Choď na obsah Choď na menu
 


Poťahovanie, vystužovanie a skladanie poschodovej torty..

2013-06-08-1446.jpg

Toto je klasický spôsob poťahovania tort, ktorý zvládne aj začínajúca "tortárka" a bude vám na to stačiť doma robená poťahovacia hmota MMF.

Na konci rubriky som pridala video so stručným popisom, ako obtrieť tortu krémom a ako spraviť na torte ostré hrany. Je to spôsob už náročnejší a je potrebná iná hmota (napr. Smartflex velvet)

Pred samotným poťahovaním torty hmotou je potrebné si tortu dobre pripraviť.. To znamená - zarovnať nožom boky torty, aby jednotlivé korpusy nevytŕčali a boli v jednej rovine. Naplnenú tortu si predtým dobre vychlaďte, až potom orezávajte. Zarovnanú tortu potrieme krémom. Tento krém by nemal byť príliš pudingový, ani mokrý. Stačí, ak použijeme krém, ktorým sme plnili tortu (okrem tvarohového). Doňho zašľaháme ešte kúsok masla a piškótové omrviny, ktoré nám ostali po odrezaní vrchnej "šupky" z korpusu. Dobre vyšľaháme dohladka a dlhým rovným nožom potrieme boky a vrch torty.  Potretú tortu dáme stuhnúť do chladničky na pár hodín alebo cez noc do druhého dňa. Ešte lepší krém na potretie torty je maslo a čokoláda. Na jednu maslo dávam 200g 52% čokolády (nesmie byť teplá), vyšľahám a obtieram tortu (postup vo videu na konci)

korpus33.jpg

2013-06-08-1442.jpg

 Takto pripravenú a stuhnutú tortu môžete potiahnuť hmotou. Recept na domácu poťahovku tu: https://lorna.estranky.sk/clanky/marcipan-a-ine-potahove-hmoty/potahova-hmota-z-cukrikov.html alebo kupovanú hmotu Smartflex Velvet. Hmotu si vyvaľkáme na Solamylom posypanej doske alebo silikónovej podložke na hrúbku cca 3-4 mm domáca hmota a 2 mm Smartflex. Ešte na doske ju vyžehlíme žehličkou na marcipán a prenesieme na tortu. Okamžite uhládzame vrch aj boky, najskôr rukami a potom žehličkou. Prebytočnú hmotu odrežeme nožom alebo radielkom. Prikladám linky na videá k tejto téme: Ako potiahnuť tortu alebo tu je to aj s vystužovaním, o ktorom sa dočítate nižšie: Výroba svadobnej poschodovej torty

 

2013-06-08-1443.jpg

2013-06-08-1444.jpg

2013-06-08-1445.jpg2013-06-08-1446.jpg2013-06-08-1447.jpg2013-06-08-1448.jpg

 

Potiahnutú tortu môžeme ihneď zdobiť.. Pokiaľ robíme poschodovú tortu, tú bude potrebné vystužiť. Poschodové torty sa vystužujú preto, aby sa vrchné poschodia neprepadli do tých spodných. Pod každé poschodie si pripravíme podložku z kartónu, ktorú obalíme potravinovou fóliou. Podložka by mala  byť o málinko menšia, alebo rovnaká, ako tortička, ktorú chcete na ňu položiť, aby spod nej netrčala. Pre istotu podložku potrite tenulinkou vrstvou krému alebo roztopenou čokoládou, aby tam tortička lepšie držala a nezošmykla sa. Na podložke si rovno naplníme tortičku a nemusíme ju potom prekladať.. Krémom pod poťah potrieme boky torty až po podložku a necháme stuhnúť. Takto prichystanú tortu na podložke potiahneme hmotou, pričom podložku nebude vôbec vidieť..Pri skladaní torty treba do každého poschodia (okrem najvrchnejšieho) napichať výstuž. Použiť môžte drevené (bambusové, čínske) paličky alebo hrubšie slamky na nápoje, do ktorých vopcháme drevené špajdle. Slamky si skráťte presne na výšku torty. Vrch torty potrite roztopenými marshmallow cukríkmi a položte ďalšie poschodie torty. Pri vyšších tortách je vhodné dať ešte jednu výstuž durchom cez celú výšku torty, aby sa pri prevoze jednotlivé poschodia nezosunuli. Vtedy je potrebné si do kartónových podložiek spraviť vopred stredom dieru.

 

2013-06-07-1405.jpg

2013-06-07-1406.jpg

2013-06-08-1453.jpg2013-06-08-1450.jpg2013-06-08-1452.jpg2013-06-08-1455.jpg

2013-06-08-1456.jpg

Konečne sa mi podarilo natočiť video, ako dosiahnuť ostré hrany na torte..
Len stručný popis k videu:

Tortu obtieram krémom, ktorý som vyšľahala z cca 2-3 lyžice klasického pudingovo maslového krému (ktorým som plnila tortu) + 1 maslo + 200-300 g čokolády 52%. Po stuhnutí a prevrátení do pôvodnej polohy, treba ruky namáčať do horúcej vody, prebytočnú vodu otriasť a pohladiť tortu, aby sa trochu vyrovnal teplotný rozdiel (užitočné najmä v letných horúčavách, aby sa poťahovka nerosila) a aby sa aj poťahovka prilepila. Možno použiť na potieranie aj štetec, no tým tortu neohrejete. Poťahujem Smartflex velvet.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

martina - ako robit ornamenty na marcipane, potahovej hmote

Dobry den, pozeram Vasu tvorbu, je nenormalne uzasna, krasna, famooooozna, wooowww... ja som len zaciatocnicka, velmi ma zacalo bavit piect torticky, ale este radsej ich zdobit :-D je toho neskutocne vela, co by som chcela vediet, rady a triky, ako co najdokonalejsie ozdobit torticku...Vase torty su genialne, uzasne, neviem sa na ne vynadivat... prosim, ako robite tie nadherne ornamenty na potahovej hmote? vyuzivate sablony? alebo silikonove formy? ako sa to da prosim urobit? je nejaky specialny postup na to? velmi pekne dakujem za odpoved :-)

Lorna - Re: ako robit ornamenty na marcipane, potahovej hmote

Dobrý deň Martinka,
neviem, aké ornamenty konkrétne máte na mysli.. Niektoré sa dajú vytvoriť pomocou silikónových formičiek, iné zas vykrajovačkami alebo nazdobiť vrecúškom.. Šablóny nemám žiadne..
Nech sa vám darí v tortičkovaní, snáď tu nájdete aj kopec dobrých rád a inšpirácií..:-)