Choď na obsah Choď na menu

Špaldová vianočka - jemná ako obláčik

12. 3. 2018

Na štartér potrebujeme:
1 lyžicu špaldového kvásku (môže byť aj ražný)
150 g mlieka
150 g špaldovej hladkej múky
Necháme cez noc vykvasiť pri izbovej teplote (cca 8-10 hodín)
K vykvasenému štartéru pridáme:
100 g špaldovej hladkej múky
200 g špaldovej polohrubej múky
70-80g trstinového cukru
50 g mlieka
50 g zmäkutého masla
2 menšie vajíčka (alebo 3 žĺtky)
Vymiesime na vláčne cesto a necháme prikryté v mise kvasiť 2-2,5 hodiny. Počas tejto doby 2-3x poprekladáme.
Z vykysnutého cesta upletieme dva vrkoče, jeden väčší a druhý menší.. Menší položíme na väčší, vianočku preložíme na vyšší plech alebo do jenskej misy s papierom na pečenie.. Z bokov podložíme zábranu, napr. utierku, aby vianočka kysla do výšky, nie do šírky, prikryjeme a necháme kysnúť ešte 2-4 hodinky. Rúru zohrejeme na 180 stupňov, šupneme do nej vianočku (najlepšie na rozohriaty plech, kameň), ktorú sme potreli rozšľahaným vajíčkom. Keď začne hnednúť, teplotu stiahneme na 160 stupňov a dopečieme ešte cca 30-40 minút. Necháme vychladnúť na mriežke. Je úžasne jemná, striedka ako vata a zvrchu jemne chrumkavá. Z tohto cesta robím aj lupačky (makovky)

img_8162.jpg

img_8171.jpg

kvaskove-lupacky.jpg

img_60066.jpg