Choď na obsah Choď na menu
 


Jednoduchý kváskový chlebík

img_6797.jpg

Ja osobne pečiem všetko len zo špaldovej a ražnej múky. Špalda je prastarý druh pšenice, ktorý nie je prešľachtený, ako klasická pšenica.. je ľahšie stráviteľná a prospešná pre naše zdravie. Všetky benefity špaldy si môžte prečítať tu: http://www.danielarau.sk/spaldova-muka-a-9-dovodov-preco-ju-jest/#.Wqb-PeciHIU

Základný recept na chlieb

Receptov je veľa.. naučte sa najskôr upiecť jeden druh chleba a keď vám to pôjde a vychytáte všetky muchy, môžete sa pustiť do pokusov s ostatnými receptami a vymýšľať.. Jednoduchá metóda, ktorá vám pomôže zorientovať sa v pomere surovín je metóda 1-2-3..

1 – je 1 diel štartér (rozkvas)

2 – je 2 diely tekutiny (voda, cmar, pivo..)

3 -  je 3 diely múky

V praxi – napr. 150g štartéru (ten pripravíte z 1 PL kvásku+70g vody+70 g ražnej múky) vznikne vám cca 150 g štartéru. K tomu pridáme 300 g vody alebo inej tekutiny (ak je to cmar, acidko alebo niečo iné hustejšie, môžete dať o niečo viac) A 450g múky, napr. hladkej a polohrubej špaldovej, či celozrnnej špaldovej hladkej.. múky je dobré namiešať..  čiže to sú tie diely – 1 diel 150g (štartér) + 2 diely 300g tekutiny + 3 diely 450g múky. Toto je najjednoduchší spôsob.

Postup:

Na štartér potrebujeme: 1PL ražného kvásku + 70g vody+70g ražnej múky – zmiešame, zavrieme v nádobe a necháme vykvasiť cca 6-10 hodín (podľa teploty, či je leto, zima, atď)

Vykvasený štartér zmiešame s 300g tekutiny a 450 múky (zmes múk, napr. 300g špaldovej hladkej + 100g špaldovej polohrubej + 50g špaldovej celozrnnej hladkej).. len zmiešame, aby sa suroviny spojili, zakryjeme a necháme pracovať cca 30-40 minút. Volá sa to autolýza, kedy sa z múky uvoľňuje lepok, cesto sa stáva elastickejším a lepšie sa s ním pracuje. Potom pridáme 1,5 malej lyžičky soli (9-10g) a vymiesime cesto (ručne alebo v robote) kým sa pekne neodlepuje od stien misy, je krásne pružné a netrhá sa – cca 5-8 minút v robote, ručne to trvá dlhšie. Takto vypracované cesto prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1,5-2,5 hodiny (zase záleží od teploty a ročného obdobia) Počas tejto doby cesto poprekladáme 2-3x.

Pracovnú dosku si jemne postriekame vodou, vyklopíme vykysnuté cesto,   poslednýkrát ho poprekladáme a vytvarujeme do bochníka, ktorý zvrchu dobre pomúčime rukami a vložíme pomúčenou stranou do ošatky (či cedníka) vystlaného pomúčenou utierkou. Opäť zakryjeme nejakým igelitom, aby neoschlo a necháme dokysnúť pri izbovej teplote cca 1,5 hodiny. Rúru si v predstihu vyhrejeme aj s plechom, či liatinovou doskou alebo kameňom na pečenie na 250 stupňov. Vykysnutý bochník si opatrne vyklopíme na papier na pečenie, ktorý máme na nejakej pevnej podložke (lopárik, kartón..) Narežeme rýchlymi ťahmi žiletkou, rýchlo poprášime vodou a stiahneme aj s papierom na pečenie na horúci plech. Všetko čo najrýchlejšie, aby teplo neuniklo. Pečieme 10 minút pri 250 st. potom rúru rýchlo otvoríme, chlebík postriekame vodou a otočíme ho (zadnú stranu dáme dopredu) a postriekame aj z druhej strany, teplotu stiahneme na 190-200 stupňov a dopečieme ešte 20-25 minút. Dobre upečený chlebík po poklopaní zospodu má pekný dunivý zvuk. Dáme ho vychladnúť na mriežku, aby sa zospodu nesparil a necháme vychladnúť.

K tejto poslednej časti som natočila video, snáď pomôže.