Choď na obsah Choď na menu
 


Plnené orechové pusinky

orechove-pusinky.jpg

Pusinky:

3 vaječné bielky

180 g kryštálového alebo trstinového cukru

100 g mletých orechov

 

Krém:

4 dl mlieka

150 g kryštálového alebo trstinového cukru

2 žĺtky

60 g Zlatého klasu

100 g masla

200 g čokolády (napr. z Lidla 52%)

džem (višňový, ríbezľový...)

1 balík okrúhlych piškót

 

Bielky spolu s cukrom šľaháme nad parou do hustého snehu. Nesmie byť veľmi teplý. Odstavíme, zľahla vareškou vmiešame orechy, snehovou hmotou naplníme cukrárske vrecúško (alebo obyčajné mikroténové, igelitové vrecko) roh odstrihneme a na papierom vystlaný plech striekame malé kôpky - pusinky. Dáme sušiť do rúry na cca 50-60 stupňov.

Medzitým si uvaríme pudingový krém z mlieka, cukru, žĺtkov a Zlatého klasu. Za občasného pomiešania vychladíme, do vlažného pudingu zašľaháme maslo a roztopenú, no nie horúcu čokoládu. Čokolády dáme podľa chuti a časť necháme na namáčanie pusiniek.

Pusinky sú správne usušené, ak sú vo vnútri ešte trošku mäkké a pekne sa odlepia od papiera. Mali by zostať pekné biele, (okrem tých, do ktorých použijeme trstinový cukor)

Hotový krém si dáme do vrecúška, odstrihneme rožtek, piškóty rozložíme plochou stranou dole a na každú nastriekame dookola krém tak, aby vo vnútri zostalo kúsok miesta na kvapku džemu. Krém však nedávame úplne po kraji piškótky, aby sme ho nevytlačili, keď pritlačíme pusinku. Do stredu "crnkneme" trošku džemu (ktorý sme si tiež dali do vrecúška) pricapneme pusinku, jemne pritlačíme a dáme stuhnúť do chladničky. Roztopíme si čokoládu, pridáme trošku Cery alebo bravčovej masti a spodok pusiniek, resp. piškótku s krémom namáčame do čokolády, prebytočnú čokoládu zospodu otrieme o okraj misky, poukladáme na papier  na pečenie, necháme čokoládu stuhnúť a je hotovo..:-)

P.S. Je možné, že vám zostane trochu krému.. dávku som odhadla od oka.  Ja robím tieto pusinky hlavne vtedy, keď mi zostane krém z torty a zostávajú mi aj bielky, ktoré mi je ľúto vyhodiť.

Z tejto dávky vyjde cca 60-65 ks

orechove-pusinky.jpg