Choď na obsah Choď na menu

Kváskový mazanec

28. 6. 2018

Neskutočný mazanec toto.. skúšala som teda len jeden recept, ktorý mi nechutil veľmi, preto som si upravila a vyšperkovala tento.. Je úžasne jemnulinký vo vnútri a povrch jemne chrumkavý. Len som nemala hrozienka, tak je bez nich. Na chuti mu to neubralo. S maslom, domácim džemom a čajom sme mali chutnú večeru :-)


Na štartér potrebujeme:
1 lyžicu ražného alebo špaldového kvásku
150 g mlieka
150 g špaldovej hladkej múky
Necháme cez noc vykvasiť pri izbovej teplote (cca 8-10 hodín)
K vykvasenému štartéru pridáme:
100 g špaldovej hladkej múky
200 g špaldovej polohrubej múky
70-80g trstinového cukru
50 g mlieka
50 g zmäkutého masla
2 menšie vajíčka alebo 1 vajce a 1 žĺtok
mletú bourbon vanilku
mletú pomarančovú a citrónovú kôru v bio kvalite bez postrekov
nesírené hrozienka

na posypanie mandľové lupienky alebo mak


Vymiesime na vláčne cesto a necháme prikryté v mise kvasiť 2-3 hodiny. Počas tejto doby 2x poprekladáme.
Vykysnuté cesto si vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, poprekladáme ho a stočíme do bochníčka podobne, ako chlebík. Necháme kysnúť ešte 3-4 hodinky. Aby kyslo pekne hore a nie do šírky, môžeme spraviť okolo obruč z papiera na pečenie. Pred pečením ju dáme dole. Rúru zohrejeme na 180-190 stupňov, mazanec potrieme rozšľahaným žĺtkom s trochou vody, posypeme makom alebo mandľovými lupienkami a šupneme ho do rúry (najlepšie na rozohriaty plech, kameň, platňu) Keď začne hnednúť (cca 15 minút), teplotu stiahneme na 160 stupňov a dopečieme ešte cca 30-40 minút. Necháme vychladnúť na mriežke.

mazanec1.jpg

mazanec2.jpg