Choď na obsah Choď na menu

Poťahová hmota z Marshmallows cukríkov (MMF)

22. 4. 2010

" Marcipán" z Marshmallow..

 

Keďže som túto hmotu (MMF) robila vždy len "od oka", nemohla som vám poskytnúť presný recept. Konečne som odvážila cukor, tak tu ho máte:


1 balíček (300 g) amerických Marshmallows cukríkov (dostať ich v Lidli, keď majú americký týždeň)

1 kg Považského práškového cukru (vrátane dopracovania na doske)

dve štipky práškovej kyseliny citrónovej


Postup:

Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou, vložíme ich do nádoby a dáme do mikrovlnky zohriať na cca 30 sekúnd. Pozrieme, či sú už roztopené, ak nie, dáme naspäť hriať, až kým sa neroztopia. Mala by to byť len taká pena. Do roztopených cukríkov pridávame za stáleho miešania preosiaty práškový cukor. Pre chuť pridáme kyselinu citrónovú alebo mandľovú, vanilkovú, citrónovú a inú  arómu.. Miešať môžeme ručne vareškou, no menej náročné to je ručným šľahačom s hnetacími nadstavcami (špirálami). Hmotu vyberieme na cukrom posypanú dosku a ešte ručne dopracujeme. Vaľkáme na doske poprášenej Solamylom alebo cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu okamžite po vypracovaní hmoty potiahnem. Vtedy sa mi s ňou robí najlepšie. Zvyšok hmoty dobre zabalím do igelitového vrecúška a uskladním v chladničke. Vždy ju neskôr pridám do novej hmoty pri roztápaní cukríkov.

Hmota MMF je výborná na poťahovanie tort, je elastickejšia, ako mliečny marcipán a dobre sa s ňou pracuje.  Dá sa tiež prifarbiť. Na vzduchu rýchlo schne a chladnutím tuhne. Skúšala som ju robiť aj z našich JOJO cukríkov Marshmallow. Sú ružovo biele, čiže ak chcete ružovú hmotu, alebo prifarbíte inou farbou, sú tieto cukríky fajn. Na čisto bielu hmotu sú lepšie tieto americké Marshmallows. 

Na poťahovanie používam iba túto hmotu, no keď potrebujem sýtu farbu, tak použijem Smartflex Velvet.. MMF pri farbení na sýte farby, čiže pri použití väčšieho množstva farby, stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa..

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Dole je na ukážku zopár obrázkov cukríkov, z ktorých sa dá poťahová hmota robiť. Najlepšie sú americké marshmallow cukríky, dostať ich v Lidli počas Amerického týždňa.

 

 

 

                              Veľa úspešných pokusov.. :)

 

  Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

 

barbecue.png

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Lesk

(Ivana, 18. 2. 2017 10:49)

Dobry den, ako prosim dosiahnem toho aby sa tato potabovka leskla??

Ružičky

(.....Dominika....., 8. 10. 2015 21:41)

Dobrý deň chcem sa opýtať že keď s tejto hmoty spravím ružičky že akú asi majú trvacnost? Nejdem to dávať na tortu ale chcela by som spraviť takú kyticu a dať ako dar.prosím o radu.

Rúra namiesto mikrovlnky

(Jitka, 20. 5. 2015 17:38)

Dobrý deň, Pani Lorna chcela by som sa opýtať či je možné roztopiť cukríky aj priamo v rúre, nakoľko sa mi pokazila mikrovlnka

Re: Rúra namiesto mikrovlnky

(Lorna, 21. 5. 2015 1:05)

Dobrý deň,
do rúry asi nie, skôr ich roztopiť v hrnci nad parou..

Zelená poťahovka

(Petra, 17. 11. 2014 15:58)

Dobrý deň,
ako urobím zelenú poťahovku?

Vopred ďakuje.

Re: Zelená poťahovka

(Lorna, 21. 5. 2015 1:05)

Dobrý deň,
zafarbíte ju zelenou potravinárskou farbou..

recept na mmf

(tatiana, 25. 10. 2014 23:05)

Dobrý Lorna, chcela som sa opýtať, či do tej mmf sa da premiešať čokoláda, aby z nej bola taká coko potahovka. Máte s tým skúsenosti? Ak áno, aká gramáž čokolády na Váš recept mmf? Ďakujem :-)

Re: recept na mmf

(Lorna, 21. 5. 2015 1:04)

Dobrý deň,
áno, dá sa primiešať aj roztopená čokoláda.. pomer neviem, dávam od oka.. Len sa s hmotou trochu horšie pracuje..

torta

(Bianka, 6. 10. 2014 17:00)

Dobrý deň, chcem sa spýtať idem robiť tortu kruh priemer 24 cm , koľko týchto 300 g cukrikov budem prosim vas potrebovať? ďakujem

Re: torta

(Lorna, 6. 10. 2014 19:46)

Dobrý deň,
jedno balenie vám bude stačiť..:-)

Re: Re: torta

(Bianka, 23. 10. 2014 12:49)

Ďakujem veľmi pekne :)

krajky

(Zuzana, 19. 4. 2014 21:55)

Dobry den Lorna,

som Vasou velkou faninkou, stale si myslim, ze robite tie najkrajsie torty:)))
Zacinala som podla Vasich receptov a skvelych rad.
Chcem Vas opat poprosit o radu na recept cukrovej hmoty z ktorej vyrobim tenucku krajku.
Ak s tym mate skusenost, budem velmi rada, ak mi poradite.

Dakujem

Re: krajky

(Lorna, 20. 4. 2014 4:50)

Oooooo, ďakujem veľmi pekne za kompliment..:-)
Noo, cukríková hmota je táto, ku ktorej ste písali koment.. Dajú sa krajky aj z nej robiť. No ja ich robím len zo Smartflexu, z toho to ide oveľa lepšie..:-) Teda, ak ste mysleli krajky pomocou silikónovej formičky..

Re: Re: krajky

(susy, 23. 4. 2014 10:51)

Nevedela som ku ktorej teme napisat koment, tak preto sem;-)
Mala som na mysli taku cukrovu hmotu, z ktorej sa spravi tenucka krajka. Z MMF som uz robila, ale nie je to ono. Niekde na nete som to videla, no doverujem Vasim receptom, tak preto ci to nahodou nemate odskusane.
A ano, myslela som pomocou silikonovej formicky.

marcipan

(Evka, 11. 6. 2013 10:57)

dobry den lorna,
robila som takyto marcipan uz na 3 torty, vzdy sa mi ale ususil a popraskal, kde mohla nastat chyba?
dakujem :)

Re: marcipan

(Lorna, 11. 6. 2013 22:31)

Dobrý deň,
môže to byť všeličo.. napr. iná značka cukru, alebo nepreosiaty cukor, veľa cukru, alebo ste pomaly s hmotou pracovali a stuhla skôr ako ste potiahli.. Treba s ňou pracovať okamžite po vymiesení..

domaca potahovka

(julia gavurova, 11. 5. 2013 20:24)

ja vas prosim o radu ako dlho moze stat doma robena potahovka dakujem za odpoved

Re: domaca potahovka

(Lorna, 13. 5. 2013 3:13)

To vám neviem povedať.. u mňa sa vždy rýchlo minie. Najdlhšie čo som ju mala v chladničke je cca 2 týždne a bola v poriadku.

cukriky

(zuzana, 21. 4. 2013 17:05)

DOBRY DEN.CHCELA BY SOM SA SPYTAT KOLKO CUKRIKOV A CUKRU POTREBUJEM NA POTIAHNUTIE OTOVRENEJ KNIHY.DAKUJEM.

Re: cukriky

(Lorna, 23. 4. 2013 23:35)

Dobrý večer,
neviem rozmery, skúste napísať..