Choď na obsah Choď na menu
 


Poťahová hmota z Marshmallows cukríkov (MMF)

" Marcipán" z Marshmallow..

 

Keďže som túto hmotu (MMF) robila vždy len "od oka", nemohla som vám poskytnúť presný recept. Konečne som odvážila cukor, tak tu ho máte:


1 balíček (300 g) amerických Marshmallows cukríkov (dostať ich v Lidli, keď majú americký týždeň)

1 kg Považského práškového cukru (vrátane dopracovania na doske)

dve štipky práškovej kyseliny citrónovej


Postup:

Cukríky opláchneme pod tečúcou vodou, vložíme ich do nádoby a dáme do mikrovlnky zohriať na cca 30 sekúnd. Pozrieme, či sú už roztopené, ak nie, dáme naspäť hriať, až kým sa neroztopia. Mala by to byť len taká pena. Do roztopených cukríkov pridávame za stáleho miešania preosiaty práškový cukor. Pre chuť pridáme kyselinu citrónovú alebo mandľovú, vanilkovú, citrónovú a inú  arómu.. Miešať môžeme ručne vareškou, no menej náročné to je ručným šľahačom s hnetacími nadstavcami (špirálami). Hmotu vyberieme na cukrom posypanú dosku a ešte ručne dopracujeme. Vaľkáme na doske poprášenej Solamylom alebo cukrom. Pripravenú a stuhnutú tortu okamžite po vypracovaní hmoty potiahnem. Vtedy sa mi s ňou robí najlepšie. Zvyšok hmoty dobre zabalím do igelitového vrecúška a uskladním v chladničke. Vždy ju neskôr pridám do novej hmoty pri roztápaní cukríkov.

Hmota MMF je výborná na poťahovanie tort, je elastickejšia, ako mliečny marcipán a dobre sa s ňou pracuje.  Dá sa tiež prifarbiť. Na vzduchu rýchlo schne a chladnutím tuhne. Skúšala som ju robiť aj z našich JOJO cukríkov Marshmallow. Sú ružovo biele, čiže ak chcete ružovú hmotu, alebo prifarbíte inou farbou, sú tieto cukríky fajn. Na čisto bielu hmotu sú lepšie tieto americké Marshmallows. 

Na poťahovanie používam iba túto hmotu, no keď potrebujem sýtu farbu, tak použijem Smartflex Velvet.. MMF pri farbení na sýte farby, čiže pri použití väčšieho množstva farby, stráca pružnosť, praská, láme a mrví sa..

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Dole je na ukážku zopár obrázkov cukríkov, z ktorých sa dá poťahová hmota robiť. Najlepšie sú americké marshmallow cukríky, dostať ich v Lidli počas Amerického týždňa.

 

 

 

                              Veľa úspešných pokusov.. :)

 

  Obrázok Obrázok Obrázok

 

 

 

barbecue.png

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Marta - cukriky

Dobry deň. Chcem sa Vás opytat v akom obchode kupujete tieto cukriky. A taktiež ma zaujima ako sa farbi biely marcipan praskovymi farbamy. Dakujem

Sabína - Re: cukriky

Dobrý deň , cukríky kúpite aj v normálnom obchode napr. v cba makos atd

Lorna - Re: cukriky

Dobrý večer,
od budúceho pondelka by mal byť v Lidli americký týždeň, tam nájdete biele marshmallow cukríky.. Alebo potom v Tescu, Kauflande, Hypernove a podobne sú Haribo Chamallows barbecue. Ak chcete farbiť práškovou farbou, je potrebné túto farbu vopred rozpustiť v troške vody a primiešať do hmoty.

Alžbeta - info

Dobrý ja som raz skusala robiť potahovku z marschmalov cukrikov joj robila som podla receptu ale nechutil ani mne ani znamym zda sa nam veeeeeeeeeelmi sladky neviem či ja som urobila niečo zle alebo take sladke to ma byt?

Lorna - Re: info

Dobrý deň,
áno, je to dosť sladká hmota. Sú to vlastne len cukríky a cukor, takže inak ani chutiť nebude. Možno pomôže, keď pridáte trošku kyseliny citrónovej..

Zuzana - Poťahová hmota

Dobrý deň,
najprv musím pochváliť Vašu prácu, torty sú prekrásne a úžasné! Chcela by som sa opýtať: Ak už hmota trošku stuhne, či sa môže prihriať, aby zmäkla a koľko krát sa dá hmota použiť - či môžem znova použiť napr. skrojky?
Ďakujem za odpoveď!

Lorna - Re: Poťahová hmota

Dobrý večer,
neviem presne, koľkokrát sa dá použiť, ja maximálne dvakrát použijem hmotu a miniem ju.. Kľudne ju môžte zohriať v mikrovlnke a premiesiť..

Nika - krém pod marcipán

chcela by som sa spýtať, aký krém je podľa vás najlepší pod marcipán..no neviem presne či marcipán..presnejšie pod poťahovaciu hmotu na tortu. Pretože často robím Red Velvet a chcela by som sa spýtať či aj krém z tejto torty by som mohla použiť namiesto maslového alebo iného? Ak nie čo by ste mi poradili ako amatérovi? A krém sa skladá z mascarpone, smotany na šľahanie a cukru. Ďakujem za odpoveď :)

Lorna - Re: krém pod marcipán

Dobrý deň,
v hornom menu je rubrika "Obľúbené recepty", je tam recept na krém, ktorý ja používam po úprave pod poťah. Krém z Mascarpone a smotany je asi dosť mokrý pod poťah, zrejme by sa poťahovka topila.. Neviem vám to však s presnosťou potvrdiť, lebo tento krém som nerobila..

Andulka - ozdoby z cukrikov

Dobry den,
rada by som sa spytala, kde mozem robit problem pri vytvarani ozdob z penovych cukrikov? Cukriky davam zohriat do mikrovlnky, a vsak nikdy mi nebublu, vzdy mi len spuchnu a idu do vysky. Nechavam ich tak cca 30 sekund. Davam Povazsky praskovy cukor a da sa mi s hmotou krasne tvarovat. Cesto si valkam tak na hrubsie, aj pol centimetra a tvarujem, a vsak ozdoba mi vobec nechce uschnut a to ju mam vytiahnutu vonku aj 2 dni. Hmota je stale rovnaka. Ked som ale skusala najlacnejsie penove cukriky ake som nasla, hmota mi paradne stvrdla. S haribo cukrikmi toto ale docielit neviem, pritom robim vsetko rovnako. Neviete kde robim chybu?
Inak v nadvaznosti na otazku od Slavky Caplovicovej, tieto cukriky zacinaju predavat uz aj v tescu

Lorna - Re: ozdoby z cukrikov

Dobrý deň,
tie cukríky nemajú bublať, majú sa len speniť a ísť do výšky tak, ako píšete. Pri výrobe ozdôb sa hmota vaľká natenko, nie na pol centimetra. Na túto hrúbku sa vaľká hmota na poťahovanie. Možno máte veľmi hrubé tie ozdôbky, preto nechcú uschnúť. Alebo máte vyššiu vlhkosť vzduchu v byte, dome.. Iné ma nenapadá..

Slavka Caplovicova - Cukriky

prosim vas kde kupujete Chamallows Barbecue?
Dakujem krasne

Lorna - Re: Cukriky

Dobrý deň,
videla som ich v Kauflande, inde som nepozerala, ale mali by ich mať všade tam, kde predávajú zn. Haribo..

Slavka Caplovicova - Re: Re: Cukriky

dakujem krasne

Silvia - info o hmote

dobry vecer, chcela by som sa opytat, ze ako treba potiahnutu tortu skladovat. Pretoze, ked som prvykrat robila tuto hmotu a potiahla som tortu, tak som ju nechala na celu noc stuhnut v chladnicke a na druhy den som dozdobovala, avsak ked som ju vybrala z chladnicky tak sa mi na nej vyzrazala voda a zacala tiect. Takze neviem, v com som mohla urobit chybu a chcela by som sa tomu nabuduce vyvarovat. A este ma zaujima, ked si z tejto hmoty vymodelujem kvety, je dobre ich nechat aspon do druheho dna zaschnut napr. na kuchynskej linke vo formovaci? Viete, ja sa este len ucim, takze toto je mna uplne nezname. Za odpoved vopred velmi pekne dakujem a prajem pekny vecer :)

Lorna - Re: info o hmote

Dobrý večer,
v prvom rade musíte mať správny podkladový krém pod poťah.. t.j. viac maslový, ako pudingový + piškótové omrviny. Potretú tortu nechať stuhnúť a až potom potiahnuť hmotou. Ďalšia vec je vlhkosť v chladničke.. Ak sa vám tam veľmi zráža voda, je dobré dať na zadnú stenu chladničky polystyrén, alebo aspoň hrubší kartón. Veľkú úlohu zohrá aj počasie.. keď je vonku teplo a vytiahnete z chladničky studenú tortu, je normálne, že sa povrch orosí.. Netreba to zotierať, ani chytať, lebo ostanú fľaky. Časom sa to samo uschne. Ak vám však vyrážala "tekutina" spod poťahu, bude to najskôr nevhodným krémom. Vymodelované kvety je potrebné nechať usušiť vo formovačoch aspoň do druhého dňa, pri vlhkom počasí sa doba sušenia predlžuje.
Aj vám pekný večer..:-)

silvia - Re: Re: info o hmote

Dobry den, dakujem velmi pekne za radu. No tortu som dnes uspesne dokoncila, pod potahovku som dala maslovy krem, skoda, ze bez tych piskotovych odrobiniek :) ale sak co uz, to je len pre domace zjedenie, nakolko sa este len ucim :) No, ale sak pre istotu, aby to nebolo len tak bezchybne sa mi potahovka trhala, ale nejako som dobojovala :) sice pri tom nasom malom drobcovi, je vobec uspech tortu upiect. Inak som si na FB vsimla, ze budete mat babo, tak srdecne gratulujem a prajem hlavne vela zdravicka vam obom. Pekny zvysok dna prajem :)

Lorna - Re: Re: Re: info o hmote

Poťahovka sa zvykne trhať, keď je veľmi riedka.. a naopak, keď je príliš tuhá, tak praská v zhyboch. Tiež musí byť správny cukor použitý, t.j. Považský práškový a ešte lepší je púdrový. Ďakujem za prianie, už sa na bábo tešíme..:-)

Silvia Piterkova - prifarbovanie hmoty

Dobry den, chcela by som sa opytat,pozerala som na viacerych strankach tento recept na hmotu, avsak niekde pisu, ze misku treba vymastit maslom a potom uz rozpustene cukriky vyliat do cukru, nie naopak. Ako to teda vlastne je? skusali ste to uz aj tak? a este ma zaujima, ked idete cukriky roztapat, vy pisete, ze vodu nedavate, je to bez nej lepsie? a s ktorymi cukrikmi sa Vam pracuje najlepsie? za radu vopred velmi pekne dakujem a inak mate krasne torty :)

Lorna - Re: prifarbovanie hmoty

Dobrý deň,
ono s stále vymýšľa niečo nové, niekedy dokonca zložitejšie.. Či dáte cukríky do cukru, alebo cukor do cukríkov, nič sa nezmení.. Hmota bude stále rovnaká. Takže jednoduchší spôsob je ten, ktorý tu mám písaný. Prisypávate si cukor podľa potreby a hustoty hmoty. Niekto pridáva aj kúsoček Cery, no nie je to nevyhnutné. Nezistila som žiadny rozdiel, či ju pridám, alebo nie. Čo sa vody týka, tej stačí akurát tak, že sa cukríky umyjú a sú mokré. Tým pádom netreba už vodu pridávať. Pridaním vody musíte dať viac cukru, no znižuje sa podiel želatíny, ktorá robí hmotu pružnou. Cukríky sú najlepšie tie americké (dostať ich v Lidli, keď je americký týždeň), alebo potom tie ružové Haribo, ktoré treba umyť z cukru. V niektorých mestách dostať kúpiť čisto biele dokonca aj v Kauflande, no všade to asi nemajú.