Choď na obsah Choď na menu

Vianočné koláčiky..

3. 12. 2014

Anjelské oči

 

520 g hladkej múky špeciál                                             

250 g Hery

160 g práškového cukru

2 bal. vanilkového cukru

štipka soli

5 žĺtkov

postrúhaná kôra z jedného pomaranča (poriadne umyť pred strúhaním)

navrch džem, najlepšie malinový, ríbezľový

 

Postup:

Všetky prísady spracujeme do cesta, zabalíme do sáčku a odložíme na hodinku do chladničky. Z odležaného cesta formujeme v rukách guľôčky o veľkosti menšieho orecha a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Každú guľôčku dlaňou trochu roztlačíme a v strede urobíme jamku pomocou nejakej hrubšej rúčky z varešky. Do cukrárskeho (alebo mikroténového) vrecúška dáme džem, odstrihneme rožtek a naplníme jamky doplna. Upečieme v predhriatej rúre pri 150-160 stupňoch cca 15 minút. Ešte horúce ich poprášime cukrom a po vychladení uskladníme v dóze alebo plechovej škatuli.

anjelske-oci.jpg

hviezdy.gif

Burizónové guľky

 

1 salko

30 dkg kryštálového cukru

10 dkg margarínu

2 balíčky burizónov

kokos na obaľovanie

 

Postup:

Cukor upálime na karamel, pridáme margarín, salko, miešame na slabom ohni, kým sa masa spojí.. Odstavíme, pridáme burizóny a z teplej masy rukami formujeme guľôčky, ktoré obalíme v kokose alebo pomletých orechoch.. Ukladáme do papierových košíčkov.

burizonove-gulky.jpg

hviezdy.gif

Griláž

 

30 dkg kryštálového cukru

1 palmarín (heru)

1 salko

15 dkg mletých orechov

1 vanilkový cukor

1 tortové oblátky

Postup:

Cukor upálime na karamel, pridáme palmarín a salko. Miešame, kým sa masa nespojí. Potom odstavíme a pridáme orechy a vanilkový cukor. Karamelovú zmes za tepla natrieme na oblátku, priložíme ďalšou, pritlačíme, dáme ďalšiu  a takto postupne vrstvíme. Naplnené zaťažíme na pár hodín, potom nakrájame a vrch máčame v čokoláde alebo len postriekame čokoládou.. Z tejto dávky vyjde 2 krát po 4 oblátky..

grilaz1.jpg

hviezdy.gif

Lieskovcové rožteky

 

30 dkg margarínu

10 dkg práškového cukru

1 vajce

15 dkg mletých lieskovcov

40 dkg hladkej múky

postrúhaná citrónová kôra    

                                                                                      

Postup:

Margarín, cukor a vajce vyšľaháme a postupne zapracujeme ostatné suroviny. Z cesta formujeme malé rožteky, poukladáme na plech a upečieme pri teplote cca 170 stupňov.  Rožteky musia byť bledé, takže nepiecť dlho. Teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

kolaciky2.jpg

hviezdy.gif

Hrozienkovo - orieškové placky

 

15 dkg hladkej múky

15 dkg práškového cukru

15 dkg margarínu

1-2 vajcia

15 dkg hrozienok

hrsť nasekaných orieškov a mandlí

škorica

citrónová kôra

štipka kypriaceho prášku

 

Postup:

Všetky suroviny spolu zmiešame, vymiesime cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť v chladničke. Z cesta robíme malé guľôčky, ktoré poukladáme na plech a rukou ich zľahka pritlačíme. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, navrch môžeme položiť kúsok orieška alebo mandle a dáme do rúry upiecť. Pečieme pri teplote 170 -180 stupňov. Tieto malé koláčiky sú výborné a voňavé, pečiem ich každý rok na Vianoce..

kolaciky1.jpg

hviezdy.gif

Linecké pečivo

 

19 dkg margarínu alebo masla

 28 dkg hladkej múky

 7 dkg práškového cukru

 1 žĺtok

 trochu vanilkového cukru

 

Postup:

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 milimetre a formičkou vykrajujeme rôzne vzory, hviezdy, srdiečka.. Poukladáme na plech a upečené zliepame džemom, alebo marmeládou, pričom na vrchnej časti môžeme pred pečením vykrojiť koliesko, alebo malé srdiečko, už podľa fantázie. Vrch môžeme poprášiť cukrom. Ďalšou variantou sú linecké koláčiky naplnené nutelou a vrch poliaty čokoládou.

linecke.jpg

hviezdy.gif

Medvedie labky

 

30 dkg hladkej múky

25 dkg margarínu

15 dkg práškového cukru

15 dkg mletých orechov

5 dkg kakaa

1 vajce

1 ML škorice

1 vanilkový cukor

citrónová kôra

 

Postup:

Všetky suroviny spracujeme na cesto, necháme chvíľu odležať v chladničke a vtláčame do formičiek na medvedie labky, nie úplne doplna, ešte napuchnú. Po upečení vyklopíme z formičiek a ešte teplé obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru..

medv.labky.jpg

hviezdy.gif

Orechové úliky

Orechová hmota:

25 dkg pomletých orechov (časť orechov môžeme nahradiť mletými mandľami)
60 dkg práškového cukru
2 bielky
práškový cukor na obaľovanie

Náplň:

2 žĺtky, 1 vajce
20 dkg čokolády
1 PL hladkej múky
1 PL mlieka
100-150 gramov masla

Postup:

Z orechov, cukru a bielkov vypracujeme cesto, z ktorého robíme malé guľôčky, obalíme v cukre, vtlačíme do formičky na úlik, v strede spravíme hlbokú jamku na krém a vyklopíme. Necháme do druhého dňa uschnúť.

Krém pripravíme tak, že nad parou šľaháme žĺtky, vajce, pridáme roztopenú čokoládu a nakoniec mlieko s múkou. Necháme vychladnúť a zašľaháme maslo. Ja pridávam aj trochu rumu alebo Amareta.. Týmto krémom plníme úliky, na spodok každého prilepíme okrúhlu piškótu a spodok namáčame v čokoláde..

uliky.jpg

hviezdy.gif

Orechové košíčky

Cesto:

200 g hladkej múky

120 g margarínu

80 g práškového cukru

2 žĺtky

 

Plnka:

150 g práškového cukru

1 dl mlieka

50 g mletých orechov

100 g mletých piškót

citrónová kôra

2 lyžice rumu

 

Postup:

Suroviny na cesto zmiesime a dáme na chvíľu odležať do chladu. Potom vtláčame do formičiek na košíčky tak, aby v košíčku ostala jamka na náplň. Košíček pri pečení ešte narastie, takže treba nechať hlbšiu jamku. Upečené vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si náplň, mlieko s cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou uvaríme, odstavíme a primiešame orechy, piškóty a rum. Necháme trochu vychladnúť, naplníme plnkou vrecúško a striekame do košíčkov. Vrch namáčame v čokoláde a ľubovoľne ozdobíme. Uskladníme v chlade.

Ja dávam viac orechov ako piškót..:-)

orechove-kosiky1.jpg

hviezdy.gif

Výborné medovníčky

(tento recept pochádza z Turčianskej záhradky z 19.storočia)

1050 g hladkej múky T-650

450 g práškového cukru

360 g medu

6 celých stredne veľkých vajec

2 čajové lyžičky sódy bicarbóny

4 lyžice medovníkových korenín

nastrúhaná citrónová kôra

Spracovanie cesta:

Múku zmiešame s cukrom, sódou, korením, všetko spolu preosejeme a pridáme postrúhanú citrónovú kôru. V strede zmesi urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajíčka. Cesto dôkladne vypracujeme, zabalíme do mikroténového vrecka, uložíme do hrnca, prikryjeme a na niekoľko dní necháme odpočívať pri izbovej teplote alebo v špajzi. Nemusí ísť do chladničky. Malo by to byť najmenej 4 dni, no môže to byť aj niekoľko mesiacov. Vyzreté cesto znovu premiesime a po častiach rozvaľkáme. Na vykrajovanie menších kúskov ho rozvaľkáme na hrúbku 3-4mm, na väčšie kúsky to bude 5-6mm. Vykrojené medovníčky položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečené vyberieme z rúry a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Zostanú tak krásne lesklé.

Všetko o medovníčkoch nájdete tu

1412534_615093798538174_127781212_o.jpg

hviezdy.gif

Chocolate Crinkles

Úžasné čokoládové koláčiky.. Zvrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké..

 

225 g kvalitnej čokolády (70-80%) skúšala som aj 52% a boli mňam

60 g masla

50 g kryštálového alebo trstinového cukru

2 vajíčka

225 g hladkej múky

štipka soli

1 malá lyžička kypriaceho prášku

vanilková esencia (nemusí byť)

Na obaľovanie práškový a kryštálový cukor

 

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom.. Vajíčka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, zašľaháme vlažnú čokoládu s maslom a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovú esenciu.. Cesto dáme do chladničky stuhnúť na cca 3 hodiny. Robíme malé guľôčky, trošku menšie ako vlašský orech. Každú obalíme najskôr v kryštálovom cukre, potom v práškovom, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút pri teplote 170 stupňov.

Z tejto dávky mi vyšlo presne 90 kúskov výborných čokoládových koláčikov.

chocolate-crinkles.jpg