Choď na obsah Choď na menu

Základný piškótový korpus

30. 1. 2012

Tento korpus určite zvládne každý. Je jednoduchý a pripravíte ho aj bez váženia. Ja ho používam už dlhé roky a musím povedať, že je naozaj jemný, nadýchaný a nie je suchý.

 

Platí tu jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.

Počet si však musí každý odhadnúť sám.

Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma):

6 vajec

6 polievkových lyžíc kryštálového cukru

6 polievkových lyžíc hladkej múky

 

Postup:

Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy (iba dno, boky nie) alebo použijeme ráfik s papierom na pečenie. Teplota na rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov približne 1 hodinu. Po vybratí z rúry otočíme hore dnom a necháme vychladnúť na mriežke. Potom obrežeme boky a vyklopíme.

Poznámka:

Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň dáme o cca 1 lyžicu múky menej. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Tiež môžeme korpus potrieť podľa chuti džemom, prípadne poliať ovocnou šťavou, alebo kávou, amaretom, atď..

Viac informácií o tom, ako upiecť dobrý korpus, si prečítajte TU.

 

 

209538_409561262424763_526753076_o.jpg

277816_409561325758090_562692435_o.jpg

323704_409561349091421_461001423_o.jpg

616355_409561395758083_1544611546_o.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

korpus praska..:/

(lorinka, 9. 4. 2013 20:45)

dobry den, ja teda tiez pouzivam lyzickovy korpus no davam aj olej aj vlaznu vodu aj PDP...no pri cokoladovom(pridavala som 100g rozpustenej cokolady) sa mi z vrchu pecie pekne idem vyskusat a ono sa to cele uplne traslo..tak som teda pridala ze 160° na 180 ° a a vrchu mi praskol..:( mate stym skusenost?

Re: korpus praska..:/

(Lorna, 15. 4. 2013 2:00)

Dobrý deň,
bohužiaľ, neviem vám poradiť, pretože do korpusu nedávam čokoládu, iba kakao.. Pečiem pri 150 stupňoch cca 3/4hod. až hodinu, podľa veľkosti.

KORPUS

(EVA, 5. 3. 2013 15:20)

DOBRY DEN CHCELA SOM SA OPYTAT CI SA TAM DAVA AJ PRASOK DO PECIVA DAKUJEM

Re: KORPUS

(Lorna, 28. 3. 2013 9:21)

Dobrý deň,
nie, nejde tam prášok do pečiva..

30x60 cm

(Julča, 27. 3. 2013 13:50)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať koľko vajec, cukru a múky treba na jeden korpus s rozmermi 30x60 cm. Vopred ďakujem!!!

Re: 30x60 cm

(Lorna, 28. 3. 2013 9:21)

Dobrý deň,
neviem vám poradiť, to je fakt veľký rozmer..:-) Asi zostáva len vyskúšať.. Nech sa darí..:-)

Korpus

(Evdus, 25. 2. 2013 17:49)

Dobrý deň Lorna,
práve teraz cez víkend som skúšala tento váš korpus s pridaním mandlí a bol úúúúžasný!!! Len mi ešte počas pečenia klesol,dosť som sa zľakla...ale asi to bolo tým,že som dlhšie šľahala bielky a múku som primiešala mixérom(síce na najnižšom stupni) a nie rukou...asi to bude tým,že? Inak je naozaj výborný,mňam. Všetci chválili,takže ho budem určite robiť stále :) Ďakujem!!

Re: Korpus

(Lorna, 27. 2. 2013 19:21)

Dobrý večer,
som rada, že vám chutil..:-)
Korpus by mal práve počas pečenia narásť, nie klesnúť.. Múku len opatrne a zľahka vareškou zamiešať.. Určite nie mixérom.
Tak nech sa darí a nech vám aj naďalej chutí..:-)

korpus do 30x30cm formy

(Lenka, 4. 2. 2013 12:25)

Dobry den,

vedeli by ste mi, prosim poradit, ake mnozstvo vajec (a tym padom aj cukru a muky) mam mam pridat do cesta, ktore budem piect v 30x30 cm forme? Chcela by som urobit klasicku potahovanu tortu k narodeninam, takze by mala byt vysoka tych 5-7 cm.
Dakujem ;)

Re: korpus do 30x30cm formy

(Lorna, 27. 2. 2013 19:18)

Dobrý večer,
prepáčte, že až teraz vám píšem, nejako nestíham.. Neviem vám presne povedať, z koľkých vajec, ale cca 20 vajec.. Ja to pečiem tiež len od oka.. keď sa mi zdá nízka, korpus dopečiem..

vysoke torticky

(Silvia, 30. 1. 2013 12:38)

Ahoj Lorna, recept na korpus je vyborny, krasne sa mi upiekol a je krasne pevny. Chcela by som sa opytat, ked ho rezes vyjdu ti z neho 2 alebo 3 platy. A ako dosiahnes take vysoke torticky ako mas nafotene, davas na seba 2 korpusy rozrezane na 2 platy? dakujem za tip.

Re: vysoke torticky

(vysoke torticky, 30. 1. 2013 13:02)

...pozerala som si starsie rady a vlastne som nasla odpoved, ked chcem vyssiu tortu (klasicku okruhlu 24cm) spravim si cesto z viac vajec 7-8 a vyjde mi to prekrojit na 3 platy a po naplneni bude pekne vysoka. spravne?

Re: Re: vysoke torticky

(Lorna, 30. 1. 2013 18:54)

Ahoj Silvia,
áno, buď robím z viacerých vajec naraz, alebo pečiem korpus na dvakrát.. Z jednej formy prerežem korpus na 3 pláty - to je taká klasická výška torty.. Ak chcem vyššiu, tak robím tortu zo 4 plátov..
Nech sa darí..:-)

Používate ventilátor pri pečení

(Katka, 3. 9. 2012 14:30)

Dobrý deň! Mám otázku ohľadom rúry. Písala ste že máte teplovzdušnú rúru, pri pečení zapnete aj ventilátor, alebo pečiete vrch i spodok bez ventilátora? Dúfam, že som bola zrozumiteľná. Za odpoveď ďakujem.

Re: Používate ventilátor pri pečení

(Lorna, 3. 9. 2012 18:02)

Dobrý deň,
moja rúra automaticky spúšťa pri každom zapnutí jeden ventilátor, taký malý. Potom je ešte veľký, ale ten nezapínam.

Re: Re: Používate ventilátor pri pečení

(Katka, 11. 9. 2012 22:23)

Ďakujem, ja mám len ten veľký ventilátor. Teraz sa mi korpusy nedaria :(
Vyskúšam túto, dúfam že sa mi vydarí.

korpus

(Klára, 14. 8. 2012 7:51)

Pozdravujem vás, skúšala som aj ja ten váš recept na korpus a naozaj super, krásny, vzdušný a hlavne rovný, žiaden kopček v strede, všetky mám rovnaké. Len chcem sa opýtať, lebo ja som stále robila z polohrubej múky, z takejto ste neskúšala, či hladka múka je lepšia. Ďakujem vám a prajem všetko dobre, máte úžasnú prácu.

Re: korpus

(Lorna, 31. 8. 2012 2:28)

Z polohrubej som neskúšala. Mám osvedčenú hladkú múku, tak robievam len z nej. Ale vyskúšať môžte..:-)

čas

(veronika, 17. 8. 2012 0:16)

Prosím Vás ako dlho ho pečiete.Môj prví pokus nevyšiel piekla som to cca 30min.Po vybraní mi po chvíli stred padol ináč bol korpus jemnučký.Druhý pokus znova nevyšiel,piekla som ho o 15min dlhšie kraje boli usušené a stred znova po chvíli padol a ten teda nebol jemnučký, nechápem čo robím zle.Poradte mi prosím.

Re: čas

(Lorna, 18. 8. 2012 0:57)

Pečiem približne hodinu.. Ale nemôžete sa tým riadiť, pretože každá rúra pečie inak. Dôležité je, aby sa nepiekol príliš rýchlo. Druhá možnosť, prečo vám stred klesne je, že sneh šľaháte dlho, je potom prešľahaný a to nie je dobre. Inak vám poradiť neviem..