Choď na obsah Choď na menu
 


Výborné medovníčky:Obrázok

(tento recept pochádza z Turčianskej záhradky z 19.storočia)

1050 g hladkej múky T-650

450 g práškového cukru

360 g medu

6 celých stredne veľkých vajec

2 čajové lyžičky sódy bicarbóny

4 lyžice medovníkových korenín

nastrúhaná citrónová kôra

 

Spracovanie cesta:

Múku zmiešame s cukrom, sódou, korením, všetko spolu preosejeme a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do mikroténového vrecka, uložíme do hrnca, prikryjeme a na niekoľko dní necháme odpočívať pri izbovej teplote alebo v špajzi. Nemusí ísť do chladničky. Malo by to byť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme. Na vykrajovanie menších kúskov ho rozvaľkáme na hrúbku 3-4mm, na väčšie kúsky to bude 5-6mm. Vykrojené medovníčky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečené vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zostanú tak krásne lesklé.

med2011_13.jpgmed2011_11.jpgmed2011_3.jpgmed2011_10.jpg 

 

 

 

Obrázok

 

Dobré rady pri pečení a zdobení medovníkov

 

Medovníčky sú pečivom, ktoré pri správnom uskladnení vydrží dlho chutné a voňavé. Recepty na základné - klasické medovníčky pozostávajú z vajec, medu, cukru, medovníkového korenia, múky a kypridla. Ďalším druhom sú medovníčky dochutené, pri ktorých sa do základného cesta pridávajú ďalšie prísady. Napríklad tuk, orechy, mlieko, smotana, kandizované ovocie, lekvár, atď..  Klasické medovníčky môžeme skladovať dlhšie, aj 3-4 mesiace, ostatné nemajú až takú dlhú trvácnosť.

Keď sme sa rozhodli pre určitý druh medovníčkov, starostlivo si pripravíme podľa receptu suroviny.. A čo by sme mali vedieť?

Obrázok

 

Med

Môžeme použiť tmavý, svetlý, alebo zmiešaný med. Tmavé medy (lesné, horské) sú aromatickejšie. Med do cesta musíme pridávať tekutý. Skryštalizovaný treba rozpustiť..

 

Obrázok

Obrázok

 

Múka

Na medovníčky najčastejšie používame hladkú múku s označením T-650. Pred použitím ju preosejeme, aby sa prevzdušnila. Podľa možností používame staršiu múku, ktorá má menej vlhkosti, ako čerstvá..

Obrázok  

Medovníkové korenie

Škorica, klinčeky a aníz sú základné koreniny, ktoré sa pridávajú v pomere 4:2:1. V malých množstvách môžeme použiť aj badián, zázvor, muškátový orech a vanilku.. Koreniny dôkladne pomelieme a preosejeme. No jednoduchšie je kúpiť si hotovú zmes korenín na medovníčky v obchode..

Obrázok

 

Cukor

Práškový cukor používame do cesta i na polevu. Do polevy je najlepší Považský cukor, ktorý je najjemnejší. Samozrejme, že ho treba dôkladne preosiať..

Obrázok

 

Kypriace prísady

Sódu bikarbónu preosejeme a zmiešame s múkou, alebo ju rozmiešame spolu s vajíčkami. Treba ju však dobre zapracovať, aby sa rovnomerne v ceste rozložila..

Obrázok

 

Vypracovanie cesta

Pripraviť cesto so správnou hustotou čiže tak, aby sa medovníčky pri pečení nerozlievali alebo rovnomerne napučali a boli pekné, si vyžaduje nielen dodržiavanie receptúry, ale aj určitú prax pri odhadnutí hustoty cesta a jeho vypracovaní. Hustotu cesta môžu ovplyvniť napríklad nerovnako veľké vajíčka, kvalita múky, či samotné vypracovanie cesta.. Základné cesto - bez tuku a iných prísad,  zabalené do mikroténového sáčku, uložené v prikrytej nádobe,  môžeme nechať odležať v chlade aj 2-3 mesiace. Takto odležané medovníčky sú vynikajúce..:-)

Obrázok

 

Vykrajovanie a pečenie

Odležané cesto necháme pred pečením na 2-3 hodiny pri izbovej teplote zmäknúť. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme (menšie tvary na cca 3 mm, väčšie nacca  5 mm) a vykrojené poukladáme na plech v dostatočnej vzdialenosti od seba. Pečieme pri teplote 180-200 stupňov, ja mm odskúšané na 170-175 stupňov cca 9 minút, väčšie tvary cca 12 minút. Upečené medovníčky majú mať zlatistú farbu. Ešte teplé ich potierame rozšľahaným vajíčkom, aby boli pekné lesklé. Necháme ich na rovnom povrchu vychladnúť..

Obrázok

 

Zdobenie medovníčkov

Pred pečením môžeme medovníčky zdobiť orechami, mandľami, po pečení kandizovaným ovocím, lentilkami, marcipánom hrozienkami, môžeme ich oblievať a zdobiť bielkovou polevou, alebo čokoládou.. Bielková poleva by nemala byť ani moc hustá, ani riedka.. Zdobíme pomocou mikroténového vrecúška, na ktorom sme odstrihli malý roh, alebo pomocou kornútika vytvoreného z papiera na pečenie. Mne osobne sa lepšie pracuje s vrecúškom.. Ak chceme väčšiu časť, alebo celý medovník poliať bielou polevou, kontúry po obvode medovníčka si ozdobíme linkou z bielkovej polevy, necháme zaschnúť a po zaschnutí vyplníme (vymaľujeme) redšou polevou. Na zriedenie používame pár kvapiek citrónovej šťavy. Môžeme sušiť v rúre pri teplote 30-40 stupňov..

med2011_13.jpg

Obrázok

 

Náhľad fotografií zo zložky Medovníčky

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zdenka - sacky na medovníčky

Dobry večer chcela som sa vás spýtať kde kúpim sacky ktorými zdobite medovníčky?dakujem a prajem pekný večer

Lorna - Re: sacky na medovníčky

Dobrý deň,
dostať ich kúpiť v cukrárskych obchodíkoch alebo v čínskych obchodoch..

Dada - Krasne medovnicky

Pekny vecer.Chystam sa piect vianocne medovnicky a hoci mam recept od mamy, chcela som si najst nejake dobre napady a navody od skusenych cukrarok.Spomedzi mnozstva receptov a fotografii som nasla prave tie Vase a tak sa mi zapacili, ze som sa rozhodla skusit upiect a vyzdobit medovniky podla Vas.Poprezerala som si aj Vasu fotogaleriu tort a su prekrasne.Moj 4 rocny syncek by sa urcite potesil tej Masa a medved.No a ked som sa pozrela na info o Vas, zistila som, ze ste z Prievidze ako aj ja.Obdivujem Vas ako ste sa vypracovali na tuto uzasnu uroven pecenia a zdobenia.Drzim Vam palce a prosim Vas aj vy mne pri vikendovom peceni medovnickov.Zelam Vam krasne Vianoce.

Lorna - Re: Krasne medovnicky

Ďakujem vám veľmi pekne, vážim si to..:-) No, škoda, určite by sme synčeka nejakou Mášovou tortičkou potešili..
Ďakujem vám za prianie, ja už po funuse, no o to srdečnejšie, všetko dobré v novom roku prajem :-)

Vierka - Trvanlivost cesta

Dobry den.
Musim Vam pochvalit krasne medovnicky.Chcem sa len opytat ci nevadi ak cesto nechame vyzriet napr. niekolko tyzdnov ze v ceste su surove vajcia.Ich trvanlivost je obmedzena.ako to ze cesto moze byt tak dlho dokonca az 2-3 mesiace v chladnicke?Nie je s tym problem? dakujem.

Lorna - Re: Trvanlivost cesta

Dobrý deň,
cesto sa nepokazí, nebojte sa.. Ide tam veľa medu a med má vynikajúce konzervačné vlastnosti. A nie je tam žiaden tuk, takže v pohode vydrží :-)

Silvia - Vykrajovacky - formicky

Pekny den. Len taka mala otazocka. Tie vykrajovacky na medovnicky mate nejake vacsie alebo klasicke z obchodu. Lebo ked som skusala zdobit tak sa mi zdalo ze vy asi mate vacsie lebo mne sa tam take krasne vyzdoby ani nezmestia

Lorna - Re: Vykrajovacky - formicky

Dobrý deň,
formičky mám v rôznych veľkostiach, kupované prevažne v klasických obchodoch, či domácich potrebách.. najčastejšie zdobím vo veľkostiach cca 6-8 cm..

eva - zdobenie medovníčkov

Dobrý deň,
chcem sa spýtať, či zdobíte hneď po upečení, alebo sa musia medovníčky niekoľko dní odležať?
Počula som, že keď sa zdobí ihneď, tak poleva opadáva.

Lorna - Re: zdobenie medovníčkov

Síce už po Vianociach, ale konečne som sa sem dostala.. Áno, medovníčky by mali po upečení pár dní (2-3) odležať.. Keď sa zdobia okamžite po upečení, poleva môže skôr opadať.. Platí to hlavne pri dekoračných medovníčkoch, keď si ich chcete ponechať a nezjesť :-)

ludmila.sadkova - medovníčky

Děkuji za krásné stránky.Přji krásné prožití Vánočních svátků.

jana - medovnicky

Ahoj,tvoja stranka je krasna vyvolala vo mne vianocnu naldu pekne ilustrovana,a tvoj recept je jednoduchy,vynikajuci dakujem

Zdenka - cesto medovnicky

Dobry den , skusala som vase cesto na medovnicky bolo super po styroch dnoch odstatia, len neviem po upeceni potom stvrdne maju taketo byt medovnicky myslim aj na predaj ? aj ked ich dam do nejakej dozy aj tak su tvrde. Robim ich podla vas lebo sa mi vidia aj tak najkrajsie, z tych vsetkych co su na nete asi to bude tym, ze v jednoduchosti vynika krasa...pekny vecer a dakujem vam za vsetky vase rady

Lorna - Re: cesto medovnicky

Dobrý deň,
a pri akej teplote a ako dlho ste piekli? Skúste pri 170-175 stupňov cca 9 minút.. Ja ich mám mäkkučké.. A áno, záleží aj od vlhkosti vzduchu.. Na zjedenie mi samozrejme vyhovujú tie mäkké a na dekoráciu napr. na stromček, trošku tvrdšie.. Skúste k nim do dózy pridať rozkrojené jablko..

Katarína - Vrecko na zdobenie

Dobrý deň
Máte krásne zdobené medovníčky a mňa by zaujímalo odkiaľ máte vrecká na zdobenie pretože ja také nemôžem zohnať. Za pomoc ďakujem.

Lorna - Re: Vrecko na zdobenie

Dobrý deň,
ja ich občas natrafím v čínskych obchodoch, ale mávajú ich aj v cukrárenských obchodíkoch..

Jana - Dobrý den

chcela by som sa Vás spytat ohladom medovničkov tych anjelikov co robite,mate na to nejaku sablonu strasne sa mi to paci a chcela by som ich vyskusat spravit na vianočne trhy.dakujem za odpoved

Lorna - Re: Dobrý den

Dobrý deň,
mám na to šablónu, nájdete ju tu: https://www.facebook.com/203641729683385/photos/a.204250982955793.49305.203641729683385/431536296893926/?type=3&theater

Maria - pecenie medovnickov

Este jeden zlepsovak... som citala, ze pri klasickych tvaroch medovnickov by sme ich mali piect asi 7-9 minut. Prvych 7 minut by sme nemali otvarat ruru, lebo sa nam vysusia.

Lorna - pre Sonrisilla

Polevu robím od oka. Bielky s prášk. cukrom treba miešať ručne, alebo ručným šľahačom, nie však metličkami, ale špirálovými nadstavcami, aby sa poleva príliš nenašľahala. Potom by bola krehká a ľahko by z medovníka opadala. Ďakujem za pochvalu..:-)