cesta, ktore budem piect v 30x30 cm forme? Chcela by som urobit klasicku potahovanu tortu k narodeninam, takze by mala byt vysoka tych 5-7 cm.
Dakujem ;)

Re: korpus do 30x30cm formy

(Lorna, 27. 2. 2013 19:18)

Dobrý večer,
prepáčte, že až teraz vám píšem, nejako nestíham.. Neviem vám presne povedať, z koľkých vajec, ale cca 20 vajec.. Ja to pečiem tiež len od oka.. keď sa mi zdá nízka, korpus dopečiem..

vysoke torticky

(Silvia, 30. 1. 2013 12:38)

Ahoj Lorna, recept na korpus je vyborny, krasne sa mi upiekol a je krasne pevny. Chcela by som sa opytat, ked ho rezes vyjdu ti z neho 2 alebo 3 platy. A ako dosiahnes take vysoke torticky ako mas nafotene, davas na seba 2 korpusy rozrezane na 2 platy? dakujem za tip.

Re: vysoke torticky

(vysoke torticky, 30. 1. 2013 13:02)

...pozerala som si starsie rady a vlastne som nasla odpoved, ked chcem vyssiu tortu (klasicku okruhlu 24cm) spravim si cesto z viac vajec 7-8 a vyjde mi to prekrojit na 3 platy a po naplneni bude pekne vysoka. spravne?

Re: Re: vysoke torticky

(Lorna, 30. 1. 2013 18:54)

Ahoj Silvia,
áno, buď robím z viacerých vajec naraz, alebo pečiem korpus na dvakrát.. Z jednej formy prerežem korpus na 3 pláty - to je taká klasická výška torty.. Ak chcem vyššiu, tak robím tortu zo 4 plátov..
Nech sa darí..:-)

Používate ventilátor pri pečení

(Katka, 3. 9. 2012 14:30)

Dobrý deň! Mám otázku ohľadom rúry. Písala ste že máte teplovzdušnú rúru, pri pečení zapnete aj ventilátor, alebo pečiete vrch i spodok bez ventilátora? Dúfam, že som bola zrozumiteľná. Za odpoveď ďakujem.

Re: Používate ventilátor pri pečení

(Lorna, 3. 9. 2012 18:02)

Dobrý deň,
moja rúra automaticky spúšťa pri každom zapnutí jeden ventilátor, taký malý. Potom je ešte veľký, ale ten nezapínam.

Re: Re: Používate ventilátor pri pečení

(Katka, 11. 9. 2012 22:23)

Ďakujem, ja mám len ten veľký ventilátor. Teraz sa mi korpusy nedaria :(
Vyskúšam túto, dúfam že sa mi vydarí.

korpus

(Klára, 14. 8. 2012 7:51)

Pozdravujem vás, skúšala som aj ja ten váš recept na korpus a naozaj super, krásny, vzdušný a hlavne rovný, žiaden kopček v strede, všetky mám rovnaké. Len chcem sa opýtať, lebo ja som stále robila z polohrubej múky, z takejto ste neskúšala, či hladka múka je lepšia. Ďakujem vám a prajem všetko dobre, máte úžasnú prácu.

Re: korpus

(Lorna, 31. 8. 2012 2:28)

Z polohrubej som neskúšala. Mám osvedčenú hladkú múku, tak robievam len z nej. Ale vyskúšať môžte..:-)