Choď na obsah Choď na menu
 


Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty..

2013-06-08-1446.jpg

Toto je klasický spôsob poťahovania tort, ktorý zvládne aj začínajúca "tortárka" a bude vám na to stačiť doma robená poťahovacia hmota MMF.

Na konci rubriky som pridala video so stručným popisom, ako obtrieť tortu krémom a ako spraviť na torte ostré hrany. Je to spôsob už náročnejší a je potrebná iná hmota (napr. Smartflex velvet)

Pred samotným poťahovaním torty hmotou je potrebné si tortu dobre pripraviť.. To znamená - zarovnať nožom boky torty, aby jednotlivé korpusy nevytŕčali a boli v jednej rovine. Naplnenú tortu si predtým dobre vychlaďte, až potom orezávajte. Zarovnanú tortu potrieme krémom. Tento krém by nemal byť príliš pudingový, ani mokrý. Stačí, ak použijeme krém, ktorým sme plnili tortu (okrem tvarohového). Doňho zašľaháme ešte kúsok masla a piškótové omrviny, ktoré nám ostali po odrezaní vrchnej "šupky" z korpusu. Dobre vyšľaháme dohladka a dlhým rovným nožom potrieme boky a vrch torty.  Potretú tortu dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín alebo cez noc do druhého dňa. Ešte lepší krém na potretie torty je maslo a čokoláda. Na jednu maslo dávam 200g 52% čokolády (nesmie byť teplá), vyšľahám a obtieram tortu (postup vo videu na konci)

korpus33.jpg

2013-06-08-1442.jpg

 Takto pripravenú a stuhnutú tortu môžete potiahnuť hmotou. Recept na domácu poťahovku tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/marcipan-a-ine-potahove-hmoty/potahova-hmota-z-cukrikov.html alebo kupovanú hmotu Smartflex Velvet. Hmotu si vyvaľkáme na Solamylom posypanej doske alebo silikónovej podložke na hrúbku cca 3-4 mm domáca hmota a 2 mm Smartflex. Ešte na doske ju vyžehlíme žehličkou na marcipán a prenesieme na tortu. Okamžite uhládzame vrch aj boky, najskôr rukami a potom žehličkou. Prebytočnú hmotu odrežeme nožom alebo radielkom. Prikladám linky na videá k tejto téme: Ako potiahnuť tortu alebo tu je to aj s vystužovaním, o ktorom sa dočítate nižšie: Výroba svadobnej poschodovej torty

 

2013-06-08-1443.jpg

2013-06-08-1444.jpg

2013-06-08-1445.jpg2013-06-08-1446.jpg2013-06-08-1447.jpg2013-06-08-1448.jpg

 

Potiahnutú tortu môžeme ihneď zdobiť.. Pokiaľ robíme poschodovú tortu, tú bude potrebné vystužiť. Poschodové torty sa vystužujú preto, aby sa vrchné poschodia neprepadli do tých spodných. Pod každé poschodie si pripravíme podložku z kartónu, ktorú obalíme potravinovou fóliou. Podložka by mala  byť o málinko menšia, alebo rovnaká, ako tortička, ktorú chcete na ňu položiť, aby spod nej netrčala. Pre istotu podložku potrite tenulinkou vrstvou krému alebo roztopenou čokoládou, aby tam tortička lepšie držala a nezošmykla sa. Na podložke si rovno naplníme tortičku a nemusíme ju potom prekladať.. Krémom pod poťah potrieme boky torty až po podložku a necháme stuhnúť. Takto prichystanú tortu na podložke potiahneme hmotou, pričom podložku nebude vôbec vidieť..Pri skladaní torty treba do každého poschodia (okrem najvrchnejšieho) napichať výstuž. Použiť môžte drevené (bambusové, čínske) paličky alebo hrubšie slamky na nápoje, do ktorých vopcháme drevené špajdle. Slamky si skráťte presne na výšku torty. Vrch torty potrite roztopenými marshmallow cukríkmi a položte ďalšie poschodie torty. Pri vyšších tortách je vhodné dať ešte jednu výstuž durchom cez celú výšku torty, aby sa pri prevoze jednotlivé poschodia nezosunuli. Vtedy je potrebné si do kartónových podložiek spraviť vopred stredom dieru.

 

2013-06-07-1405.jpg

2013-06-07-1406.jpg

2013-06-08-1453.jpg2013-06-08-1450.jpg2013-06-08-1452.jpg2013-06-08-1455.jpg

2013-06-08-1456.jpg

Konečne sa mi podarilo natočiť video, ako dosiahnuť ostré hrany na torte..
Len stručný popis k videu:

Tortu obtieram krémom, ktorý som vyšľahala z cca 2-3 lyžice klasického pudingovo maslového krému (ktorým som plnila tortu) + 1 maslo + 200-300 g čokolády 52%. Po stuhnutí a prevrátení do pôvodnej polohy, treba ruky namáčať do horúcej vody, prebytočnú vodu otriasť a pohladiť tortu, aby sa trochu vyrovnal teplotný rozdiel (užitočné najmä v letných horúčavách, aby sa poťahovka nerosila) a aby sa aj poťahovka prilepila. Možno použiť na potieranie aj štetec, no tým tortu neohrejete. Poťahujem Smartflex velvet.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Dada - Ozdoby na tortu

Dobrý deň môžem sa opýtať kde zoženiem guličky ktoré máte na torte s macikom chcela by som urobiť ozdobu z cukru môžte mi prosím poradiť dakujem

Maria - Dobrý vecer

Prosím vás mozem poprosiť recept na čokoládový krem

Nikoleta - Zdobenie

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či zdobíte aj napríklad posypaným korpusom alebo keksom ? :)

Nataša Lišková - Nádhera

Vážená paní.Je paráda dīvat se na Vaše ruce.Výsledek je úžasný.Přeji hoooodně pěkných a chutných dortů.

Ludmila - pochvala

Obdivujem Vas ze viete poradit zo vsetkym nie kazda cukrarka sa podeli so svojimi skusenostami.A mate moj obdiv nadherna praca.Ste neuveritelne sikovna.

Nikola - Topí sa mi fondan

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať že co mám robiť keď sa mi topí fondan. Respektíve ako dosiahnuť to aby sa netopil. Hneď po potiahnutí začne lepkaviet a roztápať sa. Preto tortu nechávam zatuhnut aj na niekoľko hodín po potiahnutí. Ale zakaždým keď ju z chladničky vyberiem začne sa veľmi rýchlo topiť. Neviem akoby riešiť tento problém. Ďakujem za odpovede.

ela - veľkosti formy poschodovej torty

dobrý deň,
prosím o radu aké veľkosti foriem sú najlepšie na 3 poschodovú tortu. Mám veľkosti 28,22 a 18 cm. Idem po prvýkrát robiť svadobnú tortu . Ďakujem za skorú odpoveď.

Lucia - Ganaz

Dobry den, neporadite mi ako urobit ganaz na potah na tortu?

Dakujem

L-ubka - Pochvala

Ďakujem za veľmi pekne citanie, za to,že sa viete podeliť o svoje skušenosti.Prečítala som si prípravu korpusu,kremu aj potahovanie.Veľmi precízny popis aj práca.
Hoci nebudem torty piecť,i napriek tomu máte môj obdiv:-)
Prajem vám všetko dobré.

Nikoleta - zdobenie marcipánu

Dobrý večer,chcela by som sa spýtať či sa marcipán da zdobiť krémom,alebo radšej s polevou na perníčky takou hustejšou,chcela by som dať na marcipán ornamenty ale také ručne robené originálne,ďakujem veľmi pekne,pekný večer

Lorna - Re: zdobenie marcipánu

Ja to zdobím polevou na medovníčky.. ale môžete aj maslovým krémom..

Bijja - Lesk

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať s čím alebo ako sa dá dosiahnuť aby sa mi leskol fondant? A s fondantom sa pracuje tak isto ako s tým MMF ? :) Ďakujem Vám vopred za vašu odpoveď :)

Lorna - Re: Lesk

Neviem, aký lesk máte na mysli.. Ak perleťový, tak bielou perleťou práškovou alebo perleťou v spreji.. Ak len klasický lesk, tak ozdoby stačí napariť nad parou, alebo prestriekať bezfarebným leskom, tuším sa taký dá kúpiť v cukrárskych obchodíkoch.
Fondant ktorý? Je ich veľa druhov na trhu.. Ja používam Smartflex. Kým som nerobila ostré hrany na tortách, stačilo mi MMF. No z neho sa mi nedajú robiť ostré hrany, preto som prešla na Smartflex.

Karolína - Lesk torty

Dobrý deň,
prosím o radu, ako dosiahnuť aby sa torta a ozdoby z marcipánu leskli?
Veľmi pekne ďakujem.

Zuzana - Re: Lesk torty

Dobrý deň,
prosím o radu, ako dosiahnuť aby sa torta a ozdoby z marcipánu leskli?
Veľmi pekne ďakujem.

Lorna - Re: Re: Lesk torty

Neviem, aký lesk máte na mysli.. Ak perleťový, tak bielou perleťou práškovou alebo perleťou v spreji.. Ak len klasický lesk, tak ozdoby stačí napariť nad parou, alebo prestriekať bezfarebným leskom, tuším sa taký dá kúpiť v cukrárskych obchodíkoch.

Miriam - hnedá poťahová hmota

Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať,ako ste dosiahli poťahovú hmotu hnedej farby,ktorá je na obrázkoch vyššie.
Tiež používam poťah z marshmallow a je velmi praktický,lahko sa s ním pracuje.
ďakujem.

Lorna - Re: hnedá poťahová hmota

MMF sa ťažko farbí na peknú hnedú.. možno tak kvalitnou čokoládou.. Toto bol Smartflex. Farbím zmiešaním červenej a zelenej farby + kakao.

Kika - Otazka na figurky

Ahoj prosim ta chem sa opytat vzdy robis hmotu na potahovanie z marsmelov cukrikov? a plus figurky? a cim je najlepsie farbit hmotu ?

Lorna - Re: Otazka na figurky

Nie, modelujem len zo Smartflexu a začala som ním aj poťahovať, pretože z MMF sa mi nedali robiť ostré hrany..